Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VR bez starostí: v nabídce jsou první sady PC a Oculus Rift

10.2.2016, Jan Vítek, aktualita
VR bez starostí: v nabídce jsou první sady PC a Oculus Rift
Společnost Oculus VR odhalila první sady pro virtuální realitu, které sestávají z počítače, samotného headsetu a ovladače. Zákazníky přijdou přinejmenším na 1499 dolarů a dají jim záruku kompatibility a jednoduchého zprovoznění.
Headset Oculus Rift je již několik týdnů v předprodeji a namísto dříve slibovaných 350 dolarů přijde na 600 dolarů, a to tedy včetně ovladače vypůjčeného od konzolí Xbox. To znamená, že herní počítač s dostatečným výkonem pro tento headset v sadě přijde alespoň na 900 dolarů. Plánuje se, že si sady VR headsetu a počítačů budeme moci předobjednat už 16. února, tedy příští úterý. Reálně ale mají být dle zprávy k dispozici až od července.





Tato skutečnost je sama o sobě zajímavá. Právě v červenci by už měly být k dispozici první karty AMD s čipy Polaris, které Raja Koduri slíbil ještě na tuto polovinu roku. A je velká otázka, jak jejich nástup zahýbe s cenami aktuální generace. Každý zákazník by si přál, aby nový jednočipový hi-end měl stejnou cenu jako ten starý, což obvykle představuje částku 1000 dolarů. Pak by ovšem musela cena starých modelů jít dolů, a to velice výrazně, pokud máme od nové generace očekávat až dvojnásobný výkon nebo alespoň 1,8násobný. Jenomže v poslední době se objevují indicie, že ceny nových karet nebudou odpovídat tomu, na co jsme zvyklí a že může jít třeba i o 1700 dolarů, což by pochopitelně s cenami starších generací moc nezahýbalo.

Jde tedy o to, zda bude, nebo nebude výhodné si již za týden předplatit počítač, který dostaneme až za řadu měsíců, v jejichž průběhu může cena jeho hardwaru výrazně klesnout. Ale také nemusí.





Program Oculus Ready, pod nímž budou distribuovány sady PC a headsetů, již nyní čítá pět produktů, a to s počítači od firem Asus, Alienware a jejího majitele, firmy Dell. V rámci těchto sad dostanou zákazníci také hry EVE: Valkyrie Founder’s Pack a Lucky’s Tale. Konkrétní nabídky najdete od příštího týdne třeba v obchodě Microsoftu. Aktuálně nejlevnější je Asus G11CD s cenou 1049 USD bez headsetu, takže pokud si počítač pořídíte v sadě, můžete ušetřit až 150 dolarů. Otázka je dostupnost. Oculus potvrdil, že tyto sady nebudou prodávány pouze v USA, ale dostanou se také na další trhy, ale neuvedl k tomu podrobnosti.

Zdroj: Hexus.net