Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Vista

22.1.2007, Pavel Kovač, článek
Windows Vista
Za pár dní tu jsou Windows Vista a přestože jsme server primárně o hardwaru, tak přesto se na tento pro Microsoft revoluční systém podíváme trochu zblízka. Většina uživatelů v tomto novém systému vidí hlavně nové grafické prostředí, avšak to je pouze taková třešnička na dortu.

Část čtvrtá - stabilita a zkušenosti s různými programy


Nejdříve se podíváme na stabilitu systému. Po vcelku dlouhém používání jsem nezaznamenal ani jednu modrou obrazovku (to by tak ještě scházelo). Systém zkrátka ani jednou nespadl a to jsem zkoušel opravdu psí kusy jako třeba odebrání disku za chodu a kopírování souborů (samozřejmě SATA disk s podporou HotSwap), nebo násilné vypínání procesů. Samotné programy, co jsou součástí systému (MediaPlayer, Windows Mail apod.), fungují tak, jak mají. Zní to, jako když systém vychvaluji, ale nestabilita se zkrátka může projevovat na každé konfiguraci zcela jinak. Osobně si myslím, že většina problémů vzniká spíš na HW úrovni a operační systém za to tolik nemůže.

K detekci chyb v systému slouží "Reliability Monitor". Je to vlastně takový grafický log. Zvolíte si den a ihned vidíte, co jste do systému nainstalovali, který program zrovna přestal reagovat a byli jste nuceni jej vypnout apod. Dle těchto kritérií vzniká index "stability systému". Osobně si myslím, že do tohoto indexu by se měly započítávat pouze chyby systému a né samotné pády aplikací, ale budiž. Zkrátka stačí, aby jedna aplikace nebyla příliš stabilní a index vám spadne až k nule. Naopak přehlednost toho, co jste kdy nainstalovali, je neocenitelná.


Spoustu uživatelů jistě zajímá, jaké programy (a hry) ve Vistách fungují bez problémů, a které zkrátka odmítají poslušnost.


Programy


Předem chci upozornit, že se nejedná o nějaký oficiální seznam a rozhodně jsem nevyzkoušel všechno. Většina programů pod Vistama funguje, některé je třeba sice spouštět jako administrátor, ale to je jen otázka času, dokud nevyjde upravená verze pro Visty. Zkrátka a jednoduše, tento seznam je seznam programů, které jsem osobně vyzkoušel a dám ruku do ohně za to, že běží bez problémů, popř. co je třeba udělat, aby běžely OK.

Total Commander 6.x - funguje bez problémů, ale pokud kopírujete do složek/soubory s jinými právy, tak je na to krátký (nevyžádá si administrátorské práva)

Total Commander 7.0 beta 3 - připraven pro Windows Vista, funguje bez sebemenších problémů (navíc konečně umí SSL FTP)

Thunderbird 1.5.0.9 - funguje bez problémů

Adobe Photoshop CS2 - funguje bez problémů, ale je nutné jej poprvé spustit ručně jako administrátor, aby proběhla aktivace.

Adobe Photoshop CS3 beta - funguje bez problémů

Adobe Acrobat Reader 8 - připraven pro Windows Vista

ACDSee 8 - funguje bez problémů, ale je třeba jej poprvé spustit jako administrátor

Apache 2.0.54 - funguje bez problémů

Lotus Notes 6.5 - funguje bez problémů

FlashFXP - funguje bez problémů

Autodesk Inventor 11 - instalaci je nutné spustit ručně (nikoli přes autorun co je na DVD) - nejlépe spustit přímo .msi instalaci, jinak instalátor detekuje nesprávnou verzi systému a odmítne se nainstalovat. Poté je třeba doinstalovat potřebné knihovny součástí apod. První spuštění je třeba provést jako administrátor, aby došlo k aktivaci produktu.

Autodesk Autocad 2007 - funguje bez problémů, ale první spuštění je třeba provést jako administrátor, aby došlo k aktivaci.

3dsmax 9 (Autodesk VIZ) - funguje s drobnými problémy při zobrazení přes Direc3D (OpenGL je OK). První spuštění je třeba provést jako administrátor, aby došlo k aktivaci produktu.

CoreTemp - spustí se, ale s chybovou hláškou a není detekována digitální teplota

VirtualDubMod - funguje bez problémů

Foxit Reader - funguje bez problémů, ale je třeba ručně přiřadit typy souborů (.pdf)

MediaPlayerClassic - funguje, ale při přechodu do UAC už zpět nenaběhne Aero (znovu se obnoví až po ukončení MediaPlayerClassicu). Pro přiřazení souborů je nutné jej spustit jako administrátor.

Microsoft Visual Studio .NET 2005 - funguje bez problémů, alespoň co jsem odchytil. Je to moc komplexní "program" na to, abych jej odzkoušel celý.

