Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Vista: licence s omezeným počtem instalací na různé systémy

14.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
Windows Vista: licence s omezeným počtem instalací na různé systémy
Pokud jste nebyli nadšeni z nutné aktivace systému Windows XP, raději si nový operační systém Windows Vista nekupujte. Operační systém bude automaticky v nějakých periodách kontrolovat svou pravost, jinak řečeno se bude sám pravidelně aktivovat....
Pokud jste nebyli nadšeni z nutné aktivace systému Windows XP, raději si nový operační systém Windows Vista nekupujte. Operační systém bude automaticky v nějakých periodách kontrolovat svou pravost, jinak řečeno se bude sám pravidelně aktivovat. Jak se tento problém bude řešit na počítačích bez přístupu k internetu, nevím.



Mnohem zajímavější je ale licenční ujednání co se týče přenosu OS na jiný počítač, resp. co se týče opětovné instalace na počítač původní. Všichni už víme, že software Microsoftu si nekupujeme, ale kupujeme jenom licenci. Dosud bylo možné nainstalovat bezpočet kopií originálního systému s tím, že aktivní byla právě jedna jediná kopie.

Takže pokud máte více než jeden počítač a pouze jedinou originální kopii Windows, mohl být systém nainstalován vždy právě na jednom z nich. Pokud jste chtěli z vašeho DVD nainstalovat systém na druhý počítač, na prvním bylo nutno jej nejprve odinstalovat a až pak mohla být na druhém započata instalace.

Nové licencování Microsoftu ovšem i tuto věc dosti limituje. Z jednoho DVD je možno systém nainstalovat pouze na dva počítače (samozřejmě ne najednou), poté je vám DVD s Windows na nic. Je otázkou jak se toto projeví při reinstalaci Windows, rovněž bude velmi zajímavé, jaké bude chování při upgradu počítače, kdy Windows hodnotí téměř jakoukoli změnu HW jako novou sestavu, tedy jiný systém.

Pokud nevěříte, koukněte na PDF ze stránek Microsoftu pro verzi Ultimate, oddíl 15.a. A pro srovnání tatéž licence v PDF pro operační systém Windows XP Home, oddíl 14.

Zdroj: www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.