Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výzkumníci vyrobili čip z uhlíkových nanotrubiček

18.2.2008, Pavel Boček, aktualita
Výzkumníci vyrobili čip z uhlíkových nanotrubiček
Křemík se pomalu dostává ke hranicím svých možností, nicméně to ještě nějakou dobu potrvá. Palčivějším problémem jsou spoje uvnitř čipů, v současnosti řešené pomocí mědi. Dlouhou dobu se vědci snažili využít uhlíkové nanotrubičky, které...
Křemík se pomalu dostává ke hranicím svých možností, nicméně to ještě nějakou dobu potrvá. Palčivějším problémem jsou spoje uvnitř čipů, v současnosti řešené pomocí mědi. Dlouhou dobu se vědci snažili využít uhlíkové nanotrubičky, které mají lepší elektrickou vodivost (uhlík se všestraným stává materiálem budoucnosti, proniká do všech oblastí vědy), avšak povedlo se to až nyní při spolupráci Stanfordské univerzity a mimo jiné Toshiby. Společně navrhli postup, jak vyrobit čip s 256 kruhovými oscilátory a 11 000 tranzistory, který byl následně vyroben v TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation).



Uhlíkové nanotrubičky nahradily vždy vynechaný kousek oscilátorů a spojily tak obvod. Jedná se o první složitější funkční čip, využívající nanotrubičky, který navíc ihned pokořil jednu ze zlomových hranic, totiž frekvenci 1 GHz. Použity byly kousky s délkou pět mikronů a šířkou 50 - 100 nm, nicméně v budoucnu má být možné použít nanotrubičky jen nanometr široké. Pro zjednodušení bylo oscilátorů na čipu velké množství a každý se dal řídit zvlášť. Po jejich zhotovení se na povrch nanesl roztok s nanotrubičkami a nechal se jím protékat střídavý proud. Jakmile usedly na správné místo, proud byl odpojen a čip byl hotov.

Zdroj: EETimes.com