Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Warner "Total HD" aneb HD DVD a BluRay v jednom?

7.1.2007, Milan Šurkala, aktualita
Warner "Total HD" aneb HD DVD a BluRay v jednom?
Jak jistě víte, nyní existují dva HD formáty, které bojují o přízeň filmových studií a fanoušků. Polovina stojí za HD DVD, druhá pak za BluRay. Společnosti chtějí dosáhnout sjednocení, ale nikdo nechce ustoupit od svého favorita. Výsledkem...
Jak jistě víte, nyní existují dva HD formáty, které bojují o přízeň filmových studií a fanoušků. Polovina stojí za HD DVD, druhá pak za BluRay. Společnosti chtějí dosáhnout sjednocení, ale nikdo nechce ustoupit od svého favorita. Výsledkem je tak vývoj mechanik, které zvládnou číst disky obou typů. Druhou možností, se kterou přišlo Warner Borthers, je Total HD disk.



V čem, že je Total HD disk tak zajímavý? Jednoduše v tom, že jej přehraje jak HD DVD mechanika, tak i mechanika BluRay. Oba typy využívají modrý laser o vlnové délce 405nm. Problémem je, jak zajistit, aby šla data přehrát v obou přehrávačích.



Nové médium Total HD by mělo kombinovat oboje. Zatímco disky BluRay mají záznam 0,1mm pod povrchem, HD DVD až 0,6mm. Přesně toho disky využívají. Data mají být nahrána 0,1mm pod povrchem pro BluRay přehrávače i 0,6mm pro HD DVD přehrávače.

BluRay přehrávače by měly být schopné přečíst svoji vrstvu stejně jako HD DVD přehrávače ignorovat BluRay vrstvu a číst jen HD DVD vrstvu. Dokonce se spekuluje o tom, že by mohla být přítomna třetí DVD vrstva, ta ovšem na druhé straně disku. Pak jen musíte oželet potisk média.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.pcpro.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.