Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vítěz války o OLPC: Intel, nebo AMD?

19.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Vítěz války o OLPC: Intel, nebo AMD?
Pod podobným názvem byl zveřejněn pozoruhodný článek věnovaný boji o miliardu zákazníků této planety včetně sázek na jednotlivé vítěze. Pojďme se tedy na článek i boj o miliardu zákazníků blíže podívat. Vše začalo představou globálního digitálního...
Pod podobným názvem byl zveřejněn pozoruhodný článek věnovaný boji o miliardu zákazníků této planety včetně sázek na jednotlivé vítěze. Pojďme se tedy na článek i boj o miliardu zákazníků blíže podívat. Vše začalo představou globálního digitálního světa, pro který našel spoluzakladatel a ředitel Massachusettského technického institutu, profesor Nicholas Negroponte, jednoduché řešení.



Říká, dejte každému dítěti na světě laptop za 100 USD. Tak vznikl kontroverzní neziskový projekt, v rámci kterého byl vyvinut OLPC XO - 1 počítač postavený na procesoru AMD Geode LX – 700. Intel jako soupeř AMD nyní tvrdí, že vše zvrátí jeho vlastním levným laptopem Intel Classmate PC, kde by se měla cena vejít do 200 USD. Vedoucí OLPC AMD, Michael Silverman, 25. května dokonce napsal, že "Intel se dívá na chudé děti světa jako na svou tržní příležitost".

Situace již natolik pokročila, že se uzavírají enormní sázky ne jenom na Intel a AMD, ale na celý zainteresovaný počítačový průmysl. Dokonce za tímto účelem v Stockpickr bylo vytvořeno portfolio Intel proti AMD a my můžeme tedy prostřednictvím toho průběžně sledovat, jak se komu na tomto válečném poli vede. Lze zde rovněž průběžně monitorovat aktuální vývoj u všech firem do tohoto portfolia zařazených, vést diskuze na toto téma a další.

Zdroj: TheStreet, Laptopfoundation, Intel