Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Vista

22.1.2007, Pavel Kovač, článek
Windows Vista
Za pár dní tu jsou Windows Vista a přestože jsme server primárně o hardwaru, tak přesto se na tento pro Microsoft revoluční systém podíváme trochu zblízka. Většina uživatelů v tomto novém systému vidí hlavně nové grafické prostředí, avšak to je pouze taková třešnička na dortu.
Kapitoly článku:

Část druhá - samotná práce a ovládání Windows Vista


Nebudeme se zde zabývat grafickým rozhraním, které sice přináší spoustu dobrého, ale podíváme se na práci jako takovou. Hlavní, co nová "okna" přináší v ovládání, je zcela přepracovaný průzkumník.

Nové "Start" menu asi jistě všichni dobře znáte. V jeho ikonce už není slůvko "Start", ale stále jej Microsoft jako Start menu vede, a tak se nezbavíme toho poněkud nelogického "Start -> Vypnout". Vzhled Start menu doznal spíše kosmetických změn a jeho použití je prakticky také stejné. Pouze při kliknutí (podržení kurzoru) na položku "All Programs" nedojde k rozbalení nového menu, ale zkrátka se změní často používané programy ve všechny programy. Je to celkem příjemné. Pokud ale máte v programech hodně položek, může se stát díky posouvání menu trochu nepřehledné. Na druhou stranu pokud použijete vyhledávání, můžete mít v menu klidně 500 položek a neztratíte se.



Pokud jste doposud nechápali význam vyhledávání souborů ve Windows XP a psíka, co měl dle Microsoftu pobavit a pomoci s hledáním, jste měli chuť uškrtit, tak zde si budete určitě doslova chrochtat blahem. Okénko pro vyhledávání je prakticky ve všech oknech dostupné v pravém horním rohu. Stačí zadat klíčové slovo a výsledek se během dvou sekund zobrazí v okně. Toto rychlé vyhledávání je způsobené indexováním souborů (i obsah souborů - dokumentů, e-mailů apod.) a ukládání do databáze.



Na první pohled by se mohlo zdát, že tvorba databáze bude zpočátku hodně vytěžovat disk (ten, kdo zažil Desktop Search ve Windows XP, mi dá jistě za pravdu), ale ve Vistech toto vůbec nevadí a prakticky jsem si nějaké tvorby databáze nevšiml.


Průzkumník (Pro zvětšení klikněte)


Indexování souborů

V nastavení indexování souborů lze vcelku úspěšně vytvořit "filtry" pro neindexování například všech souborů s koncovkou .bak, .tmp apod. Díky tomu nebudete zahaleni zbytečnými soubory, které vytváří zmatek ve vyhledávání.

Samotný průzkumník však doznal dalších změn. Hodně užitečnou vlastností jsou grafy využití jednotlivých disků, díky tomu máte zcela jasný přehled o tom, kolik máte volného místa. Osobně jsem si průzkumník celkem oblíbil, avšak pro práci se složkami a soubory stále používám Total Commander, zkrátka ovládání klávesnicí je rychlejší.

Vraťme se však k samotnému průzkumníkovi. Ten vytváří vcelku velké náhledy souborů a pokud otevřete složku s obrázky, automaticky se přepne na větší ikonky. Samozřejmě si můžete ručně nastavit velikost ikonek tažením posuvníčku (plynule se mění velikost). Co mě velice potěšilo je fakt, že průzkumník si pamatuje nastavení pro každou složku zvlášť. Zkrátka když si jednou nastavíte u složky s fotkami velikost ikon na maximální, tak tam zůstane navždy.


Průzkumník s náhledy složek (Pro zvětšení klikněte)


Různé velikosti ikon

Střední velikost ikon je vcelku příjemná pro běžnou práci (samozřejmě to chce trochu větší monitor), na malých ikonách toho už moc nepoznáte a velké jsou vhodné hlavně pro takovou ruční slideshow. Samozřejmě záleží na Vás, jakou velikost si nastavíte.

V systému přibyla složka "Public", která je sdílena se všemi uživateli vnitřní sítě. Proto si dávejte pozor na to, co do ní umístíte, popř. vypněte sdílení úplně. Microsoft se tím pokouší o jakési sjednocení v rámci firmy. Pokud si totiž do složky "public" nahrajete dokumenty, hudbu či video, automaticky to sdílíte v rámci vnitřní sítě. Samozřejmě lze tuto funkci vypnout, takže se není čeho bát.



Při delším používání možná narazíte na pár problémů s tím, že nemáte práva zapisovat do systémové složky, Program Files apod. To je problém hlavně pokud chcete upravit například konfigurační soubor pro ftp/web server. Zkrátka vlastníkem (Owner) celé složky "TrustedInstaller" a všech podsložek je administrátor. Teď si sice říkáte: "no když budu administrátor, tak je vše OK", bohužel tomu tak není. Program, který má do onoho souboru zapisovat, si musí vyžádat (slůvko vyžádat je zde velice důležité) administrátorská práva, protože i když jste administrátor, většinu času stále pracujete jako standardní uživatel. Pokud si však program administrátorská práva vyžádá, na chvilku se zablokuje přístup k desktopu a pokud potvrdíte tzv. "User Account Control" (UAC), můžete pokračovat v práci.



Trochu mě zarazilo, že se při tomto přepínání vypne Aero, to má za následek zhruba půlsekundové zčernání obrazovky. Upřímně řečeno, je to otravné. Kdyby Microsoft zvolil například cestu zamlžení obrazovky pomocí Aero efektu, jako je na samotných oknech a na vrchu nechal pouze UAC okno, udělal by jistě daleko lépe. Na druhou stranu tímto krokem nejspíš zvýšil bezpečnost. Inu uvidíme, co přinesou následující servicepacky. Na druhou stranu se nemusíte bát na cokoli kliknout, všechna tlačítka, která vyžadují přístup jako administrátor, jsou označeny malinkou ikonkou .

Samozřejmě není problém si tuto funkci vypnout. To bych označil jako Tip č.2. Musím však upozornit, že Microsoft tuto funkci pokládá za velice důležitou. Ono se není ani čemu divit, důvod je zcela jednoduchý. Každý program, co chce něco zapsat do systému, musí být ručně (uživatelem) povolen. Díky tomu víte, zda se vir a podobná havět snaží něco neoprávněně zapsat do systému, v tom případě stačí místo tlačítka "Continue" dát "Cencel" a vir nemá šanci. Tedy teoreticky. Uvidíme, jak se virům povede.



Nyní se trochu zaměříme na funkce, která přináší vzhled Aero akcelerovaný přes grafickou kartu. V prvé řadě nesmíme zapomenout na asi nejznámější funkci. Ano, jde o tzv. Flip3D (klávesová zkratka WinKey + Tab), zpočátku se tato funkce zdá celkem efektní a užitečná, ale postupem času zjistíte, že daleko lepší je klasické přepínání pomocí Alt + Tab (i v něm jsou vidět živé náhledy jednotlivých programů.


Flip3D (Pro zvětšení klikněte)



Tradiční přepínání aplikací, ale s živými náhledy (Pro zvětšení klikněte)

A proč raději budete používat tradiční přepínání aplikací? Je to zcela logické, při Flip3D nevidíte okna celá a postupně se překrývají. To je pro orientaci dost nepříjemné. U klasického přepínání vidíte sice menší, ale celé okno. Myslím, že zde je hodně místa pro programy třetích stran, které nahradí Flip3D například Exposé známé z Macu. Microsoft určitě chtěl udělat něco podobného jako Exposé, ale to by už uživatelé nejspíše nezkousli a viděli by ve Vistách kopii Macu.