Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci čipů nebývale hromadí potřebné surové materiály

24.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Výrobci čipů nebývale hromadí potřebné surové materiály
Nikkei Asia podal zprávu o tom, jak devět předních světových výrobců čipů už delší dobu navyšuje své zásoby materiálů využívaných pro výrobu čipů. Jde pochopitelně o reakci na aktuální nedostatek čipů na trhu.
Jedná se tu o společnosti TSMC, Intel, Samsung, Micron, SK Hynix, Western Digital a další, které dle Nikkei Asia v některých případech už od března roku 2019 postupně navyšují stav svých zásob materiálů potřebných pro výrobu čipů. To mohou být různé chemikálie, vzácné kovy, holé wafery, plyny, atp. Letos v červnu tak tito výrobci měli na svých skladech alespoň o čtvrtinu zásob více, než kdykoliv předtím, což představuje v celkovém měřítku hodnotu téměř 65 miliard dolarů. 
 
 
Postupné zvyšování zásob potřebných materiálů je ovšem očekávaný krok vzhledem k tomu, že všichni významní výrobci čipů už připravují výstavbu nových kapacit, pro něž budou potřebovat materiál. Nebývalé tempo hromadění zásob tak odpovídá i nebývalému tempu výstavby nových továren. 
 
Na druhou stranu se začíná mluvit o tom, do jaké míry je aktuální poptávka uměle či dočasně navýšena. Ukázat můžeme třeba směrem k automobilkám, z nichž některým prokazatelně čipy schází, i když samozřejmě ne všechny, které potřebují. Jde ovšem o to, že výroba just in time přestala fungovat a přišlo nutkání se naopak co nejvíce předzásobit a hromadit čipy pro budoucí potřebu, ovšem to se zdaleka netýká jen automobilek. Toto chování lze přirovnat i k vykupování supermarketů ve snaze se připravit na ještě horší časy, což může mít v budoucnu za následek naopak prudký pokles poptávky, podobně jako v případě těžby Etherea na grafických kartách. 
 
Otázka je, co přijde dříve, čili zda aktuální nedostatek čipů a prodlužující se lead time, čili dobu výroby od zadání po obdržení zboží, pomůže vyřešit až zprovoznění nových výrobních kapacit, anebo do té doby už poptávka opět klesne. To bude záviset i na vývoji pandemie a my můžeme jen doufat, že nedostatek bude vyřešen spíše poklesem poptávky na přijatelnou úroveň, protože pokud ne, budeme si muset počkat na nově ohlášené továrny, které začnou vyrábět nejdříve za rok a půl až dva roky. Ostatně možná i proto Jensen Huang nedávno prohlásil, že můžeme počítat s nedostatkem karet GeForce i ve většině příštího roku.
 
Uvidíme, zda mu tato věštba vyjde, neboť i když má šéf NVIDIE jistě mnohem lepší představu o možném vývoji než my, historie už mnohokrát ukázala, že to nemusí být nic platné. A nemusíme chodit dál než do roku 2018, kdy NVIDII zůstaly v klíně miliony GPU Pascal v době, kdy už najížděla výroba nových čipů generace Turing a NVIDIA se poté za prudkého poklesu svých tržeb Pascalů těžko zbavovala. Tato situace přitom nastala vlivem špatného odhadu budoucí poptávky, která prudce opadla po ukončení kryptoměnového bull runu