Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Už více než čtvrt roku jsou na trhu nová mobilní APU Ryzen 6000 s velice očekávanými iGPU generace RDNA 2. Kdo ale čekal, že si bude moci koupit za rozumný peníz notebook s touto novinkou, může čekat dál. 
pcmaker (263) | 29.4.202218:56
Podle mne tam budou nějaké tlaky­/vazby mezi výrobci laptopů a Intelem. Nebylo by to poprvé.
Odpovědět0  0
HoCh (333) | 29.4.202217:59
Ach bože, to je zas článek :­-O. Možná by stačilo aby se autor naučil trochu lépe hledat na webu ;­-­)..

Tuzemsko neřeším, protože sen se novinky dostanou až, když se uspokojí poptávka v západní Evropě a ve Státech. Ale stačí se podívat na německý srovnávač geizhals.de a vybrat notebooky s ryzeny 6000. Modelů s nVidia grafikami je sice nejvíc, ale Asus má dva modely své ROG Zephyrus G14 s grafikami rx6700s a 6800s. Ty byly ostatně první uvedené a recenzované modely s novými ryzeny a tak si jich šlo jen těžko nevšimnout. A je dostupný ­(6 prodejců­) i model ASUS ROG Flow X13 ve verzi bez samostatné grafiky. Jeho cena začíná na 1450 éčkách.

Proč cpou všichni ostatní výrobci k novým ryzenům nVidie je otázka asi spíš na ně ­(a možná i na nVidii­), než na AMD. Zatím jediný další výrobce, který používá ve větší míře v noteboocích AMD grafiky je MSI, které má docela dost modelů a už ve 3. generaci. Lenovo má AMD grafiky v modelech řady Legion 5 a HP v Omen 16 a Victus 16. V jedné řadě má AMD grafiky i Dell, ale ten v Evropě moc dostupný není a je otázka kolik jich reálně dělá, protože v Dellu moc AMD nefandí Při prvním uvedení sady nových ryzenů a mobilních grafik před 2 roky se Dell prezentoval jako hlavní partner AMD v téhle oblasti a ukazoval velmi pěkný stroj, jenže pak se na AMD vyprdnul a ten model v podstatě nevyráběl.

Možná proto se AMD další rok dohodlo s Asusem, který se ukázal jako mnohem serióznější partner a ty špičkové noteboky AMD+AMD ve velkém vyrábí. Tak je možné, že si vymínil nějakou exkluzivitu a nebo dostává přednostní dodávky. Hádám, že výrobci nemají ani moc potřebu dělat spoustu různých modelů, protože to ty stávající se zřejmě prodávají dobře, jak naznačuje růst podílu AMD na trhu s notebooky.
Odpovědět1  0
siddhi (270) | 29.4.202219:29
Není otázkou proč výrobci všude cpou Nvidia, ale proč cpou k procesoru s nejlepší integrovanou grafikou dedikovanou grafiku.
Odpověď je v ceně. Nové Ryzeny 6000 jsou drahé a vyžadují drahé DDR5 paměti, ,takže nemají prostor dostat se do levnějšího segmentu s iGPU.
Odpovědět1  0
siddhi (270) | 29.4.202217:48
Je to vskutku ujeté, že procesor s nejlepší integrovanou grafikou se osazuje pouze do herních notebooků s vlastní grafikou.
Osobně si myslím, že těchto CPU je zatím málo a jsou nechutně drahé, takže můžou být osazeny jen do nechutně drahých notebooků.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 1.5.20227:49
On má sice nejsilnější GPu, jenže i CPU. Je to prostě současný top model.
Odpovědět0  0
Rafan (348) | 29.4.202217:27
Možná NV tlačí na výrobce notebooků, aby ty grafiky do nich cpali. Jde tu přece o odbyt a prachy jsou vždy až na prvním místě. Jsem zvědav jestli toto dovolí i Intel až konečně vypustí své grafiky. Já bych si notebook s APU AMD RDNA2 a přidanou GPU NV nekoupil, protože ji považuji za za zbytečnou a uvádí autor, akorád to šroubuje cenu nahoru. Tohle bago já s výrobci zásadně nehraji.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.