Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhledávač Microsoft Bing vylepšuje své schopnosti větší integrací generativní AI

5.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Vyhledávač Microsoft Bing vylepšuje své schopnosti větší integrací generativní AI
Microsoft oznámil, že vylepšil svůj vyhledávač Bing o širší schopnosti generativní AI, která může prezentovat výsledky vyhledávání. Ta bude nyní zvládat i komplexnější odpovědi na položené otázky.
Generativní AI a vyhledávání, to je docela zajímavý problém. Zatímco ChatGPT je chatbot a nikoli vyhledávač, ačkoli ho tak mnozí chybně používají, Bing je vyhledávačem, kde generativní AI prezentuje nalezené výsledky. Microsoft nicméně nyní oznámil, že schopnosti generativní AI v Bingu se nyní rozšíří a trochu se přiblíží k tomu, co dělá chatbot (např. ChatGPT).
 
Nejprve si ale vysvětleme pořádně rozdíl. Chatbot jako ChatGPT se natrénuje na obrovském množství dat a poté s nimi dokáže pracovat a vytáhnout z nich nějaké informace, či spíše koncepty. Logicky nemůže pracovat s novými informacemi, na kterých nebyl natrénován. Výsledkem je jakási kompilace z naučených dat, a proto je vhodný spíše pro konceptuální otázky a je občas více či méně špatný pro obsahové (a je naprosto nepoužitelný pro nový obsah). Bing je vyhledávačem s generativní AI, a proto i funguje výrazně jinak. Ten je sice natrénován také na množství podobných dat, jeho úkolem je ale něco jiného. Bing se postará o vyhledávání (dokáže tedy najít i ty nejnovější informace) a generativní AI pak o přežvýkání vyhledaných dat do stručnějších odpovědí (funguje to tedy podobně, jako byste výsledné odkazy z Bingu dali do ChatGPT, ať z nich udělá "výcuc").
 
Novinka od Microsoftu tyto dvě koncepce přiblíží k sobě. Vyhledávač se zde stane trochu více chatbotem stejně, jako se ChatGPT snaží být trochu více vyhledávačem díky SearchGPT a ve výsledku se oba setkají někde mezi. Microsoft Bing tak při odpovědích nejenže předhodí tradiční "přežvýkaná" stručná shrnutí včetně odkazů, ze kterých to vzniklo, ale současně bude zobrazovat komplexnější obecnou odpověď na otázku. Microsoft to ukazuje např. na otázce "Co je to spaghetti western?" Chatbotová část zde vytvoří (z toho, na co je naučena, více zdrojů zároveň s využitím LLM) komplexnější přehled o celém žánru, jeho historii a původu, seznam příkladů a podobně, přičemž přidá také jednotlivé konkrétní odkazy na zdroje (to je zase vyhledávací část využívající k prezentaci SLM).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.