Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyšla strategie Frostpunk 2, jaké jsou recenze?

Dnes, Karel Polívka, aktualita
Vyšla strategie Frostpunk 2, jaké jsou recenze?
Dnes vyšla budovatelská strategie Frostpunk 2 od polských vývojářů z 11 bit studios, jejíž děj se odehrává cca 30 let po událostech v prvním dílu a celkově nabízí mnohem více komplexní herní systém. Došlo i ke změně herního enginu na Unreal Engine 5.
Frostpunk 2 je budovatelská strategie od polských vývojářů 11 bit studios, která navazuje na první díl vydaný v roce 2018 (z jejich dřívější produkce si připomeňme i podařený titul This War of Mine). I tentokrát máme za úkol řešit různá morální dilemata, kdy bude třeba dělat těžká rozhodnutí pro zabezpečení pokud možno co nejlepšího fungování spravovaného města v nelítostných mrazivých podmínkách. Oproti prvnímu dílu je ale hra mnohem více rozsáhlá, nabízí více komplexní mechaniky a po technické stránce došlo ke změně z vlastního Liquid Engine použitého minule na Unreal Engine 5 od Epic Games.
 
Hra měla původně vyjít už 25. července, nicméně na konci června vývojáři oznámili odklad o 2 měsíce na dnešní den s komentářem, že na základě zpětné vazby od hráčů z bety, která probíhala letos na jaře, potřebují více času na odladění a přidání nových funkcí, aby byly ve hře už hned při vydání namísto toho, že by byly přidané až později pomocí patche. Tzn. aby hra už v den vydání mohla nabídnout pokud možno co nejlepší herní zážitek. K vydání došlo dnes v 19:00 našeho času, nicméně hra je už 3 dny v předběžném přístupu pro každého, kdo byl ochoten si za něj připlatit.
 
 
 
 

 
 

Jaké jsou recenze?

 
Na Metacriticu má teď hra průměrné hodnocení 86 % z 61 recenzí. Shrnutí některých z nich:
 
"Frostpunk 2 dělá přesně to, co by pokračování dělat mělo. Vyniká všemi způsoby, jakými to dělala původní hra, zatímco zvětšuje měřítko a přidává ještě více. Je to vynikající rozšíření všeho, co jsme na Frostpunku milovali, a přináší nový, naprosto jedinečný zážitek a příběh, který si fanoušci originálu i nováčci ve franšíze určitě zamilují."
 
Eurogamer: 100 %
"Pokračování, které si bere napínavý základ Frostpunku ohledně budování města v mrazivých podmínkách a rozvíjí ho ve všech směrech, přičemž neztrácí nic z toho, čím se tato série stala unikátní."

"Frostpunk 2 úspěšně rozšiřuje vše, co bylo v prvním dílu této brutální budovatelské strategie, a jeho větší měřítko, skvělá příběhová kampaň a nový systém frakcí jsou tak „zábavné“, jak jen takovýto simulátor vlastně vůbec může být."
 
Game Rant: 90 %
"To, co zde vývojáři z 11 bit studios vytvořili, je skutečně výjimečné, protože to odpovídá svému názvu. Kdo chce otestovat své schopnosti v neobvyklém typu budovatelské strategie si možná bude chtít vyzkoušet právě tuto. Kdo ale hledá něco trochu klidnějšího, zde to nenajde. Protože ačkoli jsou zde klidnější pasáže, hra udrží i experty v tomto typu her neustále v pohybu, zvláště pokud zvýší obtížnost."
 
"Frostpunk 2 vyměňuje intimitu a těžkou situaci jednotlivých přeživších za výzvy růstu a udržitelnosti. Hrozba vyhynutí se mísí s ekonomickými výzvami a vágně nadějným příslibem dlouhodobého přežití. Frostpunk 2 rozšiřuje svůj záběr a prohlubuje mechaniky první hry, přičemž ještě více zvyšuje komplexnost budování města ve stylu puzzle, což zůstává návykové a jedinečné v rámci žánru."
 
GameSpot: 80 %
"Frostpunk 2 nenahrazuje první hru. Místo toho povyšuje její nejsyrovější témata lidské povahy do nebetyčných výšin. Nabízí výrazně odlišnou výzvu v budování města, což umožňuje oběma hrám existovat v oddělených sektorech žánru."
 
 
Na příklad video recenze se podíváme na tu od YouTube kanálu GameSpot:
 
 
 

 
Hra vyšla 20. září 2024 pro PC (Steam, Epic Games Store) a je k dispozici ve 2 edicích:
 
Steam: Standard za 44,99 €, Deluxe za 74,99 €.
Epic Games Store: Standard za 1000 Kč, Deluxe za 1685 Kč

 
V případě zájmu o první díl teď lze na Steamu koupit jeho základní verzi s 90% slevou jen za 2,99 €, nebo jeho GOTY verzi se všemi DLC s 84% slevou za 10,65 €.
 
Co si o hře Frostpunk 2 myslíte?
V anketě lze hlasovat do 20.10.2024. Počet hlasujících: 0
Je naprosto super!0 %
Je dobrá, a to i v případě, že hráč nehrál první díl.0 %
Je dobrá, ale jde hlavně o hru pro fanoušky prvního dílu.0 %
Celkem ujde, ale je to jen mírně nadprůměrná strategie.0 %
Nic moc, čekal jsem, že bude lepší.0 %
Je to velké zklamání!0 %
Nevím, tato hra mě nezajímá.0 %