Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
Pokud jste nebyli nadšeni z nutné aktivace systému Windows XP, raději si nový operační systém Windows Vista nekupujte. Operační systém bude automaticky v nějakých periodách kontrolovat svou pravost, jinak řečeno se bude sám pravidelně aktivovat....
zachariáš | 17.10.200710:52
Chtěl bych se zeptat ­- když si kupuji PC v obchodě i s nainsatalovaným systémem ­(Windown Vista­), musí mi k němu dát i originální CD? Protože pokud ne a mě to stadne, tak jsem bez systému.... Díky za odpověd
Odpovědět0  0
pegy (258) | 17.10.200716:36
Bud dostanes cd­\dvd alebo program, cez ktory sa da vytvorit nejake cd­\dvd tzv. recovery disky, cez ktore v pripade padu mozes obnovit PC ;)
Odpovědět0  0
Martina Ccccccc | 17.4.200711:38
Ahojky,
chci se zeptat zda ma cenu si kupovat LICENCI na Windows Vista Home Premium pokud nemam legalni Windowsi,jsou stazene z Netu ­- XP 2000.
Poradil by mi nekdo?
A hlavne na jak dlouho ta licence je,jestli plati porad,nebo jen urcitou dobu.
Dik za radu
Odpovědět0  0
it | 14.12.20064:49
Psal jsem do ceske pobocky microsoftu.Vazeny pane Vagnere,

pokud mate zajem zakoupit software jako OEM licenci, tak tato licence =
se pevne vaze na zakladni desku pocitace, kde byla provedena prvotni =
instalace. Cili kdyby jste chtel menit zakladni desku z duvodu upgradu, =
tak Vam zanikne licence OEM, ale kdyby jste menil jakykoliv jiny =
hadrware, tak na licenci to nema zadny vliv. Jestlize by doslo k =
poskozeni zakladni desky, tudiz byste ji musel menit z duvodu jejiho =
rozbiti, tak licence OEM by Vam nezanikla, ovsem aktivace by se musela =
provest na Aktivacni lince s operatorem.=20

Z operacniho systemu Microsoft Windows XP OEM je mozne provest upgrade =
na Microsoft Windows Vista.Ceska jazykova verze bude pravdepodobne =
dostupna od brezna roku 2007.Informace o moznostech upgradu a instalaci =
naleznete na internetove adrese =
www.microsoft.com­/windowsvista­/getready­/upgradeinfo.mspx =
<http:­/­/www.microsoft.com­/windowsvista­/getready­/upgradeinfo.mspx> .
=20

S pozdravem a pranim pekneho dne
Milos Klatovsky
Sales and Licensing Specialist
License Management Specialist

Informacni linka spolecnosti Microsoft
E­-mail: czinfo@microsoft.com
Tel: +420 841 300 300
Odpovědět0  0
Milan L. | 27.10.20060:48
Tak jsem si teď trochu přeložil ty články a vypadá to opravdu divně, i když zdaleka ne tak drasticky. Skutečně se Visty nedají ­(údajně­) instalovat na jiný počítač, ale vzhledem k následujícím tvrzením tomu moc nevěřím. Licence bude vyžadovat první aktivaci­-jasné. Ale pak bude prý vyžadovat aktivaci až po výměně hlavního disku+další komponenty ­(může být i základka!­) a tato aktivace může být provedena až desetkrát. O dalších může rozhodnout sám Microsoft na základě posouzení ­(třeba chybná instalace programu u nováčků, která si vyžádá přeinstalaci systému a pod­). Mimo to např. upgrade i takových komponent jako paměti, grafiky, procesory­(!­) vůbec aktivaci nebude vyžadovat. To je zase proti XP pokrok.
Nicméně mi není jasné, jak potom systém pozná ten ­"druhý počítač­". Bude to tím že bude mít jinou internetovou adresu, anebo ho prostě stačí nainstalovat jindy? ­(Časový a datový rozdíl!?)
Odpovědět0  0
Styxo | 27.10.20067:53
Drasticky? Je mi to jedno, v momentě, když se výrobce snaží takovým způsobem vnucovat svoji ­"pravdu­" zákazníkovy, je něco shnilého ve světě IT
Odpovědět0  0
risingRed | 27.10.20068:49
Je to jako zivot u PC podle MS. Je to tlusta a neohebna spolecnost, ktera bere napady vsude, kde je najde ­(vetsinou u konkurence­). Osobne jsem byl jeji fanda. Ale davno tomu. Pokud nebudou visty bomba nejakym zazracnym zpusobem ­(ne ze mozna budou chodit bez chyb­), tak se ke mne na PC nedostanou.
Odpovědět0  0
Milan L. | 27.10.200616:31
Právě z toho důvodu že se v poslední době frekvence upgradů PC pohybuje nad normální hranicí která už přesáhla únosnost kupovat nové a nové OEM licence ­(protože se mnohdy na pár týdnů nevyplatí­), rozhodl jsem se před rokem koupit plnou přenositelnou licenci. A teď jsem zase kopnut zpět. Je to prostě tak, že nám uživatelům se už licence OEM cenově nevyplatí, Microsoftu ovšem velmi. A není zatím dostatečně rozšířený konkurenční program s grafickým prostředím který by pracoval se všemi jeho programy. Proto se cítí být pánem situace a z toho pramení vše ostatní. Ale to bude těžké změnit!
