Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.10.2002, Štěpán Mrázek, článek
Podařilo se nám zjistit několik zajímavých informací o záruce na pevné disky Western Digital. Jak to tak vypadá, budete se setkávat s tříletou zárukou u této značky i nadále.
Paja | 14.10.200211:48

Uz vidím distributora jak umele udržuje další 2 roky záruky z vlastní kapsy u zboží, které má v ČR asi 50% úmrtnost ........ ať se autor článku nad sebou trochu zamyslí. :-)))

Odpovědět0  0
Neki | 14.10.200210:00

Nekde jinde jsem zase cetl, ze Seagate bude nabizet jen rocni zaruku, zatimco WD zustane u trilete zaruky.
Ono je tezke vubec vysledovat spolehlive serie a ty, ktere maji problemy :( Osobne ale z poslednich zkusenosti mohu doporucit NEKUPOVAT levne disky! Ja jsem si koupil nekolik Segate 40GB/5400 ot. Kupoval jsem je zamerne pomale, kvuli tichosti, ne kvuli cene. Ale problem je, ze jsou razeny do low-end tridy a uz 3 z 5-ti odesly do kytek!! Pouceni pro mne. Nekupovat levne disky (byt vyhovuji treba tichosti a pro nasazeni staci). Dale musim rici, ze Seagate ma casto problemy pri pouziti rychlych radicu. Uz nekolikrat jsem narazil na problem v minulosti, ze se mi nesnesl napr. radic ATA100 (Hi-Pont) a disk Seagate. Az po case se objevil nejakej figl jak to rozchodit. S disky WD jsem na podobny problem zatim nenarazil.
Tedy, ja radeji budu kupovat WD a radeji ty rychlejsi, kde vyrobce nesetri kazdym 1/4dolarem :o) Ale co se tyka zaruky je na zvazenou - data vam pri poruse uz stejne nikdo nevrati (pokud nedate 40tisic za specialni obnovu u specializovane firmy)

Odpovědět0  0
maralukas@seznam.cz | 19.10.200512:11
Me tento Segate odesel, ale az po 5ti letech! Neodesel mechanicky, ale klekla elektronika ­(myslim ze pricinou bylo prepeti v siti na chate, dost to tam zlobi­), a rad bych zkusil prehodit ten plosny spoj. Pisete ze Vam jich odeslo nekolik, namel by jste alespon jednu tu elektroniku dobrou, aspon na zkousku? dekuji za odpoved.
Odpovědět0  0
Kendy | 12.10.200213:25

Viz predesly komentar...

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 12.10.200215:46

Díky za doplnění, prodávám jak jsem koupil. No a samotného mě hodně zajímá jak to nakonec dopadne...

Odpovědět0  0
Kendy | 12.10.200213:23

Zdarec....
Stepan popsal situaci spravne, ale jeho info jsou vzhledem k rychlemu vyvoji mirne stare. Prehled v tomto zarucnim chaosu jeste bude zkomplikovan od pristiho tydne, kdy Western uvede za mnohem mensi priplatek nez u 3-lete zaruky, zaruku 2 roky! Predpokladam, ze distributori nebodou nadale prodavat disky s rocni zarukou a vzdy si priplati na dva roky. Nebude to hlavne tak moc ucetne komplikovane jak u 3lete zaruky. Mimo to si myslim, ze 2leta zaruka je prijatelna pro zakazniky jak z hlediska zaruky na PC, tak i noveho zakona a i zivotnosti disku. Samozrejme zusatane platit, ze disky typu "JB" maji 3roky waranty.
Co se tyce SGT a ostanich - byt distributoru - verim, ze se spise teto situaci prispusobi a upravi zarucni dobu, dle tohoto modelu. Navic je vyvyjen na vyrobce obrovsky tlak ze strany UNIE a to si myslim, bude take nezanedbatelne vzhledem k jejich zakonum.

Odpovědět0  0
Bobek | 11.10.200220:29

S tim snizenim je to samozrejme nepekna vec, ale je to tak, v distribuci uz disky s odlisnou zarukou jsou. Ovsem z vlastni zkusenosti znam dva zajimave pripady.
1. v jistem prazskem velko/maloobchode disky Seagate v prodeji s 12mesicni zarukou, tedy rozhodne ne s umele udrzovanou triletou, jako se pise v clanku
2. v jinem u WD (zatim pouze u nekterych modelu) jsou "dvoji" ceny - jedna pro triletou, druha pak ale ne pro rocni, ale pro dvouletou zarucni dobu...
Takze v tom jeste nakonec bude pekny chaos

Odpovědět0  0
roob | 11.10.200215:58

seagate ma tiez 1 rok, taktiez maxtor, na slovenskom trhu su 3rocne len IBM a samsung. Takze zakaznikom budem ponukat jednoznacne ten samsung. Osobne si asi kupim s vecsim rizikom maxtor, pripadne wd s 8mb cache, ten ma 3 roky.

Odpovědět0  0
zamestnanec distribucni spolecnosti | 11.10.200215:23

..Verte tomu...Zaruka se snizuje...I u SGT, ale tam tuzemsti distributori budou drzet zaruku na vlastni naklady (samozrejme rozpoctene do ceny)...U WD to bude prodavano stylem jak je uvedenou v clanku (levneji s rocni a dráž s tříletou zárukou)...Samozřejmě že trh ale nestojí nenom na těchto dvou značkách...Jsou tu i značky jako Maxtor (tam je situace stejná jako u SGT), ale i IBM a také Samsung kde záruka zůstává na třech letech bez vlivu na cenu..

Odpovědět0  0
Neni dulezite | 11.10.200212:01

O tohle, co tu pisete, jsem pred nekolika tydny cetl to, ze se to tyka jenom americkeho trhu, v Evrope ze se nic menit nebude (a Vami uvadene ceny v dolarech tomu nasvedcuji). Nicmene tak horke to nebude, kazdej rozumnej clovek snad kupuju jenom JB radu, takze se pro nej nic nemeni :)

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 11.10.200212:38

Věřte mi, že tahle informace je z české republiky...

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.