Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.2.2005, Petr Hájek, aktualita
Zatímco čištění PC některých osob vypadá jako archeologický průzkum (jistě znáte podobnou scénu z filmu, takové to oprašování napůl prachem zasypaného něčeho), jsou i uživatelé, kteří se o své PC vzorně starají a pravidelně jej od prachu...
Jouda Truhlík | 22.5.20111:54
8 atmosfér, to musí smd létat :­-)
Odpovědět0  0
amonek | 1.2.200616:17
Ať už je debil kdo chce, pravdou je, že tření vzduchu na konci plastové trubice vysavače opravdu vytváří silný statický náboj.
Také je pravdou, že veškeré kontakty kromě těch na konektorech ve slotech a na jumperech, jsou zastříknuty speciální silicí, která chrání kontakty součástek před oxidací a také částečně proti zmíněnému náboji. Ale i tak, musím s J.D. souhlasit, vysávat není rozumné. Lépe je vyfukovat tlakem s uzemněným kovovým koncem foukací pistole. Na 8 atmosfér je jakýkoliv vysavač krátký, pravdou však zůstává, že potřebujete kompresor a foukat musíte venku, což asi není pro každého možné.
Odpovědět0  0
Lukfi | 5.3.200521:05
od diskuze jestli vysávat či vyfoukávat prach z PC ­(osobně preferuju nádech, krátké silné fouknutí , zavření očí a odvrácení halvy od case :­-­)­) přes myši a hnůj v compu, ohřívání párků na Pentiu 4 a vodní chlazení na 386ce ­(ale fakt dobrý! a vemte si co dneska taktnete na dvojnásobnou frekvecni?­) až k úvahám o statické elektřině! Komu se nechce číst celá diskuze, má holt smůlu, o hodně přichází!
Odpovědět0  0
ffb | 24.2.200521:26
Vy jste ale debilové :­-)
Odpovědět0  0
saskovomail@centrum.cz | 11.2.20059:49
jj nejlepsi je foukat, akorat vzdycky musim vyfoukat i sebe :)
Odpovědět0  0
dd | 11.2.200516:59
Nejlepsi je asi foukat ­- ale doma zase vysavat ­- ten bordel z foukani musi byt husty ­(ja vim ­- foukat nekde venku, ale ne kazdy ma balkon, a nez tahat komp. nekam ven a jeste kupovat sprej se stlacenym vzduchem ...­).

Ono ja PC vysaval nekolikrat ­- ale vzdy s pripojenym sitovym napajenim ­- takze case samotny je porad uzemneny. Soucastky jsem nevysaval ­- taky tam prachu moc neni, jen dno skrine a vsechny otvory, vcetne ventilatoru ­(opatrne, pri minimalnim sani­). Nejvic prachu je vzdy na ventilatorech a jejich okoli ­(pasiv chladice­) a pak na otvorech v blizkosti tech ventilatoru.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 10.2.200523:34
Mno já teda nejsem žádnej expert přes statickou eletřinu. Nicméně

Používat kovové ústí hadice je podle mě velice ­"riskantní­". Už jsem několikrát viděl drobný záblesk od kovové hadice ­(pravděpodobně drobný kamínek a škrtl o ústí hadice­). Nevím ale jak by to bylo s uzeměnou hadicí. Já vysávám taky PC a to rozhodně umělohmotnou hadicí a rozhodně se nedotýkám žádných komponent !!!. By mě zajímalo kde se na ní může vyskytnou statická elektřina.. :­-­).
Je samozřejmé, že se nesmí hadice ­"třít­" o materiály ­(natož o koberec­). Pokud totiž někdo ­"inteligentně­" si vysaje koberec a hned jde s tou samou hadicí na vysávání PC, tak nemá svůj PC rád :­-­). Třením se totiž ­"nabijí­" ­(ionizují­) částečky...
Pokud je však hadice ­"nenabita­", tak vysáváním PC ­(pokud se člověk přímo nedotýká součástek­) podle mě nějak výrazně nehrozí výboj statické elektřiny.
Něco jiného podle mě je pokud někdo ofukuje vzduchem z vysavače... Sice si to jen myslím, ale podle mě to je daleko nebezpečnější, než vysávání, protože vyfukovaný vzduch proletěl celým vysavačem ­(lopatkami, prachem v ­"pytlíku­") atp. Stačí aby se uvolnila jakákoliv miniaturní částečka a ta je pak vržena proti součástkám. Pokud někde ­"blbě­" škrtne, tak může vzniknout výboj, který může poslat nejbližší součástky na onen svět.