Odpovědět0  0
pegy (258) | 28.10.200613:17
No a co je na tom najsmutnejsie, ze oblubenost a zisky mrkvosoftu stale rastu :(
Odpovědět0  0
Milan L. | 28.10.200614:31
A bude to ještě horší. Microsoft má tu výhodu, že jeho systémy pokrývají celý segment činností od pracovních programů po zábavu. Kdo chce pracovat a občas si hrát, sáhne po Windows. Kdo si chce hrát a jen občas pracovat ­(většina mladých!­) sáhne po Windows na PC, na konzolách se pracovat téměř nedá. A výrobce her táhne k Windows jistota prodeje jejich výrobků. Kdyby tohle chtěl např. Linux narušit, musil by ve vlastní režii vyrábět hry takové kvality jako byla kancelář Open Office ­(alespoň. Ale sama komunita Open Source by nestačila, hry by nutně začaly být komerční. To by během času nutně zkomercionalizovalo i samotný Linux. Obávám se, že to Microsoft z dlouhodobého hlediska už vyhrál.
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 28.10.200620:10
A proč taky ne, když mi aktuánlí os zaručuje relativně bezproblémovou kompatibilitu s aktuálním sw a hw.Jedním os potažmo jedno platfornou se řeší hodně probnémů.A vzhledem k tomu, že ms pokrývá velkou část trhu, můžu mít ve firmě kompletní řešení na jejich produktech ­(na serveru windows server, na stanicích windows, na mobilních zařízeních windows mobile­)­- z toho mi vyplívá bezproblémová kompatibilita a spolupráce, a od dob NT5 ­(win 2k a xp­) i spolehlivost.
Odpovědět0  0
Milan L. | 28.10.200623:12
No to je právě ono. Samozřejmě že je to pro vás a zatím i pro nás ­- tím myslím domácí uživatele ­- nejlepší řešení. Ale co až ­(jak to tak vypadá­) bude Microsoft tak nenasytný že bude třeba prodávat jen jednoroční licence jako některé antiviráky? Nebo pronájem cca 5000­-.Kč­/rok! A to není fantasie, k tomu to směřuje. Pro větší firmy to třeba nebude problém, menší to pocítí a osobní uživatelé?...
Odpovědět0  0
risingRed | 29.10.20069:33
100% souhlasim. Osobne vidim problem uz ted v tom, ze prestoze existuji plnohodnotne alternativni os, aby clovek ziskal prave tuto platformu, plati pausalni poplatek 5­-10 tisic korun navic. A protoze si to lidi koupi, programatori na to vytvareni dalsi programy, takze si to koupi dalsi lide. Hezka spirala, kde MS muze dal a dal zvysovat naklady uzivatelu. Samozrejme vzdy jen na urcitou hranici, aby jim hostitel neumrel.
Odpovědět0  0
Black Styx | 22.10.200618:15
Už licencovanie XPčiek ma sralo, ale to čo Ballmer s Gatesom predvádza s Vistou je neskutočné. Takže vďaka Inteláckym Applom dávam Mrkvosoftu vale, kupujem MacBooka na prácu, kde vrazím Win 2000 pre SW čo na MacOS nie je dostupný, na veľkom PC ešte chvíľu posmažím XP,a v dohľadnej dobe ho preinštalujem Linuxom. Vistu si môže Mrkvosoft strčiť do prdele, to si počkám, až sa Jobs ­(ktorý by si tiež zaslúžil po za uši­) rozhýbe a umožní použitie MacOS aj na ostatné PCčka. Mimochodm kedy už konečne prídu tý magory na to, že SW nie je HW a tou svojou politikou viac tratia než získavajú.
Odpovědět0  0
ppppppetricek | 15.10.200615:16
Celkem jejich tohle jednani nechapu a pripomina mi rceni ze zlodej krici chytte zlodeje. Nevidim ani jeden duvod proc to kupovat, naopak..jsem celkem hrdy na to, ze pousivam nelegalni verzi.POkud vim, MS zbohatl na tom, ze ukradl open source kod a nechal si ho zakonem privlastnit ­(neco jako OSA u nas:­) ono...kdyz ukradnu miliony dolaru z vlastnictvi nekoho jinyho, ty hedn investuju do svych produktu a pak ­"velkroyse­" zase vsechno vratim..... take pocinani MS v Cine... kdyz si jeste uvedomim fakt, ze Times vybraly Gatese za osobnost roku diky charitativni cinosti.... je mi z toho celkem zle a prijde mi to jako facka a vysmech vsem slusnym lidem a organizacim. Snad lidi dostanou rozum a zacnou bojkotovat MS poradne.
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 15.10.200615:44
máš pro tot tvrzení něaký důkaz ?
Odpovědět0  0
ppppppetricek | 15.10.200618:22
neni zadnym tajemstvim, kde se vzal zdrojovy kod MS ­-dosu a o nynejsi spolupraci MS s cinskou vladou ­(zrovna tak jako Yahoo­) se da docist celkem lehce
Odpovědět0  0
ppppppetricek | 15.10.200618:25
takze si vzpominam na to, ze asi pred rokem platil docela dost velke penize jiste programatorske firme z holandska: ukradli kod media playeru.
