Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 11 má také problémy s tiskárnami jako jeho předchůdce

15.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Windows 11 má také problémy s tiskárnami jako jeho předchůdce
Bohužel ani nejnovějšímu operačnímu systému Windows 11 se nevyhýbají chyby a podobně jako u "desítek", i zde jsou problémy např. s tiskárnami. Našly se už tři chyby, které komplikují instalaci nebo bezproblémové používání tiskáren.
Operační systémy jsou velmi pokročilým kusem softwaru, který zejména v případě Microsoft Windows musí pracovat na milionech různých konfigurací HW i SW. Není divu, že ne vždy funguje vše tak, jak by mělo. Ukazuje se totiž, že ani nový Windows 11 není bez problémů a máme zde hned 3 chyby, které se týkají práce s tiskárnami. Připomeňme, že potíže s tiskem byly časté i u Windows 10.
 
Windows 11 logo
 
V prvním případě jde o problém s tiskárnami, se kterými se v síti komunikuje přes protokol HTTP. Systém může selhat ve snaze stáhnout a nainstalovat příslušný ovladač. Podobně tak nemusí dojít ke správné instalaci ovladačů v případě, že je využíván Internet Printing Protocol (IPP). Toto ovlivňuje automatické instalace ze síťového prostředí, takže administrátoři mohou chybu obejít manuální instalací z předpřipraveného instalačního souboru.
 
Třetí chyba způsobuje, že vlastní nastavení pro tisk nejsou distribuována tiskovým klientům. Tiskárny tak sice tisknou a jsou funkční, ale jen s výchozím nastavením. Datový soubor s tiskovými nastaveními je totiž nesprávně vytvořen a tím pádem nepoužitelný.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.