Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-Fi s přenosovou rychlostí v řádech Gigabitů již za dva či tři roky

23.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Wi-Fi s přenosovou rychlostí v řádech Gigabitů již za dva či tři roky
Výzkumníci z Georgia Electronic Design Center (GEDC) zveřejnili výsledky pokusu s vysokorychlostním bezdrátovým Wi-Fi zařízením. Na jeden metr se povedlo přenášet data rychlostí 15 Gb/s, na dva metry 10 Gb/s a na tři metry stále rychlostí...
Výzkumníci z Georgia Electronic Design Center (GEDC) zveřejnili výsledky pokusu s vysokorychlostním bezdrátovým Wi-Fi zařízením. Na jeden metr se povedlo přenášet data rychlostí 15 Gb/s, na dva metry 10 Gb/s a na tři metry stále rychlostí 5 Gb/s. Podle nich je otázkou dvou či tří let použití této technolgie v praxi i na delší vzdálenosti. Ovšem standardu 802.11n již trvá získat přesné specifikace tři roky a očekáván je na rok příští. Není tedy jisté, jestli to do té doby vyjde.

Budoucí standard také trápí výrazné problémy – při použité frekvenci 60 GHz je vysílací výkon pouze 10 miliwattů a stejně jako u dalších zařízení na vysoké frekvenci signál nepronikne lidskou kůží, což zařízení standardu 802.15.3C předurčuje zatím pouze pro použití v personálních sítích, tedy např. ke spojení PC s notebookem na krátkou vzdálenost. Ačkoliv myšlenka nahrání několikagigabajtového videa z PC na notebook za několik sekund je lákavá, tak zatím není ani možnost tak rychlého spojení antény se základní deskou (pokud by nebyla na obou integrovaná).



V současnosti se GEDC zaměřuje na zvýšení přenosové rychlosti, na pořadu dne je ale i zachování kompatibility s 802.11x standardy technologií single-input-single-output / multiple-input-multiple-output a snížení spotřeby. V říjnu se má sejít asociace ECMA pro dokončení specifikací 60GHz standardu, ale také IEEE bude v příštích měsících pracovat na tomto standardu. Pokud se podaří opravdu zvýšit přenosovou rychlost a zvýšit dosah tak, aby Wi-Fi pracovala alespoň mezi místnostmi, čeká nás poměrně velký skok.

Zdroj: Ars Technica