Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výtěžnost čipů GeForce GTX 400 je dle analytiků stále nízká a hrozí další zdržení

22.4.2010, Jan Vítek, aktualita
Výtěžnost čipů GeForce GTX 400 je dle analytiků stále nízká a hrozí další zdržení
NVIDIA se momentálně se svou řadou nejvýkonnějších grafických čipů Fermi nachází v nezáviděníhodné situaci. Jednak s ní přišla pozdě, asi půl roku po první veřejné předváděčce a potom se také mezi analytiky mluví o velmi nízké výtěžnosti,...
NVIDIA se momentálně se svou řadou nejvýkonnějších grafických čipů Fermi nachází v nezáviděníhodné situaci. Jednak s ní přišla pozdě, asi půl roku po první veřejné předváděčce a potom se také mezi analytiky mluví o velmi nízké výtěžnosti, což má za následek i nízký počet vyrobených čipů. Slovy čísel jde o výtěžnost mezi 20 a 30 procenty a 10000 karet řady GeForce GTX 400 na trhu. To vše v době, kdy AMD oznámilo již na 6 milionů prodaných Radeonů 5000.



Aby NVIDIA vylepšila výtěžnost čipů Fermi (GF100), deaktivovala prý 32 z celkem 512 stream procesorů i na nejvýkonnější verzi GeForce GTX 480. Přesto je tato karta po svém oficiálním vypuštění na trh 12. dubna jen zřídkakdy k dostání a pokud ano, přijde zájemce na vyšší cenu, než je doporučených 499 USD. Už to samo o sobě vypovídá o její nedostupnosti.

Není ani divu, že se NVIDIA potýká s problémy, když tento extrémně složitý čip s 3,1 miliardou tranzistorů vyrábí v TSMC, kde má i AMD dodnes problémy s výtěžností jejích GPU, která stále není ideální. GeForce GTX 480 navíc ani nezískala statut nejvýkonnější karty na trhu, který stále drží dvoučipový Radeon HD 5970. Ten má sice o něco vyšší cenu, ale nižší spotřebu a především je dostupný. Nyní je navíc pomyslná mičuda v držení firmy AMD, která může svůj náskok ještě zvýšit a ubrat NVIDII další část trhu.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.