Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volkswagen už letos zaintegruje ChatGPT do infotainmentu svých vozů

12.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Volkswagen už letos zaintegruje ChatGPT do infotainmentu svých vozů
Volkswagen už brzy přinese systém založený na ChatGPT do svého infotainmentu. Stát se tak má totiž už za pár měsíců a přinese tak vylepšeného digitálního asistenta, který pomůže s ovládáním vozu.
Automoblka Mercedes-Benz loni v létě začala testovat ChatGPT v rámci svého infotainmentu MBUX. Oblíbený chatbot si ale razí cestu i do jiných vozů. Jak ukázal veletrh CES 2024, svět automobilů a výpočetní techniky se stále více a více prolíná, a ChatGPT najde své praktické uplatnění i ve vozech Volkswagen. Tradiční automobilka, která loni dodala 4,87 mil. vozů, totiž nasadí ChatGPT (resp. systém založený na ChatGPT) do svého infotainmentu kompaktních a větších vozů, a to už od druhého čtvrtletí letošního roku, tedy od jara.
 
Hlasový asistent IDA se bude vyvolávat zvoláním "Hello IDA" nebo tlačítkem na volantu. Volkswagen chce zachovat vysokou míru soukromí, a tak budou otázky o odpovědi okamžitě mazány. Nebude ani potřeba vytvářet uživatelské účty, instalovat nové aplikace nebo se přihlašovat k ChatGPT. Základem bude tradiční asistent Volkswagenu, a pokud si ten nebude vědět rady, žádost přepošle umělé inteligenci, která se o něj už postará. Můžete tak hlasem ovládat infotainment, navigaci, klimatizaci nebo hledat otázky na běžné znalostní otázky. Samotný software AI je založen na Cerence Chat Pro od společnosti Cerence.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.