Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorky procesorů Rome naznačují, že příští Ryzeny mohou mít 16 jader

26.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Vzorky procesorů Rome naznačují, že příští Ryzeny mohou mít 16 jader
Společnost AMD se pochlubila svými velice povzbudivými finančními výsledky a vedle toho také vypustila do světa zprávu, že už má vzorky 7nm procesorů Rome. To s sebou nese jednu podstatnou věc pro příští generaci Ryzenů.
Příjmy společnosti AMD za druhý letošní kvartál dosáhly 1,76 miliardy dolarů, takže kdyby šlo hypoteticky o průměr za všechny kvartály v daném roce, překročily by 7 miliard dolarů, čehož AMD nedosáhlo ani v dosud finančně nejúspěšnějších letech 2010 a 2011. Tato firma je tak na dobré cestě k výdělkům, které byly pro ni dosud nevídané. Obávat se můžeme sice o její grafickou divizi, která to bude mít proti NVIDII v nejbližší době velice těžké, ale procesory na tom budou mnohem lépe. 
 
My se chceme právě podívat na to, jak AMD ohlásilo tvorbu vzorků procesorů EPYC založených na architektuře Zen 2 a 7nm výrobním procesu, které mají kódové označení Rome. 
 
 
O procesorech s kódovým označením Rome se mluví už více než rok a pokud se někde udává i počet jejich jader, mluví se o 64. Vedle Rome jinak měly nastoupit také Starship se 48 jádry.
 
Čili serverové Rome by měly využít celkem čtyři 16jádrové čipy a celkově 256 MB paměti L3 cache nehledě na dalších 32 MB L2 cache, což ukazuje na to, že AMD bude mít k dispozici dané 16jádrové čipy, nástupce dnešních Zeppelinů, i pro další procesory jako Threadripper či Ryzen. Pokud tedy zprávy o počtu jader v procesorech Rome nelžou a AMD bude chtít, přibližně za rok budou na trhu i pro stávající desky až 16jádrové procesory Ryzen, jak bylo ostatně nedávno zmíněno. 
 
Případně to může dopadnout tak, že na trh přijdou vedle Rome ještě právě i Starship, což by znamenalo, že AMD vedle 16jádrových čipů připraví také 12jádrové a právě na nich založí třetí generaci procesorů Ryzen. Ono ostatně bude třeba řešit také další věci než jen "bezmyšlenkovité" kupení jader v jednom procesoru. Dlouhodobým problémem je především paměťová propustnost (pdf), která se už před mnoha lety rozešla s výkonem procesorů v tom smyslu, že roste daleko pomaleji. 
 
Právě to se řeší i pomocí kanálů, jichž mají serverové procesory více než desktopové, ale pokud se splní to, že Ryzeny budou mít až 16 jader, budou se muset poprat stále jen o dva kanály pro paměti DDR4, v jejichž případě už nelze čekat výrazné zrychlení. A ostatně to samé bude platit i pro serverové procesory. 
 
Zdroj: Hexus.net