Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.11.2003, Štěpán Mrázek, článek
Mezi prvořadé výrobce základních desek se tradičně řadí čtyři společnosti. Jejich vzájemné srovnání je proto každé čtvrtletí poměrně ostře sledovanou statistikou. Pokud vás zajímá jak si stojí ASUSTeK, ECS, MSI a Gigabyte tak vám doporučuji dnešní článek.
Slávek JR III. (3) | 14.1.200412:01
Poskládal a repasoval jsem již více než 150 PC. Desky lze rozdělit na dvě skupiny. Jedna od výrobců, kdy čekáš, že budou ihned fungovat ­(viz. silná čtyřka­) a více také zaplatíš. A skupina levnějších desek méně známých výrobců. 80% desek na první pokus po instalaci HW a SW jede ­- nezáleží na výrobci. Zbylých 19 % s menšími problémy lze rozchodit a poslední procento lze reklamovat :­-­). Problém je jak dlouho jede be problémů. V poměru 60:40 je šance ve prospěch desek ­"značkových­", že naivní uživatel nebude mít problémy a tudíž nebude volat správce ­(mne :­-­). Proto radši budu kupovat ­"značkové­" MB ­(MSI a GigaByte­) a ušetřím v průměru 30 minut pracovní doby denně. Zkoušel jsem to nad skupinou dvanácti lidí, kdy jsem jim vyměnil PC. Ubylo takových anonymních havárií typu Před chvílí to nešlo a teď když tu jste už je vše OK.
Odpovědět0  0
číča | 11.1.200418:14
No měl sem MSI k7T turbo ...... odešla 3 měsíce po 2leté záruce ­(leden 2001­- duben 2003­) ­- zacala uplne zamrzat, pak nesla uz ani spustit, po 2dnech zase jela asi hodinu no a pak vytek kondik :­( ani už radši neremembruji kolik mě stala penez !­-­(­(­(­(­(

No otcovy sem pred rokem a třičtvrtě koupil MSI s čipsetem VIAKLE do kanclu tuším MSI 6378 no ted sem bezel na reklamacku, deska sice jede jako dříve jen ta zvukovka a sitovka uz ne .­-­) tak ted nastesti aspon v dobe zaruky....­)­)

Po tom co mi odešla MSI k7t turbo tak sem si koupil ECSku ­(nejaka K7VTA3­) no funguje sice zatim furt dobre, jen její výkon .­-­(­(­(