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 15.10.200618:44
pokud vim tak dos od kohosi velice výhodně koupili.Co se týče spolupráce s čínskym řežimem, sice se mi to nelíbí, ale když se to tak vezme, eu se snaží s ms udělat to samé, tj. omezení funkcionality systému.Co se týče těch pokut a pod. obvykle se nejedná o použití kódu, ale zakomponování technologie na kterou má patent někdo jiný.A tyhle problémy mají všichni, co mě tak napadá ­- Apple s ipodem, creative, intel... .Nejlepší na tom je ale to, že věčina lidí se strefuje pouze do ms ­(a ostatních si nevšimnou­), ale většina z nich jejich produkty nejen používá, ale nemá je ani koupené ­(existují alternativy, ale proč se namáhat a učit se něco jiného že­)...a právě oni jsou nejvíce slyšet.A oni většinou tvrdí jak jde o produkty nekvalitní, i když jejich problém je často jinde, ­(od dob opravdu problémových typu dos­-based ­(windows 98 či me třeba­)se již hodně změnilo­).
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 15.10.200622:28
Co sa tyka alternativ, tak som cital o ReactOS, aj som stiahol dake live cd, ale rozbehat sa mi to nepodarilo. Na tom systeme by malo ist vsetko, co ide aj na win xp, dokonca aj ovladace. Viac sa da najst na googli.
Odpovědět0  0
cyphr0 | 16.10.20061:29
ReactOS je pořád ve vývoji a dost jim to teď zbrzdil ten M$. Místo ReactOSu se dá použít Wine v systému GNU­/Linux+FreeBSD+Sun Solaris+MacOS X, pomocí kterého spustíte Windowsácké aplikace ­(takže třeba takový IrfanView na linuxu bez problémů i v češtině­). Wine dokáže emulovat API a spouštění binárek od Windows 2.0 přes XP až po 2003 Server ­(implicitně nastaveno Windows 2000­). Wine obsahuje emulaci DirectX 9.0 a dalších věciček, a wine­-utils z wine dělá bosse.
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 16.10.200622:25
Hmm... to Wine musim ceknut, co je zac, inac dik za tip. Ale jak sa im podari dokoncit ReactOS, tak hned skusam
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 15.10.200615:11
Aktualitu jsem upravil, v puvodnim zmeni byla zavadejici.
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 15.10.200612:01
XP není třeba reinstalovat ani po výměně desky, celej problém proč to pak nebootuje je problám řadiče disku resp. jeho ovladače, což se dá řešit.Mám to zkoušeno,ani na stabilitu systému to pak vliv nemá....
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200613:10
tak to by ma zaujimalo, ako chces pouzit ovladac vo windowse, ked si este do windowsu nenabootoval...
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200613:10
teda to nie je ziadna kritika, proste ma to zaujima...dik
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 15.10.200615:35
Mám na to vytvořen patch ­(vlastní výroba, info za technetu na ms­), dá se aplikovat na systémuá, který jseště běží, a pak vyměnit desku, a nebo na pomocí jiného pc kde je disk s tímto os připojen.
Odpovědět0  0
vlask (13) | 15.10.200623:53
To je hezky, ale neresi to problem kdy zdechne deska po roce provozu nebo i pozdeji a stejny model se jiz neprodava. Pak tam ty Winy uz nerozjedes. A to je problem, ktery resim nekolikrat za mesic......
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 16.10.200612:49
Někde tady jsem psal, že to jde udělat i offline z jiného pc.Akorát je to o něco složitější.
Odpovědět0  0
Nate | 15.10.200613:21
kdepak, to je jen v případě pokud se přešlo z třebas klasického ATA disku na nějaký jiný ­(SATA, SCSI­). pokud se třeba disk s winXP OEM připojí do jiného PC ­(mě odešla deska a ony windows jsem akutně potřeboval­), tak budou win do 3 dnů vyžadovat opětovné zadání licence ­(některé verze i opětovné ověření­).
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 15.10.200615:39
tady je to složitější, funguje to pouze tehdy, pokud řadič, na který to budeš připojovat , nepotřebuje další driver ­(tnz. že na scsi a sata v řežimu raid to nefunguje, resp. muselo by se to přímo pro něj upravit)
Odpovědět0  0
Bill Gates | 15.10.20069:14
Autor článku je zcela zjevně guma.
Takovému nesmyslu přece nemúže nikdo věřit.
Odpovědět0  0
MtR | 15.10.20060:46
Autor by se mel nejspis naucit poradne anglicky nebo si prestat vymyslet nesmysly. Nikde se tam totiz o moznosti pouze jednou preinstalovat system nepise...prevedeni licence na jiny stroj je uplne neco jineho.
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 15.10.20062:16
Tiez sa mi ten autorov preklad dajako nezda, v bode 15a je pisane, ze to mozem jeden krat previest na ine zariadenie ­(co trocha pripomina OEM licenciu­), ale to nehovori nic o preinstalovani, o tom pise bod 10, kde je spomenuta aj jedna kopia. Asi by bolo dobre cele to precitat ­(samozrejme sa mi nechce­).
