Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD poodhalil první 2Tb paměťové čipy 3D QLC NAND

19.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
WD poodhalil první 2Tb paměťové čipy 3D QLC NAND
Western Digital posouvá technologie paměťových čipů NAND Flash o něco dále a představuje první 2Tb verze typu QLC. To by mělo přinést opět vyšší kapacitu a nižší ceny, nemíří ale přímo na běžné spotřebitele.
Společnost Western Digital ve spolupráci s firmou Kioxia (Toshiba) poodhalila nové paměťové čipy NAND Flash. Podle firmy by mělo jít o první 2Tb QLC čipy na trhu. Tyto čipy jsou zatím ve formě prototypů a až budou oficiálně představeny, měly by proti stávajícím technologiím přinést vyšší hustotu i výkon. Jde o čipy BiCS8 ve 218vrstvé variantě a podle výrobce mají přinést o 12 % vyšší hustotu vrstev a o 50 % vyšší paměťovou hustotu. Dále se mluví o 80% navýšení přenosových rychlostí. WD rovněž tvrdí, že je hustota o 15-19 % vyšší než u 1Tb QLC konkurence a při o 50 % vyšším výkonu u I/O operací spotřebovávají o 13 % méně energie.
 
WD BiCS8 QLC Flash
 
2Tb čipy znamenají kapacitu 256 GB, což umožní vytvořit 1TB SSD z pouhých 4 čipů, resp. 4TB SSD ze 16. Western Digital tyto čipy ale nemíří primárně na běžné spotřebitele, na jejich základě mají vzniknout především úložiště pro datová centra a pro AI (zajména pro ukládání datasetů), což je dnes oblast, kde se zvyšují nároky na úložný prostor, a to jak pro samotnou kapacitu, tak i výkon. Nové produkty s těmito pamětmi budou představeny v brzké době.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.