K7T turbo byla i s SDRkama drsne lepsi... 3D Mark 2001SE MSI K7Tturbo 5853b. ESC K7VTA3 4463b. a to pri zachování stejných periferii.....
Takze ECS asi nejni spatna ale na FLIGHT SIMULATOR 2004 a jine husté gamesy asi moc nebude .­-­) aspon ten typ co mám .­-­))
Odpovědět0  0
pikoto (1) | 9.1.20040:38
Hm je to fakt vec nazoru ja mam ECS,a jako nemuzu ji vynachvalit,jako s MSI nemam zkusenost ale ma ji kamik a ma stim jen problemy ted mu odesla sitovka,a myslim ze mu asi odejde cela :­-)
Odpovědět0  0
Zydar | 4.11.200318:53
Jeste mi to neda ta veta ­"jistě nikdo nebude ECS srovnávat s MSI :­-­).­" doufam ze to autor myslel ve prospech ECS, vzhledem k vytekani a nafukovanim se kondenzatoru na deskach MSI a to ve velke vetsine desek starsich 2,5roku neco podobnyho jsem u ECS nevidel, dale take zde na svethardware loni byl clanek o reklamacich a krom jinyho tam mela MSI 2xtolik reklamaci oproti ECS a to i prez to ze loni ECS prodala 2x tolik desek nez MSI.
Odpovědět0  0
Zydar | 4.11.200317:21
Tak ja taky prihodim, par zkusenosti, stavel jsem caa 8 pocitacu na ruznych deskach od ECS a vzdy to bylo bez sebemensich problemu ­(i kdyz jsem vsude cetl jak jsou spatne, samozrejme nenabizeji tolik oc jako treba epox ale taky tomu odpovida cena­). no a ted to prijde kamos stavel komp a zacel ASUSem s VIA400, reklamace, pokracoval MSI se SIS746FX, reklamace, po te zvolil GIGABYTe se SIS 748, reklamace, opet tedy menil vyrobce tentokrate EPOX s NF2400, reklamace, a nakonec uz se nas.... a koupil mnou doporucenou ECS L7S7AL a vse fungovalo a funguje v poradku, kdybych u toho nebyl a nevibiral s nim pokazde novou desku asi bych tomu neveril ze muze mit nekdo takovou smulu, na druhou stranu to ukazuje ze jde hlavne o to koupit dobry kus a samotna kvalita desek je podle me stejna, vsak to take vyrabi stejne linky a stejni cinane, a desky se pak lisi jen tim co nabizeji za prislusenstvi a oc moznosti. Tot muj nazor.
Odpovědět0  0
SpaceExplo2 | 6.11.200311:31
Ano ­- skutečně, desky jdou z fyzicky stejných výrobních linek ­- ovšem jejich vnitřnosti jsou rozdílné ­- výrobce ­(rozuměj značka desky kterou pak kupuješ ­- MSI, ABIT, ECS, GigaByte ......­) si diktuje jak kvalitní součástky chce mít, jáká bude výstupní kontrola atd...
Co se týče reklamací ­- když stavím mašinu pro blondýnku do kanclu aby na tom psala ve W*rdu a E*celu, odepisovala na maily ­- pak je ECS určitě rozumná volba ­- tedy schopný poměr cena­/výkon ­(resp. cena­/výdrž v nenáročném provozu­).
Když jsi však jde někdo koupit ABIT, EPOX, ASUS atd.. obvykle čeká od desky něco více a žene ji na hranici jejích výkonnostních možností ­- potom chápu proč mají tyto značky výšší procento reklamací.¨
Další věc je, že utnout se může kdokoli a jestliže většina desek jede ze stejných výrobních linek ­- pak chápu že poruchovost jednostlivých kusů vlivem chyby ve výrobním procesu je dáná nazávisle na značce.
Odpovědět0  0
Ro_man | 4.11.200313:29
Asi nejsem moc v obraze, ale jak to bylo myšleno? Z různých diskuzí vím, že někdo na MSI nadává, jiný je zase vychvaluje. Já osobně mám už druhý PC postavený na desce od této firmy ­(KT3 Ultra a K7N2 delta­-L­) a jsem maximálně spokojen ­- problémy byly spíš s ovladači než s hardware... MSI tedy mohu jen doporučit!
Odpovědět0  0
Milan Přibyl | 4.11.200314:09
Bylo to myšleno tak, že mé osobní zkušenosti s MSI jsou špatné. ECS jedu 3 roky a v pohodě, na druhém počítači mám půl roku Epox 8RDA3+ a taky bez problémů. Tím nechci MSI jako celek odsoudit, ale já už bych si ji nekoupil.
Odpovědět0  0
tervi (76) | 4.11.200310:24
heh, prihodim taky statistiku do mlejna, asus v single cpu vede ­(i kdyz nobody is perfect:­), msi vcelku spolehlivy drzak za dobry peniz, v dual cpu deskach pro servery a ws bych ze zkusenosti dal asi na spici supermicro.
Odpovědět0  0
Slusnak | 4.11.20038:45
Ja mam zkusenosti s peti deskami od MSI a vzdy byly vcelku bezproblemove. Naopak treba Asus A7V600 dela neplechu s procesory s jadrem troughbreed pri FSB 200 ­(nejde restartovat pocitac­). Po deskach ECS bych se poohlizel, kdybych chtel hodne setrit.
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 4.11.20038:23
Ja myslim ze co se tyce kvality, nebo OC vysledku tak je nekolik lepsich vyrobcu, nez MSI nebo ECS.... treba Epox nebo Abit... osobne mam i velmi dobre zkusenosti ze Soltekem
Odpovědět0  0
j..a..c..k (1) | 4.11.20038:12
Já mám zase 2,5 roku MSI a jsem naprosto spokojen ­- tedy opačnou zkušenost...
Ostatně si myslím, že MSI má nejlepší poměr cena­/výkon.
Odpovědět0  0
Milan Přibyl | 4.11.20037:31
To doufám, že nikdo nebude ECS srovnávat s MSI. Na desce ECS jedu tři roky a v pohodě. MSI jsem měl asi dva měsíce a byly s ní jenom problémy. MSI nechci NIKDY VÍCE. ­(Berte to pouze jako osobní zkušenost a názor)
Odpovědět0  0
Heroen | 4.11.20038:46
Nic proti, ale jednou sme ve firmě udělaly malou statistiku reklamace desek no a výsledky Asus cca 5 %, MSI asi 8% a ECS 26 % myslim že obrázek si udělá každý sám. Jinak osobně mám MSI a na to že všech 5 PCI slotů je plnejch apod. Jede deska bez problémů. Můžeš narazit na dobrej kus nebo na špatnej.Jak je holt štěstí.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.