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 15.10.20062:19
Este ma napadla jedna otazka, ze co je myslene pod ­"previest na ine zariadenie­" ? Ak vymenim HW v compe, napr kupim ine CPU, vymenim graficku a tak...
Odpovědět0  0
Nekdo | 15.10.20063:14
Identifikace je pres tzv. HW­-key. To je cislo jednoznacne pridelene danemu stroji a da se vyvolat funkci BIOSu tzn., ze je v pripade beznych PC svazano s motherboardem. Mimochodem instalace nekterych softwaru to take pouzivaji pro licensovani.
Odpovědět0  0
snajprik | 15.10.20068:42
Aha preložim to, keď odpalim matičnu tak som vriti :­) a aj Visa a môžem si isť kupiť novu licenciu. Či my to preplati vyrobca matičnej :­). Na druhej strane toho sa nebojim, verim hekerom oni to už neako heknu, ešte ma nikdy nesklamali :­) a taky mrkvosoft by nemal biť problem. Ale by bola sranda vytvoriť virus ktory by jednovucho zmenil čislo ­(kod­) matičnej a Visa by už nenabehla ­(!!!no licence!!!­) :D
Odpovědět0  0
Armus | 15.10.20068:56
moc dobrej napad
sirit pres icq a pres ie po tejdnu by MS vydal patch kterej to rusi
Odpovědět0  0
Hrochy (31) | 14.10.200622:08
win xp maj taky omezeni na pocet instalaci, tedy samozrejme OEM, konkretne tri instalace a zjistuje se to pomoci aktivace, poctvrty nainstalovanej system uz neaktivujete ­(legalni cestou)
Odpovědět0  0
Fijo_ | 14.10.200622:47
V tom ti budu oponovat ­- me se to povedlo ­(legalni cestou­) :­) Ze stejneho originalniho disku s Win XP Home OEM sem delal uz aspon 5 instalaci a problem s aktivaci sem mel jen jednou a to kdyz to pc bylo pripojene do netu pres moje pc ­(stavel sem komp brachovi..­) ale jak si to pc odvezl k sobe, tak tam uz sla aktivace vpoho, stejne jako windows updaty, ktere predtim taky nesly.. :)
Odpovědět0  0
ludeksls (36) | 15.10.20061:20
Je sice pravda, že OEM verze Win XP po pěti instalacích se již nedá aktivovat přes net, ale po telefonu, pokud na to máte nervy ­(tím myslím, vyslechnou si automat vyťukat tam oněch ­"milion­" čísel­), Vám ji aktivují vždy bez probvlémů.
Odpovědět0  0
jafpu | 15.10.20069:14
To je nějaký čudný. Mohl by by někdo vysvětlit, jakou OEM verzi Windows XP to vlastně mám? Kupoval jsem před lety počítač i s Windows od AutoContu a při formátování a následné instalaci Windows XP jsem nic aktivovat nemusel. Vždy jsem měl pocit, že to není třeba díky tomu, že jsou ty Windows vázány na BIOS a tudíž je nelze přenést jinam ­(a opravdu, na jiném kompu fachali asi jen 30 dní­), ale BIOS jsem také měnil. Co je to vlastně za OEM, když ji neni třeba vůbec aktivovat, narozdíl od zkušeností snad všech diskutujících na různých forech, kteří o aktivaci OEM Windows stále píší?
Odpovědět0  0
bxm (5) | 15.10.200610:11
velmi ale velmi divne OEM :­-)
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200610:25
predpokladam, ze ten win tam uz bol nainstalovany a aktivovany..
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200610:25
aha, som to ale nepozorny citatel..:­-)
Odpovědět0  0
jafpu | 15.10.200610:55
Ano. Asi jsem se nevyjádřil dost přesně. Ty Windows už byly nainstalované. Jde tedy vlastně o klasické OEM, nebo jde o nějakou speciální ­"předinstalovanou verzi­", na kterou se vztahují speciální podmínky? Doufám že u Windows Visa bude něco podobného možné, protože mi to přijde jako ideální řešení bez nutnosti nějakých aktivací. I když pro někohu může být zase nepřekonatelný problém kupovat celý komp od nějaké firmy.
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200613:01
ide o to, ze si ich mal aktivovane od vyroby...nic viac, nic menej...je to bezna prax napriklad u notebookov...ked ich znova reinstallnes, budes mat 30 dni na aktivaciu, ako kazdy iny...
Odpovědět0  0
jafpu | 15.10.200613:05
Reinstaloval jsem je několikrát a nikdy jsem je nemusel aktivivat. Po internetu, ani telefonem, ani zadáváním nějakého čísla. Prostě nijak.
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200613:07
tak to je potom ina...k tomuto ti ziadne ine vysvetlenie nepodam...mozno mas nejaku Corporate edition, ktora sa pouziva pri velkych podnikoch, aby sa nemusel kazdy pocitac aktivovat samostatne...fakt neviem a s tym som sa este nestretol..
