Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Voice Sense – kapesní počítač pro nevidomé

16.7.2007, Pavel Bureš, aktualita
Voice Sense – kapesní počítač pro nevidomé
Americká společnost GW Micro uvádí právě v těchto dnech na trh kapesní počítač pro nevidomé. Přístroj je vybaven operačním systémem Windows CE.NET, 1 GB uživatelské paměti a bezdrátovými technologiemi Bluetooth a Wi-Fi. Masovému rozšíření...
Americká společnost GW Micro uvádí právě v těchto dnech na trh kapesní počítač pro nevidomé. Přístroj je vybaven operačním systémem Windows CE.NET, 1 GB uživatelské paměti a bezdrátovými technologiemi Bluetooth a Wi-Fi. Masovému rozšíření brání vyšší cena, která přesahuje 40 000 Kč.

Na první pohled není zřejmé, že přístroj s názvem Voice Sense je kapesní počítač. Černý přístroj z velkým množstvím bílých tlačítek trochu připomíná dálkový ovladač televize či DVD. Z důvodu, že jde o přístroj pro zrakově postižené osoby, na PDA nenajdete klasický displej. Uživatel kapesní počítač ovládá pomocí dostatečně velkých tlačítek, PDA o své činnosti majitele informuje pomocí hlasového syntetizéru. Mezi příslušenstvím najdete mj. displej s podporou Braillova písma, takže s Voice Sense mohou pracovat také lidé s postižením sluchu.




Pokud se podíváme na hardwarové parametry, zjistíme, že jde o nadprůměrně výkonné zařízení. Základem je procesor Intel PXA270 o frekvenci 540 MHz. K dispozici je 1 GB uživatelské paměti, 64 MB pro uložení operačního systému od Microsoftu a 128 MB pro běh aplikací. Použit byl operační systém Windows CE.NET 5.0. Škála rozhraní je velmi široká, počínaje USB 2.0, slotem na SD a CF karty, Bluetooth 1.1 a Wi-Fi (802.11b/g) konče.




Nechybí ani audio výstup či stereo reproduktory. Baterie je vyměnitelná a podle výrobce umožňuje pracovat s přístrojem až 12 hodin. Voice Sense váží 266 gramů.

Vzhled kapesního počítače působí na oficiálních snímcích moderním dojmem. Vzhledem k tomu, že Voice Sense funguje také jako FM rádio a přehrávač hudby ve formátu MP3, najdete na boční straně řadu menších tlačítek pro ovládání přehrávání a rádia.

Každý kapesní počítač, bez ohledu na cílovou skupinu zákazníků, by neuspěl, pokud by spoléhal pouze na hardware. PDA společnosti GW Micro se může pochlubit bohatou softwarovou výbavou. Nechybí správce souborů, adresář, e-mailový klient, prohlížeč webových stránek ani hudební přehrávač. Vzhledem k tomu, že se výrobce o možnosti pracovat s aplikacemi třetích stran nezmiňuje, tak se nejspíš budou uživatel muset (alespoň z počátku) spokojit jen s dodávanými programy. Nutno podotknout, že PDA je již z výroby vybaveno veškerým softwarem, který je pro nejběžnější úkony třeba.

Podle dostupných informací se s prodejem v České republice nepočítá. Je to docela škoda, neboť Voice Sense se zdá být prvním kapesním počítačem pro nevidomé, který disponuje nejen přijatelnými rozměry, ale také propracovaným ovládáním.