Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorky AMD RV770 XT již brzy, osmijádro potvrzeno

19.5.2008, Pavel Boček, aktualita
Vzorky AMD RV770 XT již brzy, osmijádro potvrzeno
Grafická jádra AMD RV770 XT, tedy výkonnější verze RV770 s paměťmi GDDR5 a možná i 512bitovou paměťovou sběrnicí (dle většiny zdrojů ale má být 256bitová) jako Radeon HD 4870, se mají již v blízké době objevit jakožto první vzorky. Objevit...
Grafická jádra AMD RV770 XT, tedy výkonnější verze RV770 s paměťmi GDDR5 a možná i 512bitovou paměťovou sběrnicí (dle většiny zdrojů ale má být 256bitová) jako Radeon HD 4870, se mají již v blízké době objevit jakožto první vzorky. Objevit se i spolu s RV770 Pro (s GDDR3) mají objevit na červnovém veletrhu Computex (3. - 7. června), oficiálně pak nastoupí v posledním týdnu června.



Verze R700, což opět budou dvě méně nataktovaná jádra RV770 XT jakožto Radeony HD 4870 X2, se však objeví až o měsíc později, musí se totiž připravit jak PCB, tak hlavně ovladače, jejichž optimalizace trvá nejdéle. Reálně dostupné však jednočipové karty budou až někdy v době vydání těchto dvoučipových a tyto do obchodů zřejmě také dorazí později.

Mimo to byl také potvrzen osmijádrový mikroprocesor s kódovým označením Montreal. Od doby přibližně před rokem o něm nikde nepadla ani zmínka, dokonce ani v nedávno zveřejněných roadmapách není, nyní však nejmenovaný vysoce postavený zaměstnanec AMD tato jádra potvrdil. Řekl také, že skutečně budou součástí platformy Piranha s DDR3 paměťmi a sběrnicí HyperTransport 3.0.



Přímo nyní jsou však na pořadu dne procesory Opteron s jádry Barcelona, kde AMD vydává novou verzi, jejíž spotřeba spadla o 43 %, tedy z 95 na 55 W (jedná se sice o ACP - Average CPU Power, tedy průměrný údaj, avšak pro to je tak či tak třeba snížit o mnoho hlavně maximální spotřebu, TDP). Jedná se stále o řady Opteronů HE 2300 a 8300.

Poslední zpráva přináší detaily sponzoringu týmu Ferarri v závodech Formule 1 a také Nascar. Jak jsme informovali dříve, AMD se snaží z dohod, které uzavřel bývalý starší viceprezident a vedoucí divize prodejů a marketingu, Henri Richard, jakýmkoliv způsobem vymanit. Doteď totiž společnost sponzoring stál 18, resp. 12 milionů amerických dolarů, avšak přínos je diskutabilní.



Za tuto sumu totiž má AMD k dispozici jen malé místo se svým logem, které však velké části diváků těchto závodů stejně nic neřekne, Přínosnější by možná bylo logo Opteron či Athlon, avšak to by zabralo více místa (a bylo dražší) či bylo menší (a méně rozpoznatelné). Richard později odešel k Freescale semiconductor a je možné, že firmu dotlačí k podobným dohodám.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6)