ICQ 2005 - funguje bez problémů

Miranda 0.51 (0.61) - funguje bez problémů

RivaTuner - funguje bez problémů

Ahead Nero Burning Rom 6.6.0.8 - funguje bez problémů

Výčet programů by jistě mohl pokračovat, avšak jak jsem již psal, uvádím pouze programy, které jsem osobně vyzkoušel (aktivně je používám). U většiny programů je největší problém UAC ochrana. Pokud si ji tedy vypnete, odstraníte tak 90% problémů s programy. Možná zpočátku je vhodné si ochranu UAC vypnout a počkat, až budou programy pro Visty připraveny. Na druhou stranu, pokud program nefunguje, není nic jednoduššího, než jej spustit jako administrátor a vyzkoušet, co to udělá. Je to zatím takové experimentování, uvidíme, jak rychle zareagují programátoři a vydají opravné patche pro své programy. Onen patch není vůbec těžké udělat, protože stačí, aby si program před spuštěním vyžádal administrátorská práva a vše bude OK. Do této doby zkrátka toto nebylo třeba.


Hry


Osobně hry prakticky nehraju, takže jsem vyzkoušel pouze to nutné minimum.

Gothic 3 - vyžaduje DX9 knihovnu a odmítá se spustit. Když onu knihovnu vezmu z Windows XP a nakopíruju ji do adresáře s hrou, tak se již Gothic spustí, ale po loadingu levelu hra spadne.

Unreal Tournament - ano, ten starý dobrý Unreal funguje pod Vistami bez problémů

F.E.A.R. - funguje bez problémů

Vše na Doom 3 enginu funguje bez problémů - ono vlastně obecně vše na OpenGL ve Vistách překvapivě běhá tak, jak má.

Vše na Source (Half-Life 2) enginu také spolehlivě spustíte a bez chyb v obraze.

Nebudu zde popisovat, zda hry běhají pomaleji nebo ne. A proč? Za prvé osobně si myslím, že hry chodí pomaleji kvůli ovladačům, které jsou v ranné fázi a za druhé, většina her nemá ani potucha o Windows Vista. Počkejme tak tři nebo čtyři mesíce až se alespoň trochu vychytají ovladače a pak se uvidí. Je však jasné, že pokud jste náruživý hráč, tak pro vás zpočátku Windows Vista nebudou.


Závěr


Jaká jsou tedy nová okna? Inu povedená. Nehledejte v nich pouze nový vzhled, ale nové technologie a způsob ovládání. Naučte se používat WinKey -> "hledanou funkci/program" a uvidíte, že prakticky systém ani nemusíte znát. Toto vyhledávání je extrémně návykové a pokud přesedláte zpět na předchozí Windows, tak je budete proklínat za to, že zkrátka nic neumí a neposlouchají Vás. Díky vylepšené správě paměti (SuperFetch) a zařazování programů do fronty při čtení z disku, je systém daleko svižnější a ruku na srdce, o to jde především. Není totiž nic horšího, než když čekáte na počítač, až udělá to, co jste mu zadali.

V článku jsem se záměrně nezmiňoval o HDCP a Premium Content (Prémiový obsah), protože jsem neměl tu možnost vyzkoušet HD-DVD či BluRay a navíc můj monitor nemá HDCP, takže vynášet rozsudky nad něčím, co ještě stejně 90% uživatelům nefunguje, je příliš horlivé. Na toto téma si můžete diskutovat na našem fóru, ale osobně si myslím, že je to celkem zbytečné. Ukáže až čas, zda se jedná o tak velký průšvih, jak ho prezentují na mnoha jiných serverech.

Kdesi jsem také četl něco ve stylu: "Windows Vista jsou takové pěkné omalovánky s úžasnými grafickými efekty, které však přestanou uživatele po třiceti minutách bavit a pak jsou to vlastně stará Windows XP, co zabírají více ramky a spousta programů tam nefunguje." To je naprosto zcestné, srovnávat Windows Vista a XP zkrátka nejde. Visty jsou zcela nový systém, co dokáže daleko lépe využít potenciál vašeho počítače a mají daleko lepší ovládání. To, že využívají více operační paměti, je sice pravda, ale není to na úkor čehokoli. Je to prostě dáno tím, že si do RAMky uloží daleko více věcí, než Windows XP a je to vlastně dobře, že využijí více RAMky. A proč je to dobře? Inu k čemu mi je 2GB RAM, když Windows XP využijí 40%? Ano, správně - k ničemu. Ten, kdo namítne, že stačí na Windows XP 512MB RAM a na Windows Vista to je málo, tak s tím souhlasím. Ale ten, kdo má 512MB RAM, ať si nechá Windows XP, pro něj zkrátka ještě nenastal čas na nový operační systém. Naopak ten, kdo potřebuje hodně operační paměti (grafici apod.), ať na Windows Vista přesedlají co nejrychleji, protože Visty jejich RAMku využijí daleko lépe.