Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8.2: návrat Start Menu?

10.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Windows 8.2: návrat Start Menu?
Microsoft se možná odhodlá po kručcích objevit už objevené, čili Start Menu, které v systému Windows 8 nahradila celá obrazovka rozhraní Metro. Nová Windows 8.1 nám vrátila alespoň tlačítko Start a ve Windows 8.2 by mohlo vrátit celé Start Menu.
Windows 8.2 (kódové označení Threshold) by se tedy částečně navrátily k uspořádání známém z Windows 7 a starších verzí tohoto systému, ovšem jednou z otázek je, jakým způsobem by to Microsoft zařídil. Domácí obrazovka rozhraní Metro totiž dnes slouží právě jako náhrada za Start Menu a pokud by to začalo opět fungovat vedle Metra, bylo by to trošku schizofrenní. Třeba si ale budeme moci mezi těmito řešeními vybrat, což je nejschůdnější a také nejpravděpodobnější cesta, kterou podporují i dostupné informace, které o Stat Menu hovoří jako o možnosti.





Vedle návratu Start Menu se hovoří také o další velké novince, a to schopnosti provozovat aplikace pro Metro v oknech na desktopu, což však již dnes umožňují aplikace jako ModernMix. To všechno může být částečně dopadem faktu, že podíl systému Windows 7 na trhu v poslední době stoupá rychleji než podíl Windows 8 a 8.1. Microsoft tak i odložil plánované ukončení prodeje Windows 7 na neurčito, zatímco konec Windows 8 (ne 8.1) má stále pevné datum.

Další informace udávají, že Windows 8.2 se budou prodávat ve třech verzích. Jednak to bude moderní verze pro běžné spotřebitele, pak tradiční/desktop PC verze a pak rovněž tradiční podniková verze. Nejdříve zmíněná moderní verze bude určena pro nové typy zařízení, čili chytré telefony, tablety, phablety a ultrapřenosné notebooky. Zaměření obou zbylých je pak zřejmé.

Tyto zprávy tedy potvrzují dosavadní spekulace o tom, že systémy Windows se sjednotí. Dnes máme v nabídce Windows 8.1, Windows RT a Windows Phone a dle nastíněného schematu to vypadá, že verze Phone a RT se sjednotí v moderní verzi Windows 8.2 a vedle toho budou k dispozici dvě verze tohoto systému pro klasická PC. Pak bude jen logické, když tyto verze nabídnou i známéStart Menu, které se u systému pro mobilní zařízení s dotykovým displejem neobjeví.

Nicméně na výsledek si budeme muset počkat ještě rok a půl, neboť příchod Windows 8.2 je prý zatím naplánován na jaro 2015, pokud to Microsoft neuspíší.

Zdroj: TZ Hexus.net