Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-Fi 6E přichází: FCC pro něj schválila 6GHz frekvence

25.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Wi-Fi 6E přichází: FCC pro něj schválila 6GHz frekvence
V lednu letošního roku bylo oznámeno, že by měl standard Wi-Fi 6E využívat 6GHz frekvence, pokud to schválí příslušné regulační úřady. Nyní se tak děje a nový standard by se měl už brzy objevit na trhu.
Zhruba před čtvrt rokem jsme si povídali o tom, že se chystá nový standard Wi-Fi 6E, který by měl využívat 6GHz frekvence. To však záleželo na tom, zda příslušné regulační úřady uvolní 6GHz frekvence pro nelicencované použití, tedy např. právě pro onu Wi-Fi. To se ale stalo a ta tak doplní stávající frekvence okolo 2,4 GHz a 5 GHz, přičemž pro nový systém bude vyhrazeno opravdu velkorysých 1200 MHz (5,925 až 7,125 GHz). To platí pro zařízení s nízkým výkonem při nasazení v interiérech. U zařízení se standardním vysílacím výkonem je tento rozsah omezen na 850 MHz. Samotné kanály mají šířku pásma 160 MHz.
 
Wi-Fi 6 logo
 
Teoretická maximální rychlost nového rozhraní je 9,6 Gbps, nynější testy se ale prozatím pohybovaly okolo 2 Gbps s 2ms latencemi. Díky tomu má být Wi-Fi 6E vhodné pro nejrůznější průmyslové aplikace i rozšířenou a virtuální realitu. Hlavní výhodou ale má být to, že s 1200MHz rozsahem, který je zhruba 5krát větší než u 2,4 a 5GHz variant, lze do bezdrátových sítí umístit násobně více zařízení, aniž by se začala ovlivňovat a rušit používáním stejných kanálů.
 
Toto schválení 6GHz frekvencí provedla FCC (Federal Communications Commission) v USA. V Evropě prozatím není nelicencované používání těchto frekvencí povoleno, ale vypadá to, že by se to mělo brzy změnit. Předpokládá se, že se první zařízení s podporou Wi-Fi 6E (telefony a routery) představí na přelomu letošního a příštího roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.