Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhodnocení srovnávacího testu PC

20.12.2005, Karel Polívka, článek
Vyhodnocení srovnávacího testu PC
Jednotlivé počítače jsme si podrobně rozebrali a nyní už nezbývá nic jiného, než soupis kladů a záporů. Co se konečného vyhlášení týče, bylo stanoveno několik požadavků a na základě nich posléze vybrány počítače, které je nejlépe splňovaly.
Po zhodnocení jednotlivých aspektů a vzájemném porovnání z hlediska výkonu jsem se rozhodl poukázat ještě na další zajímavé záležitosti.

Tou první se stal hned z kraje počítač HAL3000 iPlatinum. Přestože v podmínkách pro tento test stálo, že se musí jednat o počítač ze stálé nabídky, tak tento požadavek pánové v této firmě ignorovali a dodali konfiguraci, kterou nebylo možné navolit ani v jejich konfigurátoru. Publikace článku o jejich počítači byla provedena v pátek 9.12. a ani několik dalších dní se tato situace nezměnila, přestože byl vůči nim z naší strany několikrát vznesen požadavek o vysvětlení. Pro ilustraci přilkládám screenshoty zachycující jejich tehdejší možnosti konfigurátoru (ať už v online či offline podobě) ve spojitosti s řadou HAL3000 iPlatinum. Konkrétně se jedná o následující komponenty:
  • Základní deska: EPoX 5LDA+GLI (čipová sada i945P + ICH7) - BIOS 08/30/2005
  • Grafická karta: Sapphire Radeon X800GTO (256MB, 398 MHz jádro, 985MHz paměť)
  • Pevný disk: WD2000JS (SATA 3Gb/s, 200GB, 8MB buffer, 7200rpm)



Základní deska pro řadu HAL3000 iPlatinum byla v nabídce dokonce v podobě jediného modelu a to MSI 945P NEO F. Po modelu EPoX 5LDA+GLI ani stopy.




Nabídka grafických karet byla už poměrně rozsáhlá, avšak pokud se podíváte na jednotlivé položky, tak zjistíte, že model Radeon X800GTO zde rovněž nenalezneme - výkonnostně nejbližší karty jsou v podobě GeForce 6600GT a posléze až Radeon X850XT (což je cenové někde úplně jinde). Onen model Radeon X800GTO, těžící z dobrého poměru cena/výkon, zde zkátka zcela chybí.



A do třetice tu máme obdobnou situaci u pevného disku. Ze série WDxxxJS zde byly k dispozici pouze modely s kapacitou 120 a 160GB. Nikoli 200GB, který námi testovaný stroj obsahoval.

Po několika dnech (ve středu následujícího týdne) se tyto komponenty v nabídce pro řadu HAL3000 iPlatinum již "konečně" objevily... to ale nijak neospravedlňuje dost nefér přístup této firmy. Pokud už ignoruje samotná kritéria na účast, tak mohla aspoň po zařazení do testu svou nabídku aktualizovat, aby nebyla přichycena "při činu" (toto neberte jako ospravedlňování a nabádání k nefér jednání, ale zkrátka toto nějak nedokážu pochopit). Ostatně všimli jste si toho sami - viz diskuze pod tehdejším článkem. Pokud bychom se měli držet předem stanovených kritérií, tak by to bylo na vyřazení z testu, nicméně pak by se zase mohli ozvat s tím, že byla chyba v systému a podobně (přestože tomu tak nebylo... dokazuje se to už obtížněji).


Druhou poněkud ošemetnou záležitostí se stal počítač Losan XmaS Dream 2005. Jedná se totiž o "akční nabídku" (nesplňuje tedy předem stanovená kritéria), která navíc obsahuje dvě komponenty známe svou špatnou dostupností na našem trhu (procesor Opteron 144 a zejména grafická karta Radeon X800GTO2), avšak s výborným poměrem cena/výkon (jelikož se jedná o akční sestavu, tak zvolení právě těchto komponent je vcelku logické - cílem evidentně bylo co nejvíce zapůsobit). Na webu této firmy je pod popisem počítače možné najít následující: Nabídka PC sestavy LOSAN XmaS Dream platí do 30.12.2005 nebo do vyprodání zásob.


Pokud bych tento srovnávací test pojal takovým stylem, že by se na závěr určil celkový vítěz, tak by se tyto dva počítače dočkaly vyřazení. Jelikož jsem se však rozhodl k vyhodnocení přistoupit poněkud jiným způsobem, tak jsem k tomuto kroku nepřistoupil. Samotné zdůraznění těchto okolností je ale myslím dostatečné, a proto bych se již věnoval samotnému závěru testu.


Jak jsem již psal na začátku, tak jsem se rozhodl pro několik samostatných oblastí, pro které budou vybráni nejvhodnější kandidáti:


Výkon počítače


  1. Losan XmaS Dream 2005 / Mironet 5028
  2. HAL3000 iPlatinum & PC Zajímavá sestava Abacus 7800/nForce4

Definovat pořadí v tomto ohledu není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejlepší výsledky lze obecně očekávat od počítače Losan XmaS Dream 2005 (jenž zároveň v sobě skrývá i největší přetaktovávací potenciál) právě díky použití procesoru Opteron 144 s 1MB L2 cache a grafické karty Radeon X800GTO2. Je nutné ale dodat, že se nejedná o sériově vyráběný model a jeho nabídka je ze strany prodejce dost omezena, zkátka jde o "akční nabídku". Pokud bychom jej z tohoto důvodu neměli brát v potaz (to už nechám na vaše vlastní zvážení - je to zkrátka otázka pohledu), tak je další v pořadí Mironet 5028. O své slovo se dále hlásí počítače HAL3000 iPlatinum a PC Zajímavá sestava Abacus 7800/nForce4 (které jsou +/- na srovnatelné úrovní, oba staví na různé platformě co se procesoru i grafiky týče).


