Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výnosy z prodeje grafických karet klesly o více jak 12%

29.12.2006, Jan Vítek, aktualita
Výnosy z prodeje grafických karet klesly o více jak 12%
V této době, kdy by se měly prodeje nových grafických karet s nástupem OS Vista, který je svými krvavými nároky na tyto komponenty již před svým oficiálním vypuštěním známý, spíše zvyšovat, děje se pravý opak. Během třetí čtvrtiny roku 2006...
V této době, kdy by se měly prodeje nových grafických karet s nástupem OS Vista, který je svými krvavými nároky na tyto komponenty již před svým oficiálním vypuštěním známý, spíše zvyšovat, děje se pravý opak. Během třetí čtvrtiny roku 2006 tržby činily 4,97 miliardy USD, což znamená 12,2% pokles oproti třetímu kvartálu roku 2005 a také v porovnání s 5,88 miliardy USD ze začátku tohoto roku se jedná o značný pokles.


Důvod je dle analytika Alexe Herrery z vetší části ten, že firmy nVidia a AMD s kartami ATi se v průběhu tohoto roku ocitly na kraji možností tehdejší aktuální generace grafických čipů a potřebovaly snížit ceny, aby se mohly lépe zbavit zboží na skladech. To přineslo nižší výdělky i přesto, že se prodalo více karet než ve stejném období předchozího roku. Avšak pro poslední čtvrtinu letošního roku se čeká tradiční zvýšení tržeb, z čehož se bude moci s nástupem nové generace čipů G80 těšit zejména nVidia. Ta byla schopná na trhu grafických karet expandovat a dosáhnout podílu 59% z počtu prodaných karet a 56% z příjmů. Prakticky celý zbytek patří ATi, protože podíl ostatních firem je v podstatě zanedbatelný.

Nejsilnější pozici v prodejích karet zaujmuly ty s cenou mezi 200 - 300USD a podílem 75%. Mainstream s cenou pod 200 USD si ukousl 13%, karty pro pracovní stanice následují s 5%, hi-end grafiky pro nadšence mají 4% a low-end pod 100 USD doplňuje pole s 3%.

Zdroj: TG Daily
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.