Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výroba procesorů AMD FX "Piledriver" má začít ve 3. kvartálu

24.5.2012, Jan Vítek, aktualita
Výroba procesorů AMD FX "Piledriver" má začít ve 3. kvartálu
Nástup nových procesorů Bulldozer do desktopového světa, kterým měly oživit téměř zapomenutou značku FX, nebyl zrovna dle našich představ. To se ostatně ukázalo v našem testu, kde Bulldozery horko těžko překonávaly předchozí generaci reprezentovanou...
Nástup nových procesorů Bulldozer do desktopového světa, kterým měly oživit téměř zapomenutou značku FX, nebyl zrovna dle našich představ. To se ostatně ukázalo v našem testu, kde Bulldozery horko těžko překonávaly předchozí generaci reprezentovanou šestijádrovým Phenom II X6.





Nedávno však firma AMD vypustila do světa nová APU s kódovým označením Trinity, která nesou až čtyři procesorová jádra Piledriver, čili vylepšené Bulldozery. A tato jádra se dostanou i do nových procesorů AMD FX "Vishera", přičemž konkrétně se už mluví o modelech FX-8350 s osmi jádry, FX-6300 se šesti a FX-4320 se čtyřmi.

Dále jsou o těchto procesorech známy následující detaily. Je výhodou, že budou určeny pro již zavedený socket AM3+, takže výměna základní desky nebude nutná. Stejně tak zůstane dvojkanálový řadič pro paměti DDR3-1866 MHz a k tomu Turbo Core. Zprávy serverů se však zde rozcházejí s dřívějšími prezentacemi firmy AMD, které uváděly verzi Turbo Core 3.0, zatímco Softpedia a jiné servery nyní mluví o verzi 2.0. Budeme ale raději věřit AMD, však Trinity také oficiálně podporují Turbo Core 3.0.

Zmíněné prezentace také udávaly zvýšení výkonu x86 jader o 10 procent při stejné frekvenci (jde o IPC - poměr výkonu a pracovní frekvence) a díky pokročilejší výrobní technologii nemají nové AMD FX mít tak vysokou spotřebu. Ovšem uvedená hodnota má základ v osm měsíců staré zprávě a ty nové navýšení výkonu neupřesňují, takže uvidíme.

Nicméně pokud máme věřit serveru Donanimhaber, který si nevybudoval reputaci na pohádkách, pak masová výroba novýc AMD FX "Piledriver" odstartuje někdy ve třetím kvartálu tohoto roku a ten už není moc daleko.

Zdroj: Donanimhaber