Toť můj názor.
Odpovědět0  0
john.don | 11.2.200510:59
Možná máš pravdu.
Ale co mám doma vysavač já, tak se na tu trubku od vysavače sám lepí prach.
Protože je slušně nabitá statikou. A do pecka bych jí rozhodně nestrčil.
To už je určitě lepší foukat.

KAŽDOPÁDNĚ si myslím že vysávat počítač je hloupý nápad.....mír hlouposti určitě přímo záleží na použitém vysavači.

V práci máme profesionální a speciální kovový vysavač na vysávání počítačů z Anglie. Ale má zemnící řetízek. A je prakticky celokovový na 5ti voltový adaptér. A přímo v návodu je, že se má vysávat toxický prach­(ano prach v pecku je jedovatý­) ovšem MIMO KOMPONENT.

Prostě se má vysávat pouze skříň a větráky ­- tedy spíše její části kde nic není.
Odpovědět0  0
xmates (20) | 11.2.200511:32
no a prach je co to jsou snad take castecky ktere trenim o plastovou trubuci mohou vytvorit staticky naboj no a ta jiskra vznikne tak ze nejaka uz nabita castice proletajici kolem vytvori vodivy kanal nebo neco podobneho skrz ktery se nakumulovany naboj uzemni no a k tomu foukani kdyz Ti dopadne na cokoliv jedna trapna nabita caastice tak se toho asi moc nestane ne? horsi je kdyz se pres ni uzemni ten staticky naboj vznikly trenim. pouziti celokovove uzemnene trubice by to melo vyresit ale stejne je asi lepsi to vyfoukat jak poznamenal JD
Odpovědět0  0
starmen (438) | 11.2.200511:46
mno ano... proto jsem říkal nedotýkat se komponent. Mám ale za to ­(možná ale špatně­), že umělá hmota používaná na hadice je na tvorbu statické elektřiny méně háklivá, než kov. Každopádně když bude ta hadice kovová a uzeměná, tak na tom bude asi určitě líp :­-­).
Tou částicí jsem právě myslel to, že je problém, když se uzemní. Když prach nasávám, tak se ­"ionizuje­" třením a ke tření dochází hlavně od ústí hadice dál.. ne na desce. ovšem když vyfukuji vzduch z vysavače, tak případná dopaduvší částice prošla celým ústrojím vysavače, tudíž může být už pěkně ­"nabita­". tak to bylo myšleno. Samozřejmě pokud se někdo dotýká ústí hadice součástek, tak si říká o malér ­(jak jsem psal výše­).
Odpovědět0  0
john.don | 11.2.200513:24
Pleteš se.....

Nechci říkat ,,nedával jsi ve škole pozor­" protože také to neví jistě.
Každopádně to je učivo pro druhý stupeň základný školy.

Kov vede el.náboj a pokud je uzeměný tak se na daných částech neůže náboj hromadit. Ale umělá hmota el.náboj nevede a tak se na ní může vytvářet statický náboj. Prostě to je takový kondenzátor.

Prach je v tomto případě liščí ohon a umělohmotná trubka je ebonitová tyč.

Kovovou tyč můžeš třít liščím nebo svým ohonem a náboj stejně nevytvoříš.

Tři si vlasy pravítkem a pak železnou trubkou.
Uvidíš co bude vlasy přitahovat.

Problém u vysavače je ten, že el.statický náboj je potvora.
A nemusí se zrovna nabít zrovna hadice, ale náboj by se mohl udělat na nějaký součástkách....

Problém není ani tak náboj, jako jeho uzemění.
Kdy obvody které vedou proud lépe než nevodivé umělohmotné části a PCB povedou­(poteče jimi­) celý proud který se bude vyrovnávat.

To může být náboj několik tisíc voltů a o proudu si nejsem jistý.
Možná to může být i několik ampér za třeba 1,us.

