Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 dostaly podporu variabilní obnovovací frekvence pro všechny hry pod DX11

6.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 dostaly podporu variabilní obnovovací frekvence pro všechny hry pod DX11
Microsoft do Windows 10 tiše přinesl velice zajímavou změnu. Nová verze systému 1903, čili Windows 10 May 2019, má podporu VRR pro všechny hry pracující pod DX11 v režimu celé obrazovky. Na jejich nastavení pak nezáleží. 
Windows 10 May 2019 verze 1903 tak nesou následující grafické nastavení, kde je volba pro Variable Refresh Rate ve výchozí podobě vypnuta. Z popisku se pak dozvíme, že si můžeme zapnout tuto synchronizaci s variabilní obnovovací frekvencí i ve hrách, které nic takového nativně nepodporují. K tomu se pak dozvídáme, že to má platit pro hry fungující v režimu celé obrazovky a pod DirectX 11. 
 
 
Nemělo by také záležet na tom, zda využíváme synchronizaci karet GeForce nebo Radeon, čili fungovat to bude na monitorech pro Adaptive-Sync i G-Sync, přičemž k tomu budeme potřebovat samozřejmě ještě grafiku s podporou synchronizace a s ovladači WDDM 2.6 či novějšími. 
 
Čili tato nová funkce by měla fungovat v opravdu široké nabídce her, však titulů pro DirectX 11, které jsou schopny pracovat v režimu celé či plné obrazovky je více než dost. Daniel Schlegel z Microsoftu ale upozorňuje, že tato funkce je určena k zajištění synchronizace v případě titulů, které ji samy o sobě nepodporují a pokud ano, měli bychom využívat spíše jejich vlastní nastavení. Právě proto také toto nastavení nedokáže přebít to, co jsme si zvolili v kontrolních panelech pro Adaptive-Sync nebo G-Sync. 
 
 
Co se pak týče samotné volby v systému Windows 10, ta se objeví pouze v případě, že bude k dispozici. Doufat můžeme také v to, že se tím zlepší i nastavení ohledně obnovovací frekvence (včetně V-Sync) ve hrách pro DirectX 11 zakoupených ve Windows Store.
 
Zdroj: Hexus.net