Tichý provoz (v případě nového počítače)


  1. Mironet 5028
  2. FOX Cult-X1

Zde je nutný určitý komentář. Namísto tří počítačů jsem vybral pouze dva, jelikož ty ostatní bych jako tiché rozhodně neoznačil ani v době testování. Ale ani u těchto dvou vybraných to není jednoznačné. V rámci testu se o počítače s tichým provozem opravdu jedná, nicméně je nutné pamatovat na aktivní chlazení čipové sady na základní desce, které jsou u obou identické(potažmo aktivní chlazení u grafické karty v případě počítače Mironet 5028).

Tyto ventilátory jsou obecně známé tím, že se z nich časem stanou zdroje dost nepříjemného hluku, přestože tomu ze začátku nic nenaznačovalo. Je to také dost individuální, avšak pokud bychom chtěli opravdu zaručit tichý provoz, tak by bylo více než vhodné se takovéhoto řešení vyvarovat. Proto berte označení "tichý provoz" s rezervou - tedy přihlédnutím k tomu, co bylo právě řečeno, jelikož počítače obsahují v tomto směru slabinu, která počáteční tichý provoz může postupem času značně deklasovat. Počítač, který by se dal s klidným svědomím označit za opravdu tiché řešení, v rámci tohoto testu není.


Provedení počítače


  1. FOX Cult-X1
  2. HAL3000 iPlatinum
  3. Mironet 5028

Provedení počítače je jasnou doménou počítače FOX Cult-X1. Nejedná se v tomto případě pouze o pečlivost při sestavení (tedy pořádek ve skříni), ale také o výběr komponent a použití aktuálních ovladačů. To podtrhuje použitá skříň, smysluplný systém chlazení a úroveň produkovaného hluku při provozu (v době testu - relativně nízká). Použití grafické karty s pasivním chlazením eliminuje jednu ze dvou hlavních překážek za "věčným klidem", avšak ventilátor na čipové sadě základní desky zůstává i zde. Na tomto bodu mohli lišáci zapracovat, výsledek by stál za to.

Další v pořadí už jsou za "lišákama" v tomto ohledu docela dost pozadu. Například HAL3000 iPlatinum má sice také pečlivě uspořádaný interiér, avšak systém chlazení už není nejlepší. Poněkud rozporuplné reakce způsobuje pasivně chlazená grafická karta Sapphire Radeon X800GTO v kombinaci s intelovským BOXovaným chladičem procesoru, který je poměrně dost hlučný. Stejně tak pevnému disku se aktivní chlazení nedostává. Použitá skříň není nic extra, přestože se jedná o jeden z těch lepších modelů výrobce Eurocase. A ovladače grafické karty, potažmo BIOS základní desky, nepatří mezi nejnovější. Podobně na tom byl i třetí v pořadí, počítač Mironet 5028.


Žádné ocenění zde tedy jak vidíte nepadlo a myslím, že výsledek tohoto testu jakožto celku je přesto více než zajímavý. Ukázali jsme si, co všechno je možné si pod záštitou všemozných značek počítačů představit (v negativním slova smyslu), také se opět ukázal nesolidní přístup některých firem k takovýmto testům počítačů a velmi diskutovaým tématem se staly používané zdroje, respektive nedodržování požadavků na ně kladených přímo ze strany výrobců procesorů (to beru jako motivaci k tomu, abychom se tomuto tématu věnovali mnohem více).

S klidným svědomím však mohu prohlásit, že celkově na nás v rámci tohoto testu udělal nejlepší dojem počítač FOX Cult-X1, který měl navrch nad ostatními hned v několika ohledech. Přesto si žádné ocenění nakonec neodnese, jelikož po výkonnostní stránce díky použité grafické kartě ve světle svých konkurentů docela propadl.


Na samotný závěr uvedu ještě tabulku shrnující celkový počet nasbíraných bodů ze všech hodnocených oblastí:


Počítač
Bodů
Cena (bez DPH), záruka
HAL3000 iPlatinum
27
24 939,- Kč, 3 roky
PC Zajímavá sestava Abacus 7800/nForce4
27
24 780,- Kč, 2 roky
Prestigio GAMER WCG i945 P4
15
23 085,- Kč, 3 roky
Triline HOBBY Pe50
17
25 126,- Kč, 3 roky
FOX Cult-X1
35
24 939,- Kč, 3 roky
MicroBox Multimedia
12
22 467,- Kč, 2 roky
LYNX eXpress MS Challenger 1000
26
23 000,- Kč, 2 roky
Mironet 5028
26
25 198,- Kč, 2 roky
Losan XmaS Dream 2005
32
25 126,- Kč, 3 roky

Za účast v testu zapůjčením počítačů všem firmám děkujeme a budeme se těšit zase příští rok