Prostě to je pecka která ti asi neodbouchne obvody stavěné na 12V ale paměti­(cache, ram, flash...­) nebo mikroprocesory.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 11.2.200515:35
Z části jsem se možná pletl, ale bohužel se pleteš i ty :­-­).
S kovem a umělou hmotou si nejsem jistej. Je teda fakt, že např. vlna ­(svtery atp­) jsou na statiku ­"jak dělaný­"... Co se týče statické elektřiny a vytváření nábojů na kovech a nekovech tak opravdu nevím. Nejsem schopen si vzpomenout ­(a hledat to nebudu. To mi za to nestojí :­-­) ­). Nicméně kondenzátor jako elektronická součástka funguje opravdu jinak :­-­). Ale asi jsi to myslel jen jako slovní význam :­-­)

Jak by se ten náboj na těch součástkách udělal, když se vysavačem těch součástek ani nedotkneš ?

"Kdy obvody které vedou proud lépe než nevodivé umělohmotné části a PCB povedou­(poteče jimi­) celý proud který se bude vyrovnávat. To může být náboj několik tisíc voltů a o proudu si nejsem jistý.
Možná to může být i několik ampér za třeba 1,us.­"
- a to je to, kde jsi vedle ­(alespoň pokud si teda ještě pamatuju ­- jež já jsem tak sklerotickej, pomoc­). Při průchodu statickou elektřinou teče pouze minimální proud. ­(v podstatě téměř nulový­), avšak napětí je veliké. To je jako u paralizérů. Kdyby tam byl větší proud ­(třeba v jednotkách ampér­), tak by tě to na místě zabilo ­(ještě by teda záleželo kudy by proud tekl ­- jestli přes srdce­/mozek atp. ­) . Protože většina součástek v PC je v podstatě CMOS, které jsou citlivé na napětí ­(a proto mají daleko menší odběr než např. technologie TTL atp., které potřebuje proud­), tak proto jim vadí větší napětí ­(tudíž potažmo výboj statické elektřiny­) a je téměř jedno jaký by eventuelně tekl proud.

Odpovědět0  0
john.don | 12.2.20050:01
Vysvětlím ti to:

,,Jak by se ten náboj na těch součástkách udělal, když se vysavačem těch součástek ani nedotkneš ?­"

Kondenzátor také není vevnitř spojení. Kovový plíšek oddělený dielektrikem!
(Ať už dielektrikum cokoliv...sklo,vzduch,plast....­)

,, teče pouze minimální proud­"
No ano i ne. Vem si ohmův zákon. Kde jsou veličiny U napětí, R odpor, I proud. Čím větší je napětí a odpor tím menší je proud. Čím větší je vodivost tím nižší bude napětí a větší proud. Představ si dvě nádoby. Jednu plnou a jednu velkou. Důležitý je i čas. Pokud je odpor velký, tak se hladiny v nádobách budou srovnávat pomalu a proud bude malý. Pokud bude odpor minimální, tak proud bude přímo úměrný velikosti statického náboje.

Fór je, že napětí trvá delší dobu a je větší při větším odporu.
Při malém odporu je proud vysoký a náboj se ale zase rychle vyrovná.

To jsou nějaké základní věci ze střední školy.
Ovšem můžu se plést.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 12.2.200510:13
jenže desky kondenzátoru jsou velice blízko u sebe, mezi nimiž je dielektrikum. Většinou se jedná o smotky dvou plíšků mezi něž je ­"vloženo­" dielektrikum ­(je rozdíl mezi elektrolitickými, svitkovými a mnoha dalšímy typy­). Elektrická pevnost vzduchu je asi 20KV­/cm, takže vyvolat statický výboj na 1cm není jen tak. Např. na 5cm vyvolat výboj statické elektřiny je už snad nemožné ­(za normálních nenucených okolností­). Schválně kdo z Vás dostal někdy ránu od statiky ve vzdálenosti větší jak 1cm od předmětu, do kterého jste se uzemnili ­(nebo on do Vás ­(nejlepší je si vysléct svetr a dát pusu přítelkyni ­- tomu se říká jiskra lásky :­-­) hehe ­)­).
Ohmův zákon jsem ještě naštěstí nezapoměl. Jeho znění jsem musel znát i o půlnoci i pozpátku protože mám za sebou elektro průmyslovku ;­-­) ­(ale jelikož jsem toho plno zapoměl, tak se není čím chlubit :­-­) ­).
S tím, že čím větší je odpor, tím déle vydrží nabité části nabité je myslím celkém logické ­(viz třeba provoz na baterie že­). Nicméně to nic nemění na tom, že částice nabité statickou elektřinou mají strašně málo energie ­(podají velmi malý výkon­/příkon­). Samozřejmě myslím zase za normálních okolností.
Prostě to je elektrikářské dogma.... že CMOS technologie je strašně háklivá na statiku, protože nepotřebuje ke své činnosti velký prodou ­(tudíž potřebuje malý výkon => menší spotřeba­). Tohle nám bušili do hlavy celou dobu. Odpálit např TTL statikou se jen tak nepovede ­(ta potřebuje k činosti pokud si pamatuju něco kolem desítek mA­).
Odpovědět0  0
john.don | 12.2.200512:04
Jenže v počítačích je hromada věcí udělaná technologií ­(také TTL­) CMOS a klasické obvody se používají pouze na energeticky náročné operace. Tam opravdu platí že odpálit normální obvody řekněmě TTL je obtížné.

