Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VR brýle Vision Pro netáhnou, Apple prý pozastavil výrobu

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
VR brýle Vision Pro netáhnou, Apple prý pozastavil výrobu
VR brýle Apple Vision Pro mají velmi vysokou cenu, a ačkoli je Apple nikdy neprezentoval jako brýle pro běžnou zábavu, cílová skupina je ještě menší, než očekával. Proslýchá se, že pozastaví jejich výrobu.
Apple skoro před rokem představil VR brýle Vision Pro. Ty jsou hodně zajímavé svými technologiemi, méně už svou vysokou hmotností a velmi vysokou cenou (ta činí 3500 USD). I ta byla důvodem, proč Apple tyto brýle nemířil na běžné uživatele jen pro zábavu, ale spíše jako technologicky pokročilý pracovní nástroj. Nicméně se nezdá, že by v něm tato zamýšlená cílová skupina viděla velký smysl. Už na jaře letošního roku kolovaly informace o tom, že je o brýle malý zájem a dodávky měly spadnout o 50 %. Situace je možná ale ještě vážnější a zájem ještě menší. Proslýchá se totiž, že Apple z důvodu velmi nízké poptávky pozastaví výrobu.
 
Apple Vision Pro
 
Ta by tak měla být zastavena od listopadu na zhruba měsíc a kolují informace o tom, že někteří dodavatelé součástek zastavili produkci komponent pro tyto brýle už na počátku letošního léta. Sám Tim Cook vždy přiznával, že nejde o produkt pro mainstreamový trh a že je určen pro early-adoptery, s čímž lze rozhodně souhlasit, nicméně ještě před několika dny se vyjadřoval, že počet takových lidí je dostatečně velký. Tomu ale zákulisní informace moc neodpovídají.
 
Připomeňme, že Apple měl vyvíjet novou verzi Vision Pro 2, o níž nyní kolují zprávy, že je plánována až na rok 2026, případně, že byl její vývoj dočasně zrušen ve prospěch levnější varianty. Více se tak mluví právě o této levnější variantě brýlí, které by měly být cenově mnohem příznivější (stále ale patrně nebudou zrovna levné), přičemž se u nich předpokládá představení v příštím roce 2025.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.