Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-Fi Memory Stick přichází na trh

20.2.2004, Petr Hájek, článek
Wi-Fi Memory Stick přichází na trh
Japonská společnost Hagiwara Sys-Com představila (zatím pouze pro japonský trh) svoji Wi-Fi kartu v Memory Stick formátu. Příslušenství označené melodickým jménem HNT-MSW1 konečně umožní i majitelům handheldů Clié bez integrovaného Wi-Fi modulu přistupovat k domácí, firemní či veřejné síti. V ČR není situace ohledně Wi-Fi zdaleka tak růžová jako v zahraničí, kde již lze narazit na kanceláře, knihovny, kavárny, čekací haly či fast-food restaurace vybavené vlastním AP.
WLAN karta podporuje 128bits WEP (64bits samozřejmě také) šifrování a jde o obvyklé IEEE 802.11b zařízení (2,4 GHz, 1 - 11 kanál) s Wi-Fi certifikátem. Karta je pochopitelně napájena přímo z handheldu. Soudě dle obrázku to vypadá, že utilita dodávaná s HNT-MSW1 dokáže vyhledávat i scannovat access pointy v dosahu.

Na poměry paměťových karet je to periferie relativně velká - přesahuje totiž s mírami 36 x 76 x 5 mm a vahou kolem 40 g rozměry obvyklého Memory Sticku a vyčnívá ze slotu.

Firma trochu pozdržela vydání, protože odlaďovala finální verzi driveru, díky němuž půjde použít MS Wi-Fi kartu na libovolném Clié s Palm OS Garnet (verze aspoň 5.2+), bohužel, HNT-MSW1 nebude funkční pod Palm OS 4.x. Dle vlastních slov firmy Hagiwara Sys-Com Japan bude karta kompatibilní s modely Sony Clié PEG-TJ25, TJ37, TG50, NX70V, NX60 a NZ90. TJ27 Sony v Japonsku nevydalo a japonská verze TJ37 nemá Wi-Fi, ve výpisu bohužel chybí také modely NX80V a NX73V.

Cena činí k dnešnímu datu 18 500 YEN, což vydá za asi 173 USD, mimochodem, web MobilePlanet již začal přijímat předobjednávky.
Zdroj: Brighthand