Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7 vs. Vista v několika oblíbených hrách (ATI)

12.8.2009, Petr Štefek, článek
Windows 7 vs. Vista v několika oblíbených hrách (ATI)
V jednom z posledních článků jsme se podívali na výkon v těchto dvou operačních systémech s kartami Nvidia GeForce. Dnes se podíváme na konkurenční ATI Radeony s nejnovějšími ovladači Catalyst 9.7, které hlásají svou kompatibilitu a skvělé výkony pod novými Windows 7.
Windows 7 je od začátku svého vypuštění na internet operačním systémem, který zahanbuje starší Windows Vista snad ve všech ohledech, jež jsou pro bežného smrtelníka důležité. Ano, sem tam se uživatelé potýkají s nemožností stáhnout ovladače speciálně pro tento operační systém a svůj specifický hardware, jako jsou síťové nebo zvukové karty, ale v naprosté většině případů se výrobci snaží tento nedostatek doplňovat, nebo jednoduše jim fungují ovladače určené pro starší Visty.

Windows 7 RC je až do poloviny příštího roku zadarmo, což přesvědčilo spoustu jinak opatrných uživatelů k jeho instalaci. Samozřejmě existuje specifický hardware, který pod Windows 7 zatím nezprovozníte, což se samozřejmě netýká většiny hardware, ale je dobré před instalací tohoto operačního systému "zagooglit" v případě, že nějakou tu speciální věc využíváte (herní ovladač nebo tiskárnu atd.).



Nás v dnešním článku bude zajímat, zda Windows 7 mohou nahradit starší OS, a stát se již dnes základem pro herní počítač. Samozřejmě zde nebudeme řešit DirectX 11, které jsou hudbou budoucnosti a navíc prozatím ani neexistuje plně kompatibilní hardware, ale budeme se věnovat klasickému srovnání v oblíbených hrách. Ty nám mohou velice dobře odpovědět na to, zda je tento systém po stránce výkonu opravdu schopný a zda se vyplatí setrvávat dále u staršího operačního systému.



AMD i Nvidia se na nový operační systém plně soustředí, což dokazuje, že obě strany již mají své certifikované ovladače pro RTM (Release to Manufacturing) verzi Windows 7. Snad poprvé za několik let tak bude uvedení a provozování nového systému Microsoftu provázet co nejméně problémů. V dnešním článku se podíváme na výkony grafických karet pod vlajkou ATI (potažmo AMD), které v aktuální verzi využívají ovladače Catalyst 9.7. V testu opět uvidíte, jak funguje samostatná karta i CrossFire, které tentokráte reprezentuje Radeon HD 4870 X2.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.