Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vliv 40 let vysílání Star Treku na pokročilé technologie dneška

17.3.2004, Petr Hájek, článek
Vliv 40 let vysílání Star Treku na pokročilé technologie dneška
Je tomu už 40 let, co se na obrazovkách objevily první díly kultovního seriálu Star Trek a ač nám to v běžném životě asi nepřipadne, spousta sci-fi udělátek ze seriálu je našimi každodenními společníky. Ve 23. století Star Treku lidé mluví jeden na druhého s použitím bezdrátových osobních komunikátorů, mají snadný přístup k obří informační databázi a tráví hodiny civěním na ploché nástěnné displeje. V realitě časného 21. století je už tato budoucnost tady.
Lidé mluví jeden s druhým díky bezdrátovým komunikátorům nazývaným mobilní telefony, mají takřka okamžitý přístup k nekonečnému množství informací v podobě intenetu a mohou se dívat na ploché plazmové či LCD displeje. Vskutku, 40 let po tom, co Gene Roddenberry načrtl svoji vizi seriálu "Star Trek," se některé z kdysi-snad-futuristických technologií zobrazené v putování vesmírné lodi Enterprise staly realitou. Navíc, Star Trek sám o sobě ovlivnil myšlení celé generace vědců i návrhářů, a tak je postrčil k zabývání se imaginárními a lidskou fantazií vysněnými předměty z daleké budoucnosti. Pěkným příkladem je například Rob Haitani (product design architect palmOne), který říká: "Když jsem navrhoval UI (User Interface - uživatelské rozhraní) pro Palm OS někdy v 93 roce, moje první skicy byly do značné míry ovlivněny UI přístrojů na panelech můstku Enterprise. O několik let později, když jsme plánovali první Treo, mělo tvar komunikátorů originální série Star Treku. Také u něj byl hlasitý odposlech, takže jste mohli jenom stát a prostě do něj mluvit jako kapitán Kirk."

Ponechme dnes stranou historii seriálu a raději rozveďme fakt, že některé dnešní technologické pozoruhodnosti jsou těm ze seriálu velmi podobné. Například o komunikátoru se v lodní databázi nacházel údaj, že zařízení je používáno někdy od roku 2240. Dobu jsme tedy pěkně předběhli... S dnešními telefony se dá nejen mluvit s osobou na opačném konci, ale umí i posílat zprávy a ty nejnovější podporují dokonce již i GPS. Pravda, hlasová komunikace s našimi komunikátory ještě není na takové úrovni jako v seriálu, ale časem se snad dočkáme zlepšení i v této oblasti.

Apropos, udělejme si na závěr před technologickým srovnávacím okénkem takový malý výlet do minulosti, do doby, kdy Star Trek vznikl - je rok 1964, jediným relativně rozšířeným komunikačním prostředkem je tradiční telefon, který dokáže odpojit a zapojit pouze trénovaný technik, o nějaké snadné přenositelnosti tedy nemůže být řeči. Počítače jsou obří zařízení používaná maximálně tak některými firmami a státními institucemi, do geniálního tahu Sira Clive Sinclaira, totiž nabídnout superlevný domácí počítač, ještě zbývá hodně času, běžná domácnost má jednu TV a vysílání teprve nedávno přešlo z černobílého na barevné. Hudba je poslouchána z vinylových desek a pásků. I když se v hlavě jednoho z inženýrů Sony rýsuje idea videokazet a přehrávače, bude trvat ještě přes 10 let, než se první domácí videopřehrávač jménem Betamax objeví na americkém trhu.

A zde již slíbené srovnání technologií - Lt. Uhura používající bezdrátové sluchátko pro komunikaci, vpravo bondovka Sony Ericssonu. Podobná je nabízená i mnoha ostatními značkami.





Aplikace bezjehelné injekce, které mohou dostávat i dnešní pacienti díky přístroji Biojector 2000 (Bioject Medical Technologies Inc.).





Dr. McCoy provádí neinvazivní chirurgický zákrok na Spockovu otci. I lidstvo časného 21. století umí provádět bezdotekové operace, jak je vidět na obrázku vpravo, kde CyberKnife odstraňuje tumor (Stanford Hospital & Clinics).





Mr. Spock prezentující svůj výzkum na velkém plochém displeji, obrázek maxidispleje vpravo pochází dokonce z roku 1999.





Zdroj: SFGate.com
Zdroj: SFGate.com