Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšená AMD Barcelona do konce roku, Istanbul v druhé polovině 2009

11.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Vylepšená AMD Barcelona do konce roku, Istanbul v druhé polovině 2009
Společnost AMD s velkou pravděpodobností vydá vylepšené mikroprocesory Barcelona ještě do konce tohoto roku. Změna se bude týkat úpravy tranzistorů, neboli CTI (Continuous Transistor Improvement). Běžně trvá úprava jádra více než půl roku,...
Společnost AMD s velkou pravděpodobností vydá vylepšené mikroprocesory Barcelona ještě do konce tohoto roku. Změna se bude týkat úpravy tranzistorů, neboli CTI (Continuous Transistor Improvement). Běžně trvá úprava jádra více než půl roku, nicméně AMD se snaží přinášet upravené verze jader s vylepšenými tranzistory každý půlrok a poslední revize B3 byla představena v březnu, vše by se tedy mělo stihnout ještě do konce roku. Má by se jednat o poslední revizi Barcelony, která bude prodávána současně s novými, 45nm technologií vyráběnými čipy, které krátce poté přijdou.



Jedním z těchto nových procesorů bude i Shanghai. Podle čelních představitelů AMD má navíc dostat vylepšení v podobě zvýšení množství zpracovaných instrukcí během jednoho taktu, neboli IPC (Instructions Per Clock). Výroba těchto jader se má rozjet v posledním čtvrtletí roku a mimo zvětšení IPC přinesou tato jádra také větší sdílenou L3 cache (ze 2 na 6 MB), vyšší frekvence a nižší spotřebu.

O půl roku později AMD chystá další 45nm technologií vyráběné jádro, tentokrát označené Suzuka. Toto konečně přinese podporu DDR3 pamětí, kromě nového socketu (AM3) se však podstatněji nic nezmění - používána bude stále sběrnice HyperTransport 3.0, podpora AMD-V zůstane také. V oblasti serverů má spolupracovat s čipovou sadou RS780 + SB700S, platforma pi odběru 1000 kusů procesorů ponese jméno Catalunya. Ačkoli se pravděpodobně dočkáme nových čipových sad, tak ty současné by měly s DDR3 paměťmi pracovat také (případně dostanou jen malé změny), díky tomu, že podpora pamětí s čipsety u AMD nesouvisí (díky paměťovému řadiči v CPU).

Další známé zvýšení počtu jader je plánováno znovu přibližně za půl roku po Suzuce. Šestijádrové mikroprocesory, kódově nazvané Istanbul, budou ale podporovat pouze DDR2 paměti, jelikož jsou to serverové modely vyvíjené ještě pro Socket F1 (1207). Spolupracovat však ještě má s čipsety NVIDIA, konkrétně nForce 3600/3050 s BroadCom HT-2000/1000, vlastní serverové čipové sady bude AMD mít až v roce 2010.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)