Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WiMAX do konce roku pokryje 800 milionů lidí

23.2.2010, Jan Vítek, aktualita
WiMAX do konce roku pokryje 800 milionů lidí
WiMAX Forum oznámilo, že síťová technologie WiMAX nyní nabízí své služby již pro 620 milionů lidí a je k dispozici ve 147 zemích světa. Do konce roku však má počet lidí, jimž může WiMAX sloužit, přesáhnout 800 milionů a do konce roku 2011...
WiMAX Forum oznámilo, že síťová technologie WiMAX nyní nabízí své služby již pro 620 milionů lidí a je k dispozici ve 147 zemích světa. Do konce roku však má počet lidí, jimž může WiMAX sloužit, přesáhnout 800 milionů a do konce roku 2011 dokonce jednu miliardu.



Co se týče rozložení "sil" WiMAXu, pak nejvíce je rozšířen v regionu Asie - Pacifik, kde ho může využít 237 milionů lidí. Druhé místo zaujímá Evropa, pak Střední Amerika, Afrika - Střední Východ a nakonec Severní Amerika se 47 mil. lidmi. WiMAX Forum tedy předpokládá velmi stabilní růst navzdory pomalu se zotavující světové ekonomice. Ten bude podnícený novými produkty pro běžné konzumenty, kam se zařadí především chytré telefony.

V roce 2009 přitom získalo certifikaci Mobile WiMAX 178 mobilních zařízení a v lednu k nim přibylo dalších deset. Tato technologie se přitom uplatní především v regionech, jež nejsou tolik prostoupeny širokopásmovým (broadband) připojením, jako je například Irsko. V něm společnost Imagine získala loni na podzim licenci na pásma 3,4 a 3,6 GHz a rychle začala budovat celonárodní síť. A již v lednu spustila komerční provoz, na nějž přešly desetitisíce zákazníků, kteří se letos v polovině roku dočkají duálního připojení WiMAX/HSPA. Imagine do konce roku hodlá pokrýt 60 procent irské populace a o rok později chce dokončit pokrytí celého Irska.

Zdroj: X-bit labs