Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžařům Bitcoinu trvalo poměrně dlouho, než se vzpamatovali ze zákazu těžby v Číně, ovšem nyní už opět dosáhli letošní úrovně z května. To mimochodem těžařům Etherea trvalo mnohem kratší dobu. 
Akuh (1106) | 10.12.202111:03
Zatímco švédský regulátor by PoW rád banoval jak je zde zmíněno, tak švédská státní energetická společnost nad ním naopak slintá, protože je to skvělý způsob jak se zbavit přebytků v době nadprodukce které mohou způsobit nestabilitu rozvodné sítě, protože je to spotřeba kterou lze regulovat během sekund. Což mimochodem už provozují v texasu kde to nasadili tuším po nedávném blackoutu formou dohody s těžaři kteří výměnou za levnější elektřinu přizpůsobují svoji spotřebu stavu rozvodné sítě.
Odpovědět3  1
tervicz (66) | 10.12.202122:11
Skvělý způsob je přečerpávací elektrárna nebo jiný vyrovnavácí mechanizmus, tohle je velice sporná věc, kterou se snaží prosadit v Texasu Lancium ze zcela zjištných důvodů a pokud vím, tak to nijak oficiálně neprovozují. Podporuje to možná tak Ted Cruz, kterého lze asi těžko považovat za oborovou kapacitu, nikoli většina energetiků, protože to opravdu není dobrý způsob, jak systémově řešit energetické špičky a kolísání.
Odpovědět1  2
Akuh (1106) | 10.12.202122:45
Přečerpávací elektrárna má omezenou kapacitu. Jako všechny uložiště energie. Pokud ji máš naddimenzovanou stejně jako zbytek produkce nad průměrnou potřebu, což musíš, jinak by jsi měl blackout každej tejden kdy se odchýlíš od průměru nahoru, tak zákonitě za musíš být často ve stavu že energii nemáš kam dávat.

Nevým jestli jsi si toho všimnul, ale nežijeme v komunistický diktatuře a texasani už vůbec ne. Kapitalismus je postaven na tom principu že když řešíš problém, dostáváš od lidí co ho mají peníze. Například v tomhle případě těžaři mají problém že nemají energii tak platí dodavately. Dodavatel má problém že někdy potřebuje aby klesla spotřeba a tak dá tomuhle zákazníkovy který nepotřebuje tak stabilní dodávky energie slevu, když spotřebu sníží na pokyn. To že dělají znamená že to je pro obje strany výhodné a tedy to funguje.
Odpovědět1  1
wrah666 (6205) | 11.12.202118:25
Ono je hlavně problém, že přečerpávací elektrárna vyžaduje specifické podmínky. Vhodný, dostatečně vysoký a prudký kopec, který současně musí být dost pevný, aby unesl nádrž, co váží pár set tisíc tun. A také pod ním bezpodmínečně musí být alespoň nějaká řeka. I když z té definice uhneme, musí to mít alespoň pár kubíků za vteřinu. No a takových míst máme.. JEDNY Dlouhé Stráně. 650 MW, po asi 10 nebo 12 hodin. Fajn. Ale druhou takovou tu prostě nevybudujete. Možná by se dala poloviční. Tj 300 MW po 10­-12 hodin.. A potom máte Štěchovice. 45 MW, stále ten stejný asi půlden.. Takových by se s hodně velkou snahou dalo postavit možná 10 dalších. A řekněme pár desítek ­"malých­" do 10 mw. A tím to hasne. Byl by plně využit každý kopec, s vhodnou vodou poblíž.
Odpovědět1  0
snajprik (1637) | 10.12.20216:37
Dalo sa čakať že Činu nahradia Američania :D
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1648) | 10.12.20217:51
Když si chtějí nechat prznit ekonomiku...
Odpovědět1  4
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.