Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhodnocení soutěže v přetaktování s DFI o základní desku LANParty nF4 SLI-DR

2.8.2005, Karel Polívka, článek
Vyhodnocení soutěže v přetaktování s DFI o základní desku LANParty nF4 SLI-DR
Firma RIDEA distribution, distributor produktů značky DFI pro ČR a SR, přišla společně s námi se soutěží v přetaktování, do které věnovala nejvybavenější základní desku LANParty nF4 SLI-DR určenou pro procesory v provedení socket 939, která je založená na současné nejvýkonnější čipové sadě pro desktopové procesory AMD, tedy nForce 4 SLI.
Soutěž v přetaktování s firmou DFI o základní desku LANParty nF4 SLI-DR
(v současnosti „nejnabušenější“ model od DFI pro desktopové procesory AMD Athlon 64 – socket 939)

Základní desky DFI z produktové řady LANParty se velice brzy staly známé zejména díky několika aspektům, které jsou pro celou tuto sérii společné. Patří mezi ně výborné výsledky pokud jde o přetaktování, opravdu nadstandardní možnosti v nastavení BIOSu a možnost použití některých nestandardních High-Endových komponent, jako jsou například speciální paměťové moduly s nízkými latencemi na vysokých frekvencích, které ke svému běhu potřebuji výrazně vyšší napětí, než je standardem pro paměti typu DDR.

To společně s povedeným rozvržením komponent na desce a vůbec zajímavým provedením desky jako takové (například UV reaktivní plasty) představuje velice zajímavou volbu, pokud máte spadeno na nový základ pro desktopové procesory AMD. Ostatně můžete si udělat obrázek sami, jelikož není to tak dlouho, kdy jsme jeden model z této série recenzovali. Jednalo se konkrétně o model LANParty UT nF4 SLI, jehož recenzi si můžete přečíst zde.

Firma RIDEA distribution, distributor produktů značky DFI pro ČR a SR, nyní přichází společně s námi se soutěží v přetaktování, do které věnovala nejvybavenější základní desku DFI LANParty nF4 SLI-DR určenou pro procesory v provedení socket 939, jež je založena na současné nejvýkonnější čipové sadě pro desktopové procesory AMD, tedy nForce 4 SLI.




Pokud jste majiteli desktopového procesoru AMD pro socket 939 (na jádře nezáleží) a podařilo se vám jej přetaktovat vysoko nad rámec jeho nominální frekvence, tak máte možnost se naší soutěže zúčastnit. Budete k tomu nadále potřebovat diagnostickou utilitu cpu-z (nejnovější verzi 1.29 můžete stáhnout zde), která bude nápomocna při ověření a prezentaci vámi dosažených výsledků - předmětem našeho zájmu se stane poslední záložka About, kde se nachází tlačítko Validation.



Po odkliknutí tlačítka Validation se vám naskytne pohled na následující nabídku:



Ná zajímá především hned první krok. Odkliknutím tlačítka Save validation file se vám otevře dialogové okno s nabídkou, kam chcete výsledný soubor s názvem "cpuz.cvf" obsahující specifikace vašeho systému (a tedy zároveň i míru přetaktování) uložit. Tento soubor je zároveň chráněn kontrolním součtem, a proto po jeho modifikaci neprojde ověřovací procedurou. Jeho velikost je cca 4KB a pro účast v naší soutěži je jen třeba jej zaslat na mail k.polivka(zavináč)tt.cz. To je v podstatě vše, co musíte udělat.

Pro tuto soutěž není tedy důležitá výsledná frekvence procesoru, ale procentuální míra přetaktování. Je tedy jasné, že majitelé modelů s nízkou nominální frekvencí mají větší šanci na úspěch, než majitelé High-Endových kousků, které běží již standardně na vyšší frekvenci. Je nám úplně lhostejné, zda přetaktovaný stav bude stabilní či nikoli. Bohužel nelze zaručit, aby se nás při požadavku na stabilitu nepokusil někdo obelstít, proto volíme cestu absolutního maxima.



Pokud jde o dobu, během které se budete moci soutěže zúčastnit, tak máte možnost od úterý 19.7. do 31.7.2005. Následující den, tedy v pondělí 1.8.2005, odpoledne vyhlásíme vítěze, který dosáhl nejvyššího procentuálního přetaktování svého procesoru pro socket 939, a získá tedy do soutěže věnovanou základní desku DFI LANParty nF4 SLI-DR.


Vyhodnocení soutěže



Všem děkujeme za účast, avšak vyhrát mohl jen jeden. Nejlepšího výsledku dosáhl pan Patrik Němeček (Athlon 64 3000+ s jádrem Venice (defaultní frekvence 1800MHz) na výsledné frekvenci 2970MHz, což je přetaktování o 65%) a tím pádem se stává výhercem a v brzké době i majitelem základní desky DFI LANParty nF4 SLI-DR, kterou do této soutěže věnovala firma RIDEA distribution.