Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Vista

22.1.2007, Pavel Kovač, článek
Windows Vista
Za pár dní tu jsou Windows Vista a přestože jsme server primárně o hardwaru, tak přesto se na tento pro Microsoft revoluční systém podíváme trochu zblízka. Většina uživatelů v tomto novém systému vidí hlavně nové grafické prostředí, avšak to je pouze taková třešnička na dortu.

Část třetí - nové vlastnosti


Virtuální složka


Výraznou změnou oproti předchozím verzím systému Windows je virtuální složka "Windows", "Program Files" a "Program Data". Nachází se v "%root%Users\%user%AppDataLocalVirtualStore". Pokud tedy například hledáte soubory pro Total Commander (wcx_ftp.ini a wincmd.ini), tak je nehledejte v %root%Windows, ale právě v této virtuální složce.



Díky těmto virtuálním složkám máte perfektní přehled o tom, co si programy zapisují do systémových složek. Navíc i tyto soubory jsou pro každého uživatele samostatné a chráněné (tz. obyčejný uživatel nemá právo číst jiné než své soubory). Tím se Microsoft zase o pořádný kus přiblížil k víceuživatelskému systému.


Ovládací panely


Velkých změn doznaly i ovládací panely. Třídění položek je vcelku inteligentní, a tak si jen málokdo přepne ovládací panely do klasického vzhledu. Pod položkou Additional Options se skrývají ovládací prvky třetích stran (například ovládací panel pro grafické karty nVidia apod.).


Ovládací panely (Pro zvětšení klikněte)

Zaměřme se postupně na ty nejdůležitější položky v ovládacích panelech. Pod první položkou "System and Maintenance" se skrývají různé monitorovací a logovací utilitky. Pomůcky pro zálohu dokumentů a nastavení, Windows Update, správce zařízení a další. Velice užitečným (z mého pohledu téměř nejdůležitějším) novým nástrojem je Reliability and Performace Monitor. V něm lze vypozorovat, která aplikace kam zapisuje, přistupuje na internet apod. Takovýto nástroj velice dlouho ve Windows chyběl. Museli jsme chtě nechtě používat prográmky třetích stran.


Reliability and Performance (Pro zvětšení klikněte)

V položce "Monitoring tools" naleznete i velice užitečný prohlížeč softwarových chyb (kdy například software přestane reagovat a vy jste nuceni jej násilně vypnout). Screenshot naleznete zde. V této utilitce poznáte, který den kolik aplikací, lidově řečeno, spadlo a kdy jste si nainstalovali jaký program nebo ovladač. Máte tak dobrý časový přehled o svém systému.

Výrazných změn doznaly i síťové služby. Pokud otevřete "Network and Sharing Center", uvidíte jednoduché schéma připojení k síti. Pro většinu uživatelů to je sice prakticky k ničemu, ale pro mě jako pro správce sítě to rozhodně užitek má. Zkrátka když někomu přestane fungovat internet, stačí aby se dotyčný uživatel podíval na toto schéma a řekl mi, kde je červený křížek. Je to daleko jednodušší, než jej navigovat, aby zjistil, zda má přidělené IP apod. Pod schémátkem si můžete velice rychle nastavit sdílení všeho možného. Možná by se zde jestě hodila položka pro povolení vzdálené plochy. Na druhou stranu není nic jednodužšího, než napsat do hledacího okna slůvko "remote" (vyhledávání probíhá pouze v nastavení systému) a povolení vzdálené plochy je otázkou okamžiku.


Síťová připojení a správa sdílení (Pro zvětšení klikněte)

Trochu mě překvapilo, že pokud si necháte zobrazit mapu sítě (View full map), tak i na tak velké síti jako je na SiliconHill s takovouto topologií postavenou na Cisco prvcích, se mapa zkrátka nenačetla. Celé monitorování sítě probíhá pomocí Microsoft protokolu LLTD a ten je určen pouze pro privátní a menší sítě. V samotném přehledu připojení se toho příliš nezměnilo. Snad jen to, že už se neuvádí počet paketů, ale bytů (jak je vidět na tomto obrázku).


Windows Defender


Pro boj proti Spywaru a jiné havěti nasadil Microsoft Windows Defender. Ten v plánovaném čase skenuje počítač a hledá v něm nějaké ty broučky. V nastavení lze určit, jaké položky mají být skenovány naživo (real-time) a v průběhu používání. Můžete také nějaké složky ze skenování vyloučit apod. V praxi se ukázal defender jako celkem účinný a pouze čas ukáže, jak si s havětí poradí. Microsoft to bude mít velmi těžké, protože co je nejvíce rozšířené, je i nejčastěji napadáno. Uvidíme tak za rok.


Windows Defender (Pro zvětšení klikněte)


Windows Firewall


Doslova zcela zásadních změn doznal firewall. Můžete vytvářet pravidla pro samotné aplikace, protokoly či porty. Přehlednost pravidel ale není zrovna ideální, protože jsou všechny na jedné hromadě a jediné dělení je na odchozí a příchozí. Sice je co vylepšovat, ale už je to firewall a né parodie, jako byl ten ve Windows XP.


Windows Firewall (Pro zvětšení klikněte


Ovládání hlasem




Ovládání hlasem. Ano ovládání hlasem, slyšíte dobře. Pokud máte mikrofon, můžete velmi rychle ovládat samotná okna nebo diktovat e-maily. Bohužel zatím je vše dostupné pouze v angličtině. Po aktivování rozeznávání řeči doporučuji projít si zhruba desetiminutový tutoriál, který vás naučí příkazy pro ovládání oken. Osobně používám rozeznávání řeči vcelku často společně s klávesnicí. Není totiž nic jednoduššího, než hlasem instalovat programy. Stačí párkrát říci "next" a vyhláskovat sériové číslo, e-mail a je vše hotové. Také potvrzovací dialogy (s OK a Cancel) se hlasem velice rychle potvrzují. Přepínání mezi okny také není vůbec složité, stačí vyslovit "switch to %jméno okna%". Jméno okna nemusíte vyslovovat celé, stačí třeba první slovo a pokud existuje pouze jedno okno, které začíná tímto slovem, tak to Windows pochopí.



