Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WiTricity a YuTong Bus spustí bezdrátové nabíjení minibusů v Čeng-čou

14.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
WiTricity a YuTong Bus spustí bezdrátové nabíjení minibusů v Čeng-čou
Společnost WiTricity je jednou ze společností, která vyvíjí bezdrátové dobíjení elektrických vozidel. Nyní se dala dohromady s firmou YuTong Bus a ve městě Čeng-čou spustí provoz autonomních bezdrátově nabíjených minibusů.
Připojování nabíjecích kabelů není zrovna oblíbená činnost při provozování elektromobilů. Mnohem komfortnější je bezdrátové nabíjení, na kterém pracuje mnoho společností, mezi nimi např. i WiTricity. Její řešení už dnes mohou využívat majitelé vozů HongQi E-HS9 nebo Genesis GV60. Zkouší se také u některých taxislužeb a dalším nasazením bude autonomní elektrická doprava v čínském městě Čeng-čou. Zde na tom bude spolupracovat s firmou YuTong Bus.
 
WiTricity YuTong Xiaoyu 2.0
 
U nových minibusů Xiaoyu 2.0 bude totiž použita právě technologie pro bezdrátové nabíjení od WiTricity. Tyto malé autobusy budou autonomní, tedy bez řidiče, a provozovány mají být v režimu SAE Level 4, což je v podstatě už plná autonomie (s několika málo výjimkami). Minibus pobere 10 sedících pasažérů a má dojezd 150 km. Vůz se pak pravidelně přijde nabít do depa, kde to zvládne sám bez cizí pomoci díky bezdrátovému nabíjení. Řešení nicméně umožňuje i klasické drátové nabíjení, kdyby byl s tím bezdrátovým nějaký problém.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.