Je tam rozdíl ve výrobě. CMOS technologie se používá všude tam kde je potřeba rychlost. Tedy zhruba tak.

Mimochodem kondenzátor s velkým vzdušným dielektrikem je země a obloha.
Když se různě nabijí tak máme vzdušný kondenzátor :o­)

Prostě povrzhové napětí se může vytvořit poměrně jednodudě a ve škole jsem viděl jak takovým pásem se nabil takový zvom. A po sražení napětí se tím rozsvítila nějaká doutnavka nebo co. Prostě stroj s klikou a pásem který se třel. Elektřina se na tom vytvářela třením. A náboj byl velký.

Každopádně vysávat nedoporučuji ale ať si každý mamlas dělá co chce.
Je to přeci jen jeho počítač.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 12.2.200513:38
TTL ?? V PC ?? Dnes mizivé množství.. ­(ještě donedávna jsem měl doma desku plošných spojů z nějakého ruského PC, kde byla drtivá většina TTL ­- 7404 7440 atp.. :­-­) ­) ale to je jedno. o tom se bavit nechci.
Ale já netvrdím že nejsou kondenzátory se vzdušným dielektrikem. Ale také tomu odpovídají elektrické vlastnosti !!! většina z toho byla reakce na ­"Ale umělá hmota el.náboj nevede a tak se na ní může vytvářet statický náboj. Prostě to je takový kondenzátor.­"
"ve škole jsem viděl jak takovým pásem se nabil takový zvom­" ­- ale taky jsem zmínil ­"a normálních nenucených okolností­". Pokud se bude dostatečně dlouho třít jisté materiály, tak se bude náboj kumulovat, to je bezdebat. Ale bavili jsme se o vysávání a statice na hubici hadice !!!

Každopádně máš pravdu.. ať si každý dělá s PC co chce když je jeho... ;­-)
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 10.2.200517:57
Nesrovnatelne lepe to cisti cely komp.
Fe firme kde pracuji takto vycistim i nekolik pc do mesice.
PC postavim na balkon a pak vysavacem misto abych nasaval tak do pc foukam... tlak vzduchu bez problemu vytlaci vzduch z jakekoli sterbinky. Pokud je proud vzduchu dostatecne silny tak staci foukat i ze vzdalenosti nekolika desitek cm...!!!
Odpovědět0  0
hájek j | 10.2.200518:30
to je vono já to taky jen foukám
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200519:29
Já to taky foukám.
Přece to nenechám zaprášené.
Foukání je v pořádku.
Vadí pouze ten vysavač.

Mimochodem taky vám to vždycky vlítne zpátky do ksichtu :o­) ?
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200519:43
Mimochodem hromadu desek i grafických karet jsem vypral.
Prostě opláchl a starým kartáčkem s jarem vyčistil a znovu pořádně opláchl.
Zvláště ty myší čišinky jsou agresivní a pak je to volení menšího zla.
Už to bude hromadu let. Pokud to nenecháte vlhké dlouho tak se nic neděje.

Ale nikdy bych nepral zdroj nebo jakékoliv optické mechaniky a už vůbec né monitor.

Zatímco deskám to obvykle nic neudálá ve zdroji by mohla zůstat vlhkost dlouhu a zkrat by mohl vážně poškodit celý počítač.
V mechanice by se akorát víc špíny dostalo přímo k čočkám a to se bohužel nedá rozebral normální cestou.