Odpovědět0  0
Ladik2050 | 17.10.200618:28
Aktivace, by mi rozhodně, nevadila, když už bych do toho operačního systému Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, třeba ty prachy, za tu Ativaci, vrazil, tak už by mně těch 5 Minut, za aktivaci, asi opravdu, nezabilo, a myslím to docela, vážně, no!
Odpovědět0  0
Jakub Podhorský | 15.10.200612:07
pokud vím tak nejsou vázány na BIOS ale na identifikační číslo desky a nebo možná na nějaký check sum všech komponent v PC aby se zajistilo že licence patří pouze tomu PC
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200613:05
myslim, ze to funguje na akomsi bodovom systeme...maticna 3 body, sietovka 1 bod, harddisk 2 body, atd...celkovo je to tusim 10 bodov a na bezproblemovy chod potrebujes tusim 6, ci 7 bodov...niekde som to takto kedysi cital...ak sa zmeni viac komponent, potrebujes novy Windows...samozrejme hovorim o OEM licencii, kedy dostanete Windows spolu k nejakemu produktu, cize je viazany k tej HW konfiguracii...
Odpovědět0  0
Caderom (35) | 15.10.200613:11
Tohle platilo u OEM prodaných někdy do roku 2004. Pak Microsoft změnil politiku a teď se to váže na MB.
Odpovědět0  0
petr_ (25) | 16.10.200613:05
váže se to na info v biosu, toto je možné vytvořit pomocí předinstalační sady dodávané s větším množstvím licencí.Dále je v takové instalaci obsažen soubor aktivace pro danou HW konfiguraci ­(wpa.dbl)
Odpovědět0  0
Sniper47 | 30.10.200611:42
Ahoj snapcase.Citam co tu pises a nahanas mi strach z toho bodovania.Dufam ze to tak neni,ostatne som cital aj na inych forach ze sa ta ... licencia vztahuje len na dosky.Ja momentalne slapem na home edition co som dostal k notebooku.Stolne PC zatial nemam sancu spustit:­-­(­(­(
Dufam ze Vistu urobia minimalne rovnako,aby si ju nebolo mozne vyskusat ak clovek nema 10000Kc.Bill ma zklamal.
Odpovědět0  0
Czsam | 21.12.200822:55
Já bych tomu moc nevěřil. Co mám toto pc akupoval jsem si 64b MS Win Vista Home Premium, tak jsem přidával další 2GB ram, 3 další hardisky a grafiku a žádný problém nebyl. Já bych řekl že je to vázano na serial number základní desky.
Odpovědět0  0
Libor Petr | 16.10.20060:29
Jo, ale ještě existují verze Windows, které jsou přímo vázané na konkrétní HW a nikde jinde je nenainstalujete. Je kvůli tomu speciálně upraven BIOS na základní desce. Nevím přesně jak je to dělané, ale na CD najdete nápis :­"Tento SW je funkční pouze na PC vyrobených v XXXXXXX, instalační CD funguje pouze s MB ve kterych je upraven Bios pro OEM SW­".
Bývá to u hotových sestav prodejců typu Autocont, Libra, AT Computers apod. Normální člověk co si koupí jednu desku a k ní licenci woken se s tím nikdy nesetká.
Odpovědět0  0
Leo K | 17.10.200620:33
S největší pravděpodobností jde o multilicenci. Ta se nemusí aktivovat. Setkal jsem se s ní ve škole.
Odpovědět0  0
indigoXP | 15.10.200621:02
Nemáš pravdu,já je instaluji tak 3x do roka už pár let,pravda je,že ale poslední dvě instalace jsem již musel aktivovat po telefonu a MS mi to zdůvodnil množstvím reinstalací,naštěstí jsem si WXP před léty u MS zaregistroval.....no jako pc kutil čato upgraduji a poslední upgrade byl kompletní­(kromě připjení na net­) a ty telef. aktivace jsou od té doby.....navíc občas si systém vynutí aktivaci i bez instalace...důvodem je např. změna zřizovatele připojení,výměna hardware­(bez nutnost reinstalu­) atp osobně mě to postihlo už asi 5x.....
Odpovědět0  0
indigoXP | 14.10.200620:37
jestli je toto pravdivá informace­(m.j. u XP se původně také tvrdilo,že budou možné pouze 3instalace­),tak i když doposud jsem vždy používal pouze legální originál­(98,XP­),pravděpodobně bych byl nucen uchýlit se k nelegálnímu softwéru,XP vždy tak po 3 měsících reinstaluji zcela jen kvůli funkčnosti,ovšem vzhledem k častým inovacím pc­(stačí jen změnit GK z nVidie na ATI a už to zlobí­) je reinstal i dost často vynucen:­-­(....a vyhazovat 5­-10000­(????­)kč několikrát za rok by bylo bláhové mrhání penězi...myslím,že náklady na systém by překročily náklady na špičkovou sestavu.....zůstanu u XP a budu­-li nutně Visty potřebovat,hold je hodim na jinej disk bez přístupu na net:­-­),teda v případě,že zmíněná zpráva je pravdivá­(o čemž zatím značně pochybuji!!!!!­).Nevěřím,že MS si je zas až tak jistý nemožností zprovoznit Visty nelegálně,myslím,že k této volbě by pak byla donucena značná část potenciálních zákazníků :­-(
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4990) | 14.10.200622:11
Odpovědět0  0
ptipi | 15.10.20060:04
Myslím, že tady je spíš problém v překladu slova ­"assign­" resp ­"reassign­". To nemá s instalací NIC společného. Znamená to jen, že můžete přidělit jednu licenci Windows konkrétnímu počítačí­(instalovat třeba stokrát­) a potom když toto PC třeba doslouží, tak můžete jen jednou ­"přepřidělit­" tu samou licenci jinému počítači.
