Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výzkumný projekt GENI od tvůrců ARPANETu

29.5.2007, Pavel Boček, aktualita
Výzkumný projekt GENI od tvůrců ARPANETu
NSF (The National Science Foundation, národní nadace pro vědu), oslovila společnost BBN Technologies (jeden z tvůrců ARPANETu, z nějž se posléze vyvinul Internet), aby vytvořila a spravovala projekt GENI. GENI (Global Environment for Network...
NSF (The National Science Foundation, národní nadace pro vědu), oslovila společnost BBN Technologies (jeden z tvůrců ARPANETu, z nějž se posléze vyvinul Internet), aby vytvořila a spravovala projekt GENI. GENI (Global Environment for Network Innovation, globální zařízení pro síťové inovace) bude vybudován stylem Major Research and Equipment Facility Construction (MREFC, hlavně výzkum, vytvoření a vybavení příslušenstvím). Cílem projektu je na jedné straně překonat stávající omezení Internetu, přicházet s novými technologiemi a návrhy, ale také dát možnost jednotlivým vývojářským skupinám ověřit si, jak jsou jejich vynálezy slibné a jak obstojí v praktické zátěži. Na celém projektu se bude podílet mnoho dalších institucí a společností.



Předběžné dokumenty k prvním projektům hovoří o plánech na vyhrazené vláknové (paralelní) spojení mezi výzkumnými institucemi, ne nepodobné síti Internet2/Lambda Rail. V materiálech však není nic o zjevných kolizích, které pravděpodobně nastanou. Jednotlivé univerzity na to přesto poskytnou svoje vlastní prostředky (jako např. nejrůznější senzory, sítě, připojení, výpočetní clustery či experimentální bezdrátové technologie) s předpokladem, že se vše vyjasní a mladí výzkumníci si problémy uvědomí a vyřeší je. I když GENI nebude přímo spojen s Internetem, očekává se, že jakékoliv nové úspěšné zařízení rychle najde v Internetu uplatnění.

Více o celém projektu např. na stránkách projektu GENI.

Zdroj: Ars Technica