Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výzkumníci demonstrovali 100Mbps MIMO technologii pro mobilní telefony

21.12.2006, Jan Vítek, aktualita
Výzkumníci demonstrovali 100Mbps MIMO technologii pro mobilní telefony
Zatímco většina lidí čeká na dostupnost třetí generace mobilních telefonů, němečtí výzkumníci již přicházejí s technologií, kterou nazývají jako 'další budoucnost', tedy pokročilejší než 3G. Díky ní budou uživatelé schopni prostřednictvím...
Zatímco většina lidí čeká na dostupnost třetí generace mobilních telefonů, němečtí výzkumníci již přicházejí s technologií, kterou nazývají jako 'další budoucnost', tedy pokročilejší než 3G. Díky ní budou uživatelé schopni prostřednictvím svých mobilních telefonů přenášet data rychlostí až 100Mbps.


Demonstrace MIMO 100Mbps technologie

Tato technologie byla představena na nedávném ITU Telecom World a zakládá se na nápadu využít MIMO (Multiple-Input Multiple-Output), tedy více antén pro příjem a vysílání signálu. Heinrich Hertz Institute (HHI), což je divize Fraunhoferova institutu, věří, že tento princip může být uplatněn v budoucích mobilních telefonech. Demonstrované zařízení použilo dvě antény u základní stanice i terminálu a přenos dat směrem ke koncovému zařízení dosáhl rychlosti 100Mbps (download) a druhým směrem data tekla rychlostí poloviční (upload). Dosah tohoto spojení má být dle organizace "několik mílí". Zajímavé také je, že komunikace v obou směrech může být provozována nezávisle na sobě, tedy v jeden okamžik. Zatím ale pochopitelně není jasné, kdy a zda vůbec se tato novinka objeví na trhu.

Zdroj: TG Daily