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 15.10.200610:18
presne tak, robite tu z komara velblouda...
Odpovědět0  0
Bezy (66) | 15.10.200618:07
vtipné je, že windows považují za jiný počítač i dost HW změn, jakožto PC štoural, sřídám grafiky, RAMky, disky,... poměrně často...
Odpovědět0  0
risingRed | 27.10.20068:37
Presne tak, cim chces takovy PC identifikovat ? kazda z casti PC se da vymenit, ip adresu ma nekdo dynamickou, uz vidim jak beru svoji oblibenou nalepku na PC a lepim ji na jiny s tim, ze jsem vlastne pouze zmenil vsechny komponenty ale reassign se nekonal, je to porad muj pocitac :D
Odpovědět0  0
Nojbik (10) | 14.10.200620:23
Nevim jak vy ostatni,ale ja obcas preinstalovavam XP i 6x do roka. Je to z ruznych duvodu ­(vetsinou neopravitelny pad systemu­).Doufam, ze se nejakemu clovicku podari zase udelat crack a Visty se uz nebudou chtit kontrolovat.A nebo se na to vykaslu u zustanu u stavajici verze RC a jen do ni zkusim nejakym zpusobem vrazit cestinu.Ta se nekontroluje a muzu si instalovat jak chci.Uz jsem to zkousel nekolikrat.
Odpovědět0  0
karlik007 | 14.10.200619:58
osobne keby isli dve hry ktore hravam na linuxe tak som uz davno na linuxe. osobne so skusal fedora core 2,3,4,5, mandriva powerpack 2006. mandriva je bezproblemova aj s hw, teda aspon na mojom pc, co sa tyka MS je mi stoho na blutie, tak tomu sa hovori monopol, za par rokov skonci podpora xp a budene v prd... a za tolko tisic si vistu nekupim a nelegal zase nechcem. keby nebolo tolko linuxovych distribucii a vsetci sa spojili a spravili konkurencny OS oproti MS tak je to fpohode. nieco mi to pripomina film I­-Robot... take vladnutie MS.
Odpovědět0  0
namio | 25.10.200613:19
linux nechce byt konkurenciou, ide si svojou cestou otvorenosti, ak ti to nevyhovuje tak ho nepouzivaj, mne tato otvorenost a sloboda vyhovuje.
Odpovědět0  0
Fox_VK | 4.11.200620:55
hmm ubuntu linux... vadí mně na něm dvě věci ­- nejde tam spustit autocad a inventor ­( používáme ve škole­) bez emulátoru. Teda kámoš řílkal že jediný způsob je tuším wmvare nebo cosi takového a pod tím si naistalovat windows a autocad ­- na draka. ale tak dobre no. pokud nepotřebuju nic dělat do školy tak ubuntím o sto péro. Navír blender tady funguje 2x rchlej než na wydlích ­- narostá spokojenot :­)
Odpovědět0  0
ljelinek | 14.10.200619:51
No tak tomu neverim, to by nemelo smysl si ten OS kupovat a MS to musi vedet take.
Odpovědět0  0
popo_cz (2) | 14.10.200619:48
Nevím ale tak jak sleduju nástup nové Visty tak si MS kope vlastní hrob. Existuje na teto planetě vůbec člověk komu vydržel produkt od MS aspoň jeden rok stabylně nainstalovanej a bez potřeby reinstalace ­(a to nepočítám Viry a nehody disků­) ... to jako kdiš mi vir 2x odrovná systém tak si budu muset koupit novou licenci??
Odpovědět0  0
R!Cci°21 (9) | 14.10.200622:49
Presne... nez sem konecne ustabilnil system reinstloval sem win asi 15x :D a to nekecam...
Odpovědět0  0
LISACEK1 (3) | 23.10.200613:53
Opravdu ­"stabylně ­" běžící win sem neviděl. Stabilně ano pokud je HW ok. Pokud se všechno hádá tak nepoběží stabilně nic ani Linux.
Odpovědět0  0
eXp10it | 15.10.20068:42
zvedam ruku :­) XP instaluji nanovo prakticky az po instalaci nove zakladni desky. Pokud je dobry pocitac neni treba nic reinstalovat. Staci trocha rozumu pri instalaci­/odinstalaci programu, kdyz uz navstevujete pornostranky tak mit nainstalovany dobry firewall a sem tam udrzba v podobe cisteni registru­/nepotrebnych souboru. Minule windows mi vydrzeli jet cca 2,5roku...pak jsem vymenil kvuli novemu HW. Nepouzivam ani hardwarove tlacitko pro reset pocitace...od te doby co mam nainstalovany XP, jeste nikdy se mi nestalo ze by neslo neco doresit ve spravci uloh ;­)
Odpovědět0  0
Ladik2000 | 17.10.200615:40
Mně, vydržel, Operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, běžet stabilně, asi 1 a půl, roku, než jsem ho přeinstaloval, a přeinstaloval, jsem ho stejně jenom, proto, spíš, že se mi chtělo, než že bych ho musel, přeinstalovat, a myslím to docela, vážně, no!
