Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výzkumníci zapsali data na disk 100x rychleji než u běžných disků

10.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Výzkumníci zapsali data na disk 100x rychleji než u běžných disků
Vědci z Radboud univerziti Nijmegen v Nizozemsku předvedli zápis dat na pevný disk rychlostí stokrát vyšší než u běžných disků. Metoda využívá krátkých, 40 femtosekundových (femto - 10-15) dávek laseru, kterým se ohřeje pruh disku široký...
Vědci z Radboud univerziti Nijmegen v Nizozemsku předvedli zápis dat na pevný disk rychlostí stokrát vyšší než u běžných disků. Metoda využívá krátkých, 40 femtosekundových (femto - 10-15) dávek laseru, kterým se ohřeje pruh disku široký pět mikronů. Podle polarizace laseru se pak změní magnetická orientace části disku a reprezentuje tak buď nulu nebo jedničku. 40 femtosekund je asi stokrát menší doba, než jakou trvá zapsat data standardní magnetickou metodou. Zatím má však technologie tři hlavní problémy: šířka pět mikronů je několikrát víc, než je šířka stop dnešních disků; dalším problémem je to, že technologie zrychluje zápis, ale ne čtení dat; a konečně technologicky bude problém umístit na hlavu takový laser, který zvládne dávat pouze velmi úzké a krátké dávky. Podle výzkumníků se však minimálně první problém má rychle vyřešit, protože předpokládají, že nebude příliš těžké zmenšit průměr laseru na deset nanometrů.



Tato ukázka dokazuje, že HAMR (heat-assisted magnetic recording) je opravdu reálná technologie, na které se úpěnlivě pracuje. Seagate slibuje, že v roce 2019 budou k dostání disky s kapacitou 50 Tbit na palec čtvereční, tedy 40-50 TB 2,5'' disky. To stejné potvrzuje i jeden z autorů výzkumu, Daniel Stanciu, když říká, že funkčního prototypu se dočkáme do deseti let a komerčního nasazení za 12-13 let. Na cestě za kapacitou však zbývá ještě vyřešit řadu problémů, zejména najít materiál, který je magneticky stabilní a přitom na něj lze zapisovat laserem. HAMR byl vytvořen právě pro takové materiály, jelikož u dnes používaných kovů brzy narazíme na problém zvaný supermagnetismus, když již nebude možno dále magnetizovat stále menší a menší bloky, jelikož by se jejich magnetické působení „sečetlo“ a ovlivňovalo by další bloky – povrch by byl magneticky nestabilní.

Zdroj: PC World