Mimochodem pokud namočíte desku s baterkou, tak se budete divit jak rychle se rozpustí kontakty v okolí baterky :o­)

Nicméně ­- když jsem dostal cca 20 počítačů P3 na váhu, tak jsem je neměl chuť čistit ­- bylo v nich moc prachu. Sprchoval jsem je masážní sprchou a jedou všechny do dneška. Ani HD ani zdroj jsem nevyndával. Ale děti. To doma se svým počítačem nedělejte! To se hodí na nějaké staré šroty za pár korun.

Tam bych použil i ten vysavač.

Ovšem pokud je špína opravdu zažraná :o­)! tak vysavač nepomůže.

Na menší plochy je lepší zmíněný stlačený vzduch.
Dobře se tím čistí i klávesnice.
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 10.2.200522:39
tak toho je fakt extrem..co ty vsechny nevytahnes...pokakana case od mysi,sprcohvat compa...jezisi o boze :o­)
Odpovědět0  0
john.don | 11.2.200511:03
To je hodně let praxe.
Už jsem viděl i chlapa co měl desktopu na procesoru P4 talíř s párkama aby mu to nevychladlo!! :o)
Odpovědět0  0
jirka-k | 12.2.200514:00
K tomu vysavani vs. foukani bych jen poznamenal, ze foukani nedoporucuji. Podarilo se mi takhle sice vycisit desku ale jak ten prach sel ven z case, tak vletel do skvir v FDD a CD a to teda neni nic extra..
A k tomu vysavani asi je rozdil jestli se v nekolika vterinach z dalky vysaje jeden komp nebo se luxuje 20 kousku v rade a pak se s tim clovek dostkne treba pameti.. to bych vyboji i veril.

Jo a mys je potvora, sice nevlezla do case, ale usadila se na zahratym monitoru a malem mi ho zkratovala! To bylo naposled co jsem na chalupu vezl komp!

Spoluzak na SS mel tehdy delo komp 386­/40MHz taktnutou na 80MHz a chladil to sklenici vody ­- kdyz zacala vrit tak ji vymenil :­)­) To byl vlastne prototyp vodniho chlazeni :O
Odpovědět0  0
Peterrr_shw1 (1) | 16.2.200519:40
Tak to sa ti nedivim ze ti do PC lezu mysi ked tam zohrievas parky
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 11.2.20057:53
jo jo... vzdycky mi to vlitne do ksichtu.. at stojim kdekoli:)
Odpovědět0  0
SuperFeliX (7) | 10.2.200517:24
neverim tomu, ze tyhle a podobny flame muze psat nejaky clovek! john.don proznej se! ses bot, kteryho vyvinula NASA, ale vymkl ses kontrole!!! ale jinak.... vsichni te zerem!
Pac a pusu, ty moje staticka elektrikno:­-)
Odpovědět0  0
neph04 (31) | 10.2.200514:59
Ale za dobu co vysavam kompy... cca uz pres 7 let, mi to ani jednou nezajiskrilo... staci pouzit spravnej nahubek a ne nejakou trubku...
IMHO .. .hrozi vetsi selhani pc na prach nez na vysavac ;­-­)

mysi sem sice nevidel.. ale jednou na chalupe u nekoho sem nasel v pocitaci hnuj ­(prirodni­) .. a to sem fakt kulil voci
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 10.2.200514:24
jezisi o tom se mi ani nezdalo ze muzou v case byt mysi...ja tam mel kdysi spoustu komaru rozcekanych po cele case,ale mys sem tam jeste nevidel :o)
Odpovědět0  0
Bfree | 10.2.200513:30
Hehe zrovna vcera sem to luxoval... Totalne mne sklamal chladic Intelu ­(BOX celeron 2.8 D­) kde se prach usadil mezi chladicem a lopatkama vetraku a vytvoril vrstvu takovou ze teplota pri zatezi lezla k 80°C a ted po vycisteni je to stezi 54°C a bez zateze to bylo 53­-6°C a ted 36°C... Driv sem mnel AMD a za stejnych podminek sem nikdy nemnel takoveto problemi s prachem a to sem ho mnel mnohonasobne dele.
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.20058:49
Protože slovo Debil je oficiálně povolené slovo Svetuhardware ­- na rozdíl o jiných slov třeba ,,výkal­" tak:

Nevím který debil to kde vzal. Ale na místě různých debilů bych si 2x rozmyslel než použiji debilní vysavač na debilní vysávání počítače. Protože debilním vysáváním vzniká elektrostatický náboj a leckterý debil by si mohl poškodit počítač statickou elektřinou. Tak nevěřte každé debilitě která je kde napsaná, protože jí mohl psát nějaký debil.