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 15.10.20069:36
přiznávám že taky zvedám ruku.. za posledních 5 roků jsem ­"opotřeboval­" 2 počítače ­(notebooky¨­) a Windowsy jsem na nich instaloval vždy jen když jsem je pořídil ­- tzn. bez problémů vydržely po celou dobu životnosti počítače.
Odpovědět0  0
slaava | 15.10.200611:58
to by me zajimalo, jak po tech letech byli ty win rycly... preci jenom uz po dvou mesicich poznam, ze se pri startu zpomalily a nejsou tak svizny jako pri prvnim spusteni;­) a to se o ne staram. registry, defrag atd..
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 15.10.200621:55
no, nepozoruju za ten čas žádné zpomalení..

Jo, vždycky když mám pocit že něco není v pořádku, pustím si HijackThis a zkouknu, co se ve srovnání s poslední kontrolou kde událo ­- a vyhážu všechno, co je špatný nebo zbytečný. Ten vypíše ­(významné­) změny v registry, co běží na pozadí ­(včetně skrytých procesů­), různé citlivé configy atd.

Ono obecně vzato považuju tenhle nástroj za lepší než já nevím jaké sofistikované nástroje ­- v kombinaci s antivirem ­(který používám spíš pro kontrolu CRC systémových souborů než jako skutečný antivir­) nemá chybu.

Defrag ani nemá moc smysl ­- v podstatě jen když se mi podaří hodně zaplnit disk ­(a to pak rychle uklidím zpátky na polovinu volného­).

Ale ono je to fakt i o tom, že jsem ohledně HW dost konzervativní a nové ovladače neinstaluju každý týden. Jo, kluci co testují třeba grafiky, kteří vystřídají během jednoho testu 20 grafik, to už je trošku jinačí kafe :­-)
Odpovědět0  0
Ladik2001 | 17.10.200618:22
Právě, kdyby jsi se o ně staral, tak by jsi je měl, rychlý, kamarád, má asi počítač s procesorem Intel Pentium 4, s jádrem NortHwood, v překladu, snad ­(Severní les­), aspoň myslím, a operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, mu tam najíždí, asi 2x, déle, než mně a to já mám jenom, počítač s procesorem AMD Sempron 2200+, v Socketu ­(A­), s 512 MegaBajty DDR­-RAMky, na frekvenci 400 MHz ­(Efektivně­), a s Grafickou kartou NVIDIA GeForce FX5200 se 128­-Bit. sběrnicí a se 128 MegaBajty DDR­-RAMky, na frekvenci 333 MHz ­(Efektivně­), a s procesorem téhle Grafické Karty NVIDIA GeForce FX5200 se 128­-Bit. sběrnicí, na frekvenci 250 MHz, jenže já jsem použil, program na zrychlení startu, operačního systému Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, a on ne, a pak i když má rychlejší procesor, než, já tak mu operační systém Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, najíždí, až 2x, pomaleji, takže ona se ta údržba, operačního systému Microsoft WINDOWS XP Proffesional SP2 CZ, docela vyplatí, a myslím to docela, vážně, no!
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 18.10.200614:13
.. pěkné

Jaký je to prosím tě program?
Odpovědět0  0
Jan jx | 31.10.20060:02
Hej tohle jsou opravdu dobrý příspěvky...myslel jsem, že to byla jen nějaká recese, či chvilkové pomatení smyslů jednoho usera. Nyní to vidím na nějakou dlouhodobou psychickou nemoc, či program, který automaticky generuje smysl postrádající příspěvky...

Zkusím test:

Nazdar Ládíku...jaký operační systém běží v tvojí hlavě?
Odpovědět0  0
Nate | 15.10.200613:03
taky by mě zajímalo, jak rychlé jsou 2­-3 roky staré windows, u windows používaných na práci, hry a tak podobně se chyby začínají oběvovat asi po půlroce ­(stačí nehlédnout do protokolování systému a auditů­). podle mě je dobré mít takové win tak rok. to se ale netýká serverů, pokud někdo má čistě server, tak tam je situace jiná...2­-3 roky neustálého běhu nejsou problém :­)

ale ruku na srdce, kdo z nás sleduje všechny kolize procesů, konflikty uvnitř systémů a tak dále, než se o tohle starat, tak radši jednou za nějaký čas obnovuji systémový oddíl ­(otázka 5 minut +dalších 15 na doinstalování softwaru­)...
