Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Store zaplavují aplikace slibující filmy zdarma

22.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows Store zaplavují aplikace slibující filmy zdarma
Windows Store, který je již nedílnou součástí systému Windows 10, je zaplaven aplikacemi slibujícími streamování filmů zdarma, a to včetně nejnovějších hollywoodských trháků. Hrozí však z jejich strany také nebezpečí?
Mezi aplikace ve Windows Store, které jsou nabízeny v seznamech vysoko dle obliby uživatelů, patří mnoho takových, které nabízejí streamování filmů zcela zdarma. Je tak naprosto jasné, že toto rozhodně není legální cesta pro distribuci filmů, mezi něž patří třeba Wonder Woman, Guardians of the Galaxy Vol. 2 nebo jiné novinky z tohoto roku. V čele celkového žebříčku nabízených aplikací stále máme obvyklé aplikace jako Netflix a Hulu, jež nabízí obsah legální cestou. Ovšem další aplikace jako Free Unlimited Movies či HD Movies Online se velice často objevují mezi prvními v nabídce dle obliby uživatelů. 
 
 
Tyto aplikace se zpravidla vůbec nesnaží skrývat, co nabízí, však doprovodné screenshoty ukazují nové televizní seriály, filmy a další autorsky chráněné materiály. Je třeba říci, že dnes skutečně není žádný problém si třeba ony Guardians of the Galaxy Vol. 2 pustit v podobě streamované verze, stačí pár sekund hledání. Tyto aplikace nám ale nabízí celé knihovny filmů a seriálů pro sledování, takže bychom měli za to, že Microsoft bude takový software ze své nabídky svižně a nekompromisně vyřazovat. 
 
Nás by ale mělo zvláště zajímat to, jaký je motiv jejich tvůrců, neboť je zřejmé, že to nedělají jen tak pro blaho veřejnosti, i když nějaký by se možná našel. V tom lepším případě jde o výdělek založený na reklamě, a to pomocí bannerů i videoreklam a v tom horším může jít o rozšiřování malware, což by bylo v případě aplikací z Windows Store zvláště závažné. Však Microsoft nabízí své osekané Windows 10 S s možností instalovat aplikace pouze z Windows Store právě i proto, že by měly zajistit větší bezpečnost, než systém, na nějž si můžeme volně instalovat kde co. 
 
Samozřejmě není jasné, zda některá z nich malware, adware či jiný škodlivý software opravdu obsahuje, ale jde přesně o ten typ aplikací, od nichž bychom to očekávali. Microsoft už byl ohledně těchto aplikací dotázán, a tak si můžeme počkat na jeho reakci.