Takže těm co nejsou debilové doporučuji používat prachové filtry a pravidelně je měnit.
Kdyby to nějaký debil nevěděl tak to jsou stejné filtry jako třeba v klimatizacích.

S takovým filtrem se vám nebude vířit v pokoji a usazovat v počítači zbytečně debilní prach.

A pokud by to opravdu nějaký debil udělal a poškodil si počítač tak neváhejte na zdroj podat žalobu.
Náhrada škody za poškozený HW a data. Protože tady konkrétně je výzva na vysávání prachu.

Už několika debilům se stalo že si něco poškodili.
Od statického výboje až po vysáte jumpery z desky.
A pokud máte dobrý vysavač, ale debilní desku ­- můžete si vysát i špatně připájené součástky.
Musel jsem znova připájet jeden kondenzátor :o­)

To by jeden debil neřek co se může stát.

-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Dobrý den,

V současné době jsou naše pravidla diskuzních fór nastavena tak, že zakázany jsou vulgární výrazy, což ­(jak jistě uznáte­) debil není. Souhlasím, že není korektní takto napadat někoho v diskuzi, ale dokud se nezmění pravidla tak budeme mazat pouze příspěvky obsahující vulgární výrazy.


s pozdravem

Štěpán Mrázek
Vedoucí divize média
(Toto je reakce na můj smazaný příspěvek kde bylo uvedeno ­(stojí to za výkal­) a další příspěvek kde mě uráželi smazán nebyl. Proto užívejte slovo debil ­- to není sprosté slovo.­)
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­--
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 10.2.20059:30
Milý john.done, jak vidím, dokážete ze sebe udělat debila, bez použití jediného vulgárního výrazu. Za celý redakční tým vám tímto srdečně gratuluji :­-­)­)­)

s úctou
Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
nommo (27) | 10.2.200517:40
A tohle měla být lekce profesionality??? Evidentně není sám... :)
Odpovědět0  0
guzii (375) | 10.2.200517:46
Mr. John je očividně nařčen za jeho minulé smazání příspěvku.

Nevím co máte proti debilům. Debil je psychologické označení duševního stavu člověka. :D

Myslím, že všichni víme, že něco víš. Zkušenosti máš a podle mě hodně dobrý, ale zkus se někdy chovat a uvažovat jako normámlní člověk. To, že tady ze sebe budeš dělat Pana Johna určitě nepomůže.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 10.2.200521:12
Můj spor s John.Donem se datuje z doby, kdy jsem odstranil obsah jeho příspěvku, který obsahoval jedno vulgární slovo. Na dotaz proč jsem zároveň neodstranil příspěvek, ve kterém ho někdo ze čtenářů označil za debila jsem odpověděl, že debil není vulgarismus. Od té doby mě tedy John.Don nemá rád :­-­).
Odpovědět0  0
guzii (375) | 10.2.200521:23
Ten človíček co ho tak výstižně pojmenoval jsem byl JÁ. Asi to bylo v tu chvíli trochu euforické, ale J.D. je jeden z čtenářů, u kterých vím o čem budou psát ještě dřív než si přečtu jejich slova.

Každopádně taky způsob jak být slavný.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 10.2.200521:36
Pokud J.D. nebude do našich diskuzních fór zanášet vulgární výrazy, pak mu do příspěvků nebudu zasahovat...

