Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wooting nabídne svá analogová tlačítka pro klávesnice jiných firem

13.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Wooting nabídne svá analogová tlačítka pro klávesnice jiných firem
Už před třemi lety se objevila klávesnice Wooting One, která obsahuje mechanická tlačítka s analogovou funkcí. Ta tak dokáží zaznamenat nejen stisk samotný, ale také to, jak hluboko byla klávesa zmáčknuta. 
Wooting One byla ohlášena už v květnu roku 2016 jako klávesnice, která nabídne i tlačítka s analogovou funkcí. Ihned si přitom můžeme představit řadu možností pro jejich využití, například ve hrách pro ovládání rychlosti pohybu či míry zatáčení nebo prostě v aplikacích pro různou rychlost rolování. Wooting One přitom vznikla i díky financování na Kickstarteru, kde získala velkou podporu lidí ochotných poslat peníze dosud neznámé firmičce, která však nyní nabízí svá tlačítka pojmenovaná Lekker dalším firmám. Ty tak mohou na těchto tlačítkách založit vlastní klávesnice a pro Wooting je to velká příležitost. 
 
 
Ostatně sebelepší produkt nemá šanci na trhu uspět, aniž by se dostal do široké nabídky a třeba u nás bychom klávesnici Wooting One dosud hledali marně. Pokud ale její tlačítka přeberou společnosti jako Cooler Master, Corsair, SteelSeries a další, může to pro ni znamenat mnohem větší ekonomický úspěch, než kdyby se snažila prorazit pouze se svými klávesnicemi. I když zrovna firmu CM můžeme asi z tohoto seznamu vyškrtnout, však ta zrovna letos v březnu představila svůj vlastní model MK850 s analogovými tlačítky, která využívají IR světlo. 
 
K tomu ale společnost Wooting potřebuje, aby jednak rozjela masovou výrobu daných tlačítek a zároveň zajistila jejich kvalitu a vedle toho aby nabídla ideálně taková tlačítka, která se budou moci použít jednoduše a ideálně se jimi prostě nahradila jiná běžná mechanická tlačítka, jako jsou třeba Cherry MX. K tomu patří i možnost využití běžných kláves s křížkovými dříky a jak to vypadá z okolních snímků, i to bude možné. 
 
 
K dispozici už máme specifikace, dle nichž mají základní Lekker (pochopitelně) lineární stisk, a to 65gramový. Zdvih je 4mm stejně jako u jiných mechanických tlačítek s plným zdvihem a výdrž 100 milionů stisků. Nemáme očekávat žádnou hmatovou ani zvukovou odezvu, alespoň ne úmyslnou a potvrzuje se kompatibilita s klávesami pro Cherry MX.  
 
 
Dále tu je informace o tom, že tlačítko dokáže zaznamenat stisk už v hloubce 0,1 mm až po 3,8 mm, takže v téměř celém svém rozsahu. Bohužel asi nelze očekávat, že si budeme moci sami nějaké Lekker pořídit a těmi si nahradit tlačítka na své klávesnici, protože k tomu bude zapotřebí jednak podpora elektroniky jí samotné a také ovladačů. Pro výrobce klávesnic by ale neměl být velký problém třeba jen upravit své stávající modely, ostatně ti vždy hledají cesty, jak se odlišit a nabídnout něco nového a zde se přímo nabízí cesta. 
 
Zdroj: Hexus.net