Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital přechází na 334GB plotny

26.5.2008, Jan Vítek, aktualita
Western Digital přechází na 334GB plotny
Společnost Western Digital pomalu aktualizuje své pevné disky, které začaly být vybavovány 334GB plotnami, jež takový Samsung využívá již asi rok. Přesněji se jedná o řadu modelů Caviar GP (Green Power), které jsou určené pro použití, kde...
Společnost Western Digital pomalu aktualizuje své pevné disky, které začaly být vybavovány 334GB plotnami, jež takový Samsung využívá již asi rok. Přesněji se jedná o řadu modelů Caviar GP (Green Power), které jsou určené pro použití, kde nezáleží tolik na výkonu, ale každý ušetřený watt se hodí. Plotny o hustotě 334GB v podání 1TB disků Caviar GP se však prý zatím objevily pouze v Asii, přičemž ostatní vlastnosti disků zůstaly stejné.


WD10EACS

Dosavadní disky WD10EACS ze série Green Power využívají 250GB plotny, jichž jsou tedy čtyři a ty se u nových verzí zredukují na tři. To bude znamenat o něco nižší spotřebu, méně vydávaného tepla a také vyšší výkon. Western Digital však byl již nějakou dobu na cestě k 334GB plotnám, když na začátku tohoto roku představil jednoplotnový pevný disk s kapacitou 320 GB.

Nedávno také Samsung představil nové 1TB disky s nízkou spotřebou - EcoGreen F1, jež mají mít až o 50 procent nižší spotřebu než klasické 1TB disky. Samsung se zde vrací k 5400 RPM (WD10EACS má otáčky 5400 - 7200 RPM nastavené výrobcem podle technologie IntelliPower) a jejich dostupnost je naplánována na druhou polovinu roku. Cena se bude pohybovat kolem 200 USD. Osobně takovéto disky velmi vítám, protože je jasné, že jejich využití nebude především jako systémový disk, ale jako disk pro zálohování či ukládání dat a zde není rychlost rozhodující. Jako systémový disk se naopak velmi hodí některý z jednoplotnových modelů s vysokou hustotou zápisu.

Zdroj: DailyTech