BTW: Čtenáři si už svůj názor jistě udělají sami.
Odpovědět0  0
john.don | 11.2.200513:25
Až budete mít základní znalosti a budete se chovat spravedlivě tak se to zlepší. ­(Ale to asi bude dřív čert na koze jezdit.)
Odpovědět0  0
myval | 10.2.200518:30
ale ted se ozval ten pravej profesional... doporucuju zpetne zhodnotit nejaky tvoje clanky a pak teprve mluvit
Odpovědět0  0
guzii (375) | 10.2.200518:56
moje články?
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200521:35
Proč se ozýváš :o­)
O tobě tu nikdo nemluví :o­) !
Odpovědět0  0
Ladis. | 10.2.20059:54
To mi neni jasne. Jak muze proudeni vzduchu ­(do hadice pripojene k vysavaci­) vytvorit elektrostaticky naboj ­(dostatecne velky na poskozeni pocitace­)? Cca pred rokem jsem delal v jedny firme, kde jsem opravoval PC, a tam se vysavaly vsechny PC a problemy s tim nebyly ­(samozrejme nedavam takovy vykon, aby to vycucavalo soucastky z desky­).
Odpovědět0  0
Noom | 23.2.200517:12
Jedním ze způsobů vzniku statického náboje je velmi rychlé proudění vzduchu kolem nějaké hrany ­- třeba ústí trubice, prostě dojde k vyrážení elektronů z elektronových obalů.
Odpovědět0  0
dsae | 10.2.200510:31
staticky vyboj muze teoreticky pri vysavani vzniknout
protoze vysavace vetsinou nepouzivaji zemeni
resenim je pri vysavani se dodatecne prizemnit
napr se jednou rukou vysavat a druhou se drzet topeni
nebo ten vysavac oprit pri vysavani o topeni
prakticky vzato staci kdyz nechape pri vysavani pc v zasuvce
a budete se porad dotykat nekde kostry
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200512:00
Jedinou šancí je používat vysavač s kovovou uzeměnou hubicí.
Nicméně proudící částice mohou vytvořit náboj na součástkách a stejně k poškození může dojít. Prostě vysávání je nevhodné.
Je lepší ten prach utírat a nebo používat filtry.
Prachové filtry a nebo alespoň utírat prach vlkým hadříkem z pechových částí a ,,ručně­" ho vyfouknout nebo rukama očistit lopatky a žebra větráku.

Dobrý je stlačený vzduch v láhvi.
To se prodává.
Tím se dá prach odstranit z míst odkud by se normálně nedostal ani vysavačem.

Problém vysavače je také jeho nemotornost. Buď vysajete něco důležitého a nebo si můžete počítač poškodit statickou elektřinou.

Být uzeměný jednou rukou obvykle nestačí.
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200512:08
Mnohaletá praxe.
Za dlouhou dobu co opravuji počítače jsem se setkal s hromadou různých strojů.
Různě starých. A prach není tak hrozný. Daleko horší jsou vymleté kovové částečky. Pokud leží na PCB tak to nevadí. Spoje i součástky jsou lakované. Horší to je pokud se tyto částečky dostávájí k vývodům el. součástek. Třeba k chipsetu. To je problém.

VELKÝM problémem jsou MYŠI.
Možná to vypadá směšně, ale už někdo z Vás viděl co se stane s počítačem když do něj vlezou myši? Všechno počišinkají a to je agresivní. Jejich čišinky :o­) ­(abych nebyl u debila sprostý­) jsou dost gresivní a rozežírají lak a posléze i samotné PCB. Stačí vzdušná vlhokost­(jejich čišinky obsahují sůl a ta natahuje vodu­). Prostě se tak můžete brzy rozloučit s kusy počítače. Stejný problém jsou i různí brouci a breberky.

