Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývojové a výzkumné centrum operačního systému AMD slaví výročí

12.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Vývojové a výzkumné centrum operačního systému AMD slaví výročí
AMD v Drážďanech dne 1. června 2007 oslavilo první výročí práce OSRC (vývojové a výzkumné centrum operačního systému AMD), kde pracuje více než 20členný kolektiv inženýrů a dalšího personálu. OSRC se tak stalo úspěšným členem celosvětového...
AMD v Drážďanech dne 1. června 2007 oslavilo první výročí práce OSRC (vývojové a výzkumné centrum operačního systému AMD), kde pracuje více než 20členný kolektiv inženýrů a dalšího personálu. OSRC se tak stalo úspěšným členem celosvětového výzkumu a vývoje sítě R&D (research and development) AMD.



Altair 8800 byl mikropočítač, jehož srdcem i mozkem byl CPU Intel 8080. Konstruktéři jej prodávali přes inzeráty v časopisech o elektronice a měli zájem prodat desítky kusů, zájem byl však mnohonásobně vyšší, a tím se tento mikropočítač zapsal do historie. U jeho vzniku stál jistý Steve Wozniak, narozený 11. listopadu 1950 v San Jose, Kalifornii a samozřejmě Steven Paul Jobs, narozený 24. února 1955 a zakladatel Apple. Byla to velmi krásná doba překypující výrobci procesorů zajímavých směrů, trendů a počítačů v samotném raném stádiu rozvoje integrovaných obvodů a tím i procesorů, které měly již na 5 tisíc prvků.


Pak se jistý mikropočítač IBM s již uvedeným procesorem povýšil na PC (osobní počítač). Tento první PC měl jako OS první verzi DOSu. Aby Amerika podtrhla svoji technologickou a ekonomickou vyspělost, dala tomuto PC zelenou a všestrannou podporu, ze které pak zainteresované firmy dlouhá léta profitovaly a začala éra IBM kompatibilní. Tato éra měla nesporné výhody a posunula vývoj počítačů značně kupředu, ale měla i své negativní dopady, kterými bylo úplné potlačení širokého spektra vývoje procesorů, ale i operačních systémů.


Dnes se IBM kompatibilní vrací jako bumerang. Vývoj Intelu a Microsoftu jde ruku v ruce a většina odlišných procesorů je určena pouze jako jednoúčelové; totéž platí pro operační systémy. V této situaci se AMD snaží o vlastní cestu vývoje procesoru a přichází s architekturou K8 zvanou HAMMER. Jako výsledek vlastního vývoje, ale i odklonu od hlavního proudu, kterým je architektura Intelu, k této architektuře přidává ještě virtualizační technologie. Vyvíjí další generaci této od hlavního proudu odkloněné architektury, kterou nazývá K10, stále více se však projevuje odklon od hlavního proudu a tím i problémy s nejrozšířenějším OS, kterými jsou série Windows od Microsoftu. Aby bylo možno dosáhnout lepšího využití výkonu nové generace procesorů, muselo AMD založit své vlastní vývojové středisko operačního systému. Dle slov ředitele výzkumného centra operačního systému AMD, Chrise Schlaegera:
  • Barcelona výrazně zvětší svůj virtualizační výkon, kterého dosáhne technikou vloženého stránkování…
  • AMD PowerNow je kombinací hardwaru a softwarových technologií, čímž výrazně vzroste energetická účinnost…

Toto středisko nemá za úkol vytvořit vlastní operační systém, ale zajistit nejlepší optimalizaci mezi operačními systémy, novými procesory řady AMD K10, ale i potřebami zákazníků a to nejenom na poli softwarových technologií, ale i samotného hardwaru.

Zdroj: TG Daily, AMD