Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Mobile 2003 Second Edition jsou tu!

25.3.2004, Petr Hájek, článek
Windows Mobile 2003 Second Edition jsou tu!
Společnost Microsoft ohlásila další verzi svého operačního systému určeného pro mobilní zařízení, tentokrát nazvanou Windows Mobile 2003 Second Edition. Kromě představení vlastností nové verze OS přinášející celou řadu nových zajímavých funkcí se dnes také podíváme na několik reálných fotografií Toshiby e800 přeflashované jednou z časných verzí tohoto nového OS.
Windows Mobile 2003 Second Edition není od Microsoftu počin vyloženě revoluční, spíše jde o zajímavý update, a to jak pro koncové uživatele, tak i pro výrobce PDA. Jeden ze zahraničních redaktorů webu PDA France měl možnost pohrát si několik dní s Toshibou e800 flashnutou na WM 2003 SE, takže zde jsou první dojmy a informace o tom, co že se tu vlastně objeví nového.


1. Nativní podpora rozlišení 640 x 480

Nepochybně největší inovací je nativní podpora VGA rozlišení, která se ještě u nedávno vydané Toshiby e800 musela řešit zásahem do kódu. Nyní budou výrobci moci nabídnout u svých aplikací VGA rozhraní nativně, tedy přímo s požehnáním operačního systému. Zda časem zmizí rozlišení QVGA známé z většiny dnešní Pocket PC produkce není zatím známo, je ale pravděpodobné, že nadále zůstane doménou spíše lowendových strojů.

Optimalizace WM 2003 SE na VGA rozlišení je patrná ještě z další věci - veškerá systémová grafika byla přepracována a zjemněna, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že ulovit některé pidiikonky na původní Toshibě e800 bylo přesně 4x obtížnější.



Přínos VGA rozlišení je zřejmý - jemnější rozhraní a více informací na ploše. Například na obrázku níže je dobře patrné, že fotografie na displeji HP iPAQu H4150 působí oproti Toshibě e800 vpravo značně hrubším dojmem (klikněte si prosím pro zvětšení).





Níže pak "File Explorer" a "Pocket Word," dvě systémové aplikace s dobře patrným zakulaceným fontem.






2. Podpora "čtvercového" rozlišení

Microsoft se rozhodl do nové verze zabudovat i podporu rozlišení 240 x 240 a 480 x 480.

3. Podpora WPA pro Wi-Fi

Nově je v systému také podpora bezpečnostního bezdrátového standardu WPA, viz fotografie níže.






4. Rotace zobrazení

Druhou nejatraktivnější vlastností WM 2003 SE je bezesporu schopnost otočit zobrazení na displeji z módu "portrét" do módu "krajinka" a naopak. Vše se děje bez restartů a dokonce si budeme moci vybrat, zda displej otočit doleva či doprava, to podle toho, zda je člověk levák nebo pravák. Otáčení obrazovky je sice velice praktická funkce, ale na druhé straně to při testování vypadalo, že je práce v tomto módu trochu pomalejší, což bylo obzvlášť markantní při načítání obrázků, zahraniční kolega byl ovšem ujištěn, že v kompletní verzi update bude problém odstraněn.












5. Nastavitelná velikost systémových textů

Pro Pocket PC vybavené VGA displejem je správa velikosti systémového písma (od Today, přes Menu, až po Calendar nebo Pocket Internet Explorer) prakticky nutností, zde se provádí jednoduchým přesunutím jezdce na 5položkovém šoupátku.




6. Automatické přeformátování starších aplikací

OS WM 2003 SE se snaží sám zjistit, pro jaké rozlišení je spouštěná aplikace navržena, pokud je to natvrdo pro 240 x 320, spustí ji v celoobrazovkovém režimu a 1 logický pixel nahradí 2 x 2 fyzickými. Vyplývá z toho také to, že OS poběží výhradně ve VGA módu.

7. Inteligentní rozklad stránek u Pocket Internet Exploreru

Nově je v systému také volba pro deaktivaci horizontální lišty u IE, takže u stránek již žádné nepohodlné scrollování zleva doprava...






8. Změny pro Window Mobile 2003 SE Pocket PC Phone Edition

Několika změn má doznat i Pocket PC Phone Edition verze - jak vidno z obrázků, přibude snadné posílání SMS, lepší práce s kontakty atd.








9. Řada estetických inovací

Inovacemi víceméně kosmetického rázu prošla vedle systémových ikonek i většina uživatelských rozhraní, tlačítka jsou vystínována a s 3D efektem. Apropos, co změnami projít mělo, ale neprošlo, je zjevně opět kalkulačka, která si zase poradí maximálně tak s odmocninou...





10. Transcriber a Zkratky

Po vzoru Graffiti ze světa Palm OS přístrojů bude konečně již i Microsoftí Transcriber podporovat práci se zkratkami nebo-li tzv. "Shortcuty." Uživatel si bude moci naeditovat celkem 3 různé typy zkratek - textové vkládající text, něco dělající funkce a shortcuty spouštějící aplikace.

Kdy se objeví a jak to bude s updatem?

Přístroje standardně vybavené WM 2003 SE se očekávají někdy koncem léta až začátkem září, jak to bude s updatem (+ jeho cenou) pro konkrétní starší modely a řady záleží jen a pouze na jejich výrobci, takže mluvit již dnes o upgradu toho či onoho přístroje je zatím velmi předčasné.

Závěr

Jak již bylo řečeno v úvodu, Windows Mobile 2003 Second Edition není žádný převratný zázrak, spíše update několika zásadních věcí, z nichž některé měl OS umět už dávno (otáčení obrazu, pořádný rozklad stránek u Exploreru, ...). Vítaným zjištěním samozřejmě zůstává, že nově přítomná nativní podpora VGA displejů konečně umožní všem koncesionářům přijít s vlastním VGA přístrojem. Podpora rotace i dalších rozlišení také konečně dovoluje designérům být při návrhu handheldu trochu kreativnější. Jedno je ale jisté - Pocket PC trh letos čeká řádná žeň VGA novinek.
Zdroj: PDA France