Odpovědět0  0
David Horn (2) | 15.10.200619:06
Také zvedám ruku, když je dobrý hardware a neistalují se tam hlouposti, ale solidní programy, tak systém vydrží opravdu dlouho. Na notebooku mám winXP 3 roky, na stolním počítači 2 roky a zatím nebyla potřeba reinstalace. Ale také si počítač chráním ­- mám aktivní firewall, instaluju každé aktualizace... Jo a abych nezapomněl ­- na starým počítači, který není připojen k netu, jedou W98 7 let bez přeinstalace a bez chyb :­-­)
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 15.10.200622:04
Tak tak.. na domácím počítači, co sloužil jako chytrý psací stroj a na prohlížení webových stránek­) ještě hodně nedávno byly WNT4. A ještě by tam byly ­- nebýt toho, že malá ­(dcera­) chtěla tu krásnou červenou bezdrátovou minimyš ­(USB dongle­) a nějak se mi ty NT4 nepodařilo znásilnit k tomu, aby onen dongle uznaly za korektní USB zařízení.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 16.10.20069:01
V Březnu 2007 budu mít XP čka bez reinstalace na PC tři roky.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 14.10.200619:35
....... firewall a Visty si do netu ani neprdnou ......
Odpovědět0  0
Mitch. | 14.10.200622:47
... a po 30 dnech odmitnou fungovat dokud neproběhne aktivace.
Odpovědět0  0
Ripper42 | 14.10.200619:25
To je fakt neskutecny, nestiham zirat. Kamos ted chytil vira kvuli kterymu musel preinstalovat system, protoze ho nedokazal odstranit. To se asi stava hodne lidem. Naprosto nechapu tento pristup, zustava mi rozum stat. To to fakt hodlate tolerovat? Ja osobne v posledni dobe pozoruju dost znacnej zajem o linux, zacina se me na nej ptat dost lidi, a predpokladam ze se zajem o nej bude jeste rapidne zvysovat. MS uz asi sere fakt hodne lidi. kazdopadne, pokud uz nekdo toho mel dost, www.ubuntu.cz . na foru vam poradime s pripadnymi problemy, na wiki je spousta navodu. tesime se.
Odpovědět0  0
Jiří Mrázek (89) | 15.10.200610:21
ubuntu nebo kubuntu mam na druhem PC, ted presne nevim :­-­) ale je to good OS
Odpovědět0  0
Shoth | 14.10.200619:24
Nezapomnel pan autor, ze to co psal plati pouze pro OEM? Nevim, tak se ptam ­(­-:
A jak Microsoft pozna, ze instaluji Visty potreti? Pri aktivaci? Jsem si jisty, ze na tento problem vyjde od nezavislych zdroju opravny patch. Tak jako tomu bylo v minulosti.
Dalsi moznost je, ze se po aktivaci vypali obraz disku na DVD a potom az se ty ­(ne­)slavne Visty podelaji se prenesou zpet na disk.
Odpovědět0  0
Nate | 15.10.200613:07
něco mi ale říká, že si windows budou archivovat ty ověření a pokud při dalším ověření nebude souhlasit poředí, tak sbohem obnovená záloho windows...tady to vidim tak, že hodně uživatelů akorát přejde na pirátské verze windows vista ­(asi i ti s legálními win :­) )
Odpovědět0  0
Nobik | 14.10.200619:11
Nainstaluji si Visty na PC, plne nakonfiguruji a udelam image. To same na druhem PC a mam na 2 PC legalne nainstalovane Windows Vista ;­-­) Konecne Microsoft trochu mysli na lidi ;­-)
Odpovědět0  0
pegy (258) | 15.10.20060:11
No to je pekna blbost, za prve, vsetky alebo aspon vetcsina dobrych a funkcnych programov je platena, takze zas dalsie prachy za softwer, po druhe 70% pouzivatelov tuto moznost ani nepozna, po 3, ked si kupim nejaky soft, tak ho chcem pouzivat ako sa paci mne a nie vyrobcovi.... Proste MS je hnusny MONOPOL, a ak sa raz Linuxu podari spravit dobry emulator na veci a hlavne hry, ktore frcia pod windowsom a budu sa dat spustit aj na LINUXE, tak verim, ze MS pojde do zapornych cisel, myslim, ze takyto LINUX, ktory by to vedel bez problemov alebo aspon s 90% uspesnostou by siel na odbyt, aj keby stal 500,­- korun... ;)
Odpovědět0  0
noly | 15.10.200623:55
No to by linuch musel jeste jinak vypadat a pulka veci by nesmela byt v POMALE JAVE ­(kterou byl cert dluzen)
Odpovědět0  0
namio | 25.10.200613:16
si delas srandu nie? najskor si o tom nieco nastuduj a potom nas poucuj o tvojich vedomostiach.
Odpovědět0  0
Lucas65465456 | 15.10.20060:22
Predpokladam, ze maji ty dve PC identicky HW?
Odpovědět0  0
Jiří Mrázek (89) | 14.10.200618:48
Tak to to budou muset bejt ­(prominte to slovo­) ***** stabilni, taky se mi povedlo, ze po dokonceni instalace,inst. se proste krzila a musela byt nova instalace ­(spatne prekopirovan soubor z cd­) to uz jsem byl na netu a uz se samo overovali..... no nevim nevim.... kolikrat se chudaci sesipali ze dne na den..... ted uz mi drzi cca 8 mesicu a pohoda jazz ;­-)
Odpovědět0  0
santa pornak | 15.10.20068:40
tak to jsou teda pip. usove ..........
jeste stesti ze mam betu 2 s licenci na dalsi 2 roky .........
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.