Raději než nějaké debility Vám dobře poradím.
1. často ulízejte a vysávejte prach v místnostech
2. nekuřte u počítače
3. nevětrejte na něj...je jako malé dítě...nemá rád prudké změny teploty
4. nemějte ho na podlaze ­- tam je nejvíce prachu
5. používejte prachové filtry
6. čistěte ho
7. používejte kvalitní větráky
8. používejte pomaloběžné větráky větších průměrů ­(80x80 nebo 120x120­) ­- méně se zanášejí a obvykle vydrží déle než 40x40 nebo menší
Odpovědět0  0
ALF | 10.2.200513:53
tak nevim, svuj pocitac luxuju nekolikrat do roka ­(cca 4x­) uz asi 5let a este jsem si nic neoddelal... a to jsem se ani neuzemnoval ani nedrzel topeni...
Mysi? a jak by se jako meli do kompu dostat?
castecky kovů? a ty se tam dostanou jako jak? dobre tak neco muzou byt otrepy na kysne a pod ale este jsem nezahlid nejaky kovovy castecky na desce... Zajimalo by me jak se u BGA chipsetu ty kovove castecky asi tak dostanou k vyvodum? ze by si vzali lopatišku a krumpášek a prokopali se?
Prach verte nebo ne VADI... je to pomerne dost dobry izolant tepla... po vycisteni kompu od prachu je mozny pokles teploty i o 15°C podle urovne znecisteni... ostatne si nemyslim ze by takove vetrani PC nejak vyjimecne vadilo.jelikoz teplota ve vetrane mistnosti preci jen klesa pozvolna a stejne tak i pozvolna ochlazujici se vzduch nasava PC... preci jen este se mi nestalo ze bych v zime otevrel okno a teplota nejak rychle poklesla...
jinak co se tech vetracku tyce vetsi je opravdu lepsi ale spis kvuli hluku a zivotnosti. preci jen faktorem ktery ovlivnuje mnozstvi prachu v PC je mnozstvi nasavaneho vzduchu a ne velikost vrtuli... pokud 40mm a 80mm budou mit stejny prutok vzduchu bude prasnost priblizne stejna... jen ta 40mm bude asi krapet vic rvat :­)­))
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200516:04
Myši se mohou do PC dostat prázdnou záslepkou !!!!!!
Nebo jinudy. Neptejte se mě jak, ale viděl jsem to.

A co se týče větráků. Pokud použiješ nějakou 4000rmp vrtulku tak se ti ve stejně prašném ovzduší zanese daleko rychleji než 80x80 větrák při stejném oběmu vzduchu.

Co se týče kovových částeček ­- tak co jsem viděl bylo to vymleté z nějakého šonghowong větráku.
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200516:05
Ad Myši:viděl jsem rozdělaný počítač s bobky a zaschlejma .... na grafice a disku. Board by vertikálně. Mimochodem pokud by tě to zajímalo, tak se myš dokáže protáhnout pod dveřmi. Kudy projde myší hlava tudy projde celá myš.
Odpovědět0  0
PetrD (43) | 11.2.20050:50
Jo, s tím protažením pode dveřmi máš pravdu, ale to platí u více hlodavců, třeba u křečků. To byste nevěřili, jak malou škvírou se ty mršky protáhnou :­-)
Odpovědět0  0
Moas | 10.2.200513:21
Moment, takze pri pouziti vysavace vznika staticka elektrina, ale kdyz pouziju stlaceny vzduch z lahve, tak staticka elektrina nevznika??
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200516:10
Neptej se mě proč.
Možná to je o použité koncovce.
Nebo o tom, že ve vysavači je něco co vytváří el. náboj samo o sobě.
Schválně až budeš vysávat ­- koukni se na konec trubky jak k tomu statika přitahuje částečky bordelu.

Nejsem odborník přes statiku.

Ale poznám když vidím co se děje.
Odpovědět0  0
Camill | 10.2.200519:37
"Nejsem odborník přes statiku. Ale poznám když vidím co se děje.­"

Malem jsi me rozesmal. Jsem si jist ze vetsina statiku by v casu klidne vysavac pouzila. Jen tezko si totiz dovedu predstavit pripad, kdy ma staticka elektrina vliv na statiku...

Nicmene tohle tema me docela zaujalo, pis dal johne!
Odpovědět0  0
john.don | 10.2.200519:50
Mluvil jsem o statické elektřině ty ......
Odpovědět0  0
starmen (438) | 10.2.200523:20
"Schválně až budeš vysávat ­- koukni se na konec trubky jak k tomu statika přitahuje částečky bordelu.­"
Sááákra... a já celou dobu žil v domění, že vysavače jsou od toho aby konec trubky přitahoval částečky bordelu. A taky jsem myslel, že to dělá proud nasávaného vzduchu ústí hadice a ne ­"statika­"... Ještě že mi nám to teď J.D. vysvětlil :­-­) O­-­) :­-D
(nic ve zlém. Sranda musí být ikdyby na chleba nebylo.. :­-­) )
Odpovědět0  0
john.don | 11.2.200511:01
Troubo.... :o­) o tom jsem samozřejmě nemluvil....
To je jasné že to musí přitahovat žejo :o)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.