Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Všechny nové čipové sady NVIDIA mají podporovat Hybrid SLI

9.1.2008, Jan Vítek, aktualita
Všechny nové čipové sady NVIDIA mají podporovat Hybrid SLI
Na konci minulého roku jsme se mohli dozvědět podrobnosti o přicházejícím Hybrid SLI, tedy využití integrovaného grafického jádra v čipové sadě v kooperaci se samostatnou grafickou kartou pro zvýšení výkonu a v případě schopnosti vypnout...
Na konci minulého roku jsme se mohli dozvědět podrobnosti o přicházejícím Hybrid SLI, tedy využití integrovaného grafického jádra v čipové sadě v kooperaci se samostatnou grafickou kartou pro zvýšení výkonu a v případě schopnosti vypnout grafickou kartu po dobu nevyužití jejího výkonnostního potenciálu také i pro snížení spotřeby celého systému.



Nyní se dle zpráv serveru Dailytech ukazuje, že technologii Hybrid SLI mají využít všechny budoucí čipové sady společnosti NVIDIA od low-endu po hi-end, takže logicky by všechny měly mít aktivované integrované grafické jádro, což u těch nejvýše postavených sad nebylo dosud vůbec běžné.

Hybrid SLI se skládá ze dvou komponent - HybridPower a GeForce Boost. První z nich má na starost stránku spotřeby a je schopna kompletně vypnout samostatnou grafickou kartu po dobu jejího nepoužívání (ta musí být rovněž od NVIDIE). Aby uživatelé mohli využívat tuto funkci, musí mít monitor připojen k výstupu IGP, tedy na základní desku. V případě, že se samostatná grafika opět zapne, je obsah jejího framebufferu kopírován přes sběrnici PCI Express 2.0 do framebufferu integrované grafiky, v čemž NVIDIA nevidí problém z hlediska propustnosti ani latencí. GeForce Boost pak kombinuje výpočetní výkon obou grafik - IGP a samostatné karty, jež jsou označovány v tomto systému jako mGPU a dGPU. Tato vlastnost má být využitelná pro PC s grafickými kartami maximálně střední třídy a hi-end systémům s těmi nějvýkonnějšími kartami by spíše mohla uškodit.

Hybrid SLI se tedy má v průběhu tohoto roku dostat do všech oblastí desktopových počítačů i notebooků platforem firem Intel i AMD, avšak dle momentálních zpráv je tato technologie vyhrazena pouze pro OS Windows Vista. Pro AMD je to tak nová sada nForce 780a s podporou HT 3, 3-way SLI a 32 PCIe linek pomocí čipu nForce 200.

Zdroj: DailyTech