Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyvolá uvedení pamětí GDDR5 další vlnu soupeření mezi výrobci grafických čipů?

7.4.2008, Jan Vítek, aktualita
Vyvolá uvedení pamětí GDDR5 další vlnu soupeření mezi výrobci grafických čipů?
Společnosti AMD a NVIDIA stále uvádějí nejnovější modely grafických karet, avšak co se týče výkonu jednočipových řešení, zažíváme spíše stagnaci. Pokud se podíváme na výkon takové GeForce 8800 Ultra, která je tu s námi již pěknou řádku měsíců,...
Společnosti AMD a NVIDIA stále uvádějí nejnovější modely grafických karet, avšak co se týče výkonu jednočipových řešení, zažíváme spíše stagnaci. Pokud se podíváme na výkon takové GeForce 8800 Ultra, která je tu s námi již pěknou řádku měsíců, a na výkon nejnovějších karet s jedním GPU, není žádný důvod pro její výměnu. Nedávno uvedená grafická karta GeForce 9800 GTX není rychlejší než 8800 GTX a stejně je to s kartami HD 3870 a HD 2900 XT u AMD.



Nyní čekáme na to, co přinesou ATI Radeon HD 4000 a NVIDIA GeForce 10, které mají dle prvních zpráv nabídnout patřičně navýšený výkon, avšak ani jeden výrobce nechce oficiálně potvrdit, kdy můžeme nové generace opravdu čekat.



Důvodem může být to, že grafické čipy jsou stále složitější, a tím i náročnější na výrobu, ale také to může být také otázka výkonu pamětí. Obě firmy již měly a mají v nabídce karty s 384 či 512bitovými paměťovými sběrnicemi, avšak momentální čipy ATI RV670 a NVIDIA 92 mají 256bitové sběrnice, snad proto, aby se mohla stlačit jejich cena.

A pak je zde nabídka pamětí. Čipy GDDR3 mohou pracovat na frekvenci až 2,2 GHz, kde s 512bitovou sběrnicí nabídnou teoretickou propustnost asi 140 GB/s, ale takové řešení je cenově náročné. ATI může u svých moderních karet využívat GDDR4 paměti, ale čipy NVIDIA řady 8 a 9 jsou limitovány na využití GDDR3. A zde existuje úvaha, že NVIDIA by musela využít drahé řešení s GDDR3 pro dosažení vysokých propustností, nebo si může počkat na GDDR5, jejichž potenciál má umožnit dosažení extrémně vysokých taktů 6 GHz a také se čeká široká dostupnost od firem Samsung, Hynix a Qimonda později v tomto roce. Příchod GDDR5 by tedy měl zajistit kýženou paměťovou propustnost i na PCB a GPU upravených pro 256bitovou sběrnici, na což možná NVIDIA a AMD čeká.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.