Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital uvedl 750GB disk Caviar SE16

4.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
Western Digital uvedl 750GB disk Caviar SE16
Na trhu se objeví nové 750GB disky společnosti Western Digital řady Caviar SE16, konkrétně s označením modelu WD7500AAKS. Využívá technologie kolmého zápisu, celkem obsahuje čtveřici ploten, kde každá z nich má 188GB. Disky jsou určeny pro...
Na trhu se objeví nové 750GB disky společnosti Western Digital řady Caviar SE16, konkrétně s označením modelu WD7500AAKS. Využívá technologie kolmého zápisu, celkem obsahuje čtveřici ploten, kde každá z nich má 188GB.



Disky jsou určeny pro rozhraní Serial ATA-300, mají 16MB buffer a podporují technologii NCQ (Native Command Queuing). Díky technologii IntelliSeek jsou disky úspornější a méně vibrují. U klasických disků se totiž čtecí/zapisovací hlava přesouvá na místo příštího čtení/zápisu co nejrychleji to jde.

IntelliSeek umožní vypočítat si, kolik času mu zbývá k dosažení správné pozice následujícího čtení či zápisu. V případě, že nastane za delší dobu (třeba 3/4 otáčky disku), může disk zvolit pomalejší nastavování hlavy, čímž se snižuje spotřeba a disk méně vibruje. Jak to asi funguje, se můžete podívat na stránkách Western Digital.

Mezi mnoha dalšími vyspělými technologiemi můžeme zmínit SecurePark, díky níž se hlavy při zapínání, vypínání disku a jeho nečinnosti zaparkují a umožní tak disku přežít v pořádku i větší nárazy. Díky StableTrac je motorek lépe vyvážený a tím jsou opět sníženy vibrace pevného disku.

Disky by měly být ode dneška dostupné přes online obchod společnosti, k ostatním prodejcům dorazí co nevidět. Cena pak činí $249, což by u nás v přepočtu mělo být něco kolem 6500-7000Kč s DPH.

Zdroj: www.techreport.com, www.wdc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.