Diktování souvislých vět také není nic složitého, stačí mít alepoň trochu slušnou anglickou výslovnost a naučit se říkat ve větách interpunkční znaménka. Byl jsem mile překvapen tím, jak co dokáží Visty pochopit, některá moje anglická slovíčka asi nevyslovuji zrovna ideálně a přesto mě obvykle systém pochopil. Pokud se stane, že neví, co vaším "skřekem" myslíte, nabídne menu s variantami a číslem vyberete to, co jste mysleli (popř. můžete slovo vyhláskovat). V diktátech je také velice užitečné používat pro opravy místo příkazu "delete that" příkaz "correct that", tím učíte systém vašemu hlasu. Pokud nevíte, jaký příkaz v aplikaci lze vyslovit, stačí říci "show numbers" a v programu se čísly označí všechny možné příkazy. Pak už pouze vyslovíte číslo nebo "hide numbers" a pokračujete dále.

Celé ovládání hlasem se velice těžko popisuje a dokud si jej nevyzkoušíte, nepochopíte, jak dobře funguje. A proč tak dobře funguje? Inu je to dáno tím, že Windows mají jakýsi seznam spojení a u nich koeficient, jak často se ono spojení používá.


Sidebar a gadgets


Když mluvíme o Windows Vista, nesmíme zapomenout na tzv. "gadgets" a "sidebar". Sidebar není nic jiného, než takové úložiště pro gadgets. A samotné gadgets jsou "udělátka", která nemusí mít žádný důležitý účel. Jedná se třeba o monitoring operační paměti, disků apod. Zkrátka takové blbůstky, co potěší a zpříjemní práci. Na stránkách Microsoftu naleznete už 259 takovýchto udělátek. Jsou zde celkem účelné kalendáře, ale třeba i zcela nesmyslné jablko, do kterého kliknutím myši kousnete (taková virtuální svačinka :-) )


Plocha s gadgety a sidebarem (Pro zvětšení klikněte)





Nová písma


S Windows Vista přichází také nové písmo "Segoe UI", které je uzpůsobeno pro ClearType daleko lépe než předchozí písma. Pokud si ve Windows XP zapnete ClearType, písmo se nepříjemně ztuční a okraje jsou lehce rozmazané. Pomůže pouze utilitka ClearType Tuner a i přesto písmo není to, co byste si přáli. Díky tomuto písmu jsou okna daleko lépe čitelná a práce tedy příjemnější. Je to zvláštní sledovat, jak jenom změna písma dokáže zlepšit vzhled celého systému.




Games Explorer


Windows Vista detekují spouštěné programy a pokud zjistí, že jde o hru, ihned jí přiřadí do virtuální složky "Games". Z internetu si stáhne obrázek (obal CDDVD), stáhne krátký text vystihující hru a ohodnotí ji dle ESRB (Entertainment Software Rating Board). Díky tomu můžete třeba zakázat spuštění "krvavých" her svým dětem (jednotlivým uživatelům). I zde tedy funguje rodičovská kontrola (Parental Control).


Games Explorer (Pro zvětšení klikněte)





SuperFetch


Nyní trochu poruším to, co jsem na začátku deklaroval, a sice že nebudu zabíhat do technologických podrobností. Zaměřím se na technologii SuperFetch, protože ji považuji za jednu z nejdůležitějších. A proč? Na tuto otázku si odpovíme po troše teorie. SuperFetch je technologie, která sleduje, co uživatel často spouští a jak vlastně s počítačem pracuje. Pokud například často spouštíte Word, Windows Mail (nebo třeba Thunderbird), SuperFetch se postará o to, aby se tyto programy načetly do paměti ještě předtím, než je spustíte. Situace může být následovná. Spustíte Windows Vista, chvilku v nich pracujete a v době nečinnosti si můžete všimnout, že pracuje disk. Není to tím, že by Visty neměly co dělat a pročítaly si vaše dokumenty, ale načítají programy do paměti. Po chvilce dostanete chuť si přečíst e-mail a spustíte Thunderbirda. Ten naběhne během jedné vteřiny jen díky tomu, že už je v operační paměti. Díky tomu je práce se systémem daleko svižnější a nenadáváte tolik na ty prokleté pomalé pevné disky. Ona obecně správa paměti je oproti Windows XP daleko lépe udělána a tak máte pocit, že jste si do PC dokoupili další RAMku.


Internet Explorer 7


Když mluvíme o Windows Vista, nesmíme zapomenout na Internet Explorer 7. Microsoft u něj slibuje vyšší spolehlivost, lepší ovládání apod. Ovládání je vskutku lepší, v pravém horním rohu si můžete nastavit vyhledávání v různých systémech včetně Google, Wikipedia apod. Microsoft také přidal podporu záložek (dvojklikem otevřete novou a prostředním tlačítkem myši záložku zavřete). Také lze zobrazit miniatury stránek pro lepší orientaci. Tím však většina vymožeností končí. Sice nový IE 7 lépe blokuje pop-upy apod., ale nic dalšího nepřináší. Stále se mi zdá, že je IE 7 několik let pozadu oproti konkurenci (Opera a FireFox).


Nový Internet Explorer 7 (Pro zvětšení klikněte)



Zobrazení miniatur stránek